Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fesztiválszezon előszele már megmutatta magát májusban, miközben újabb beruházások indultak el

2022. május 31. 14:43
A Gizella Napokon felvonultak a városrészek zászlói, az egyetem egy héten keresztül ismét bulitól volt hangos, a Szabadság tér pedig először debütált koncerthelyszínként. Májusban már érezhető volt az a fesztiválpezsgés, ami majd a nyarat jellemzi Veszprémben, közben pedig még több helyen kezdődtek el fontos fejlesztések, amelyek jelentősen átalakítják majd a városképet.

Tavaly még a Covid-19 meggátolta, hogy Veszprém méltó módon megtartsa hagyományos ünnepét, a Gizella Napokat, idén viszont már semmi nem gátolta meg, hogy kibővült programokkal több napon keresztül megtöltsék élettel a belvárost. Az egyik leglátványosabb esemény az volt, amikor felvonult Veszprém 13 városrészének a saját zászlaja, amelyek mind-mind az adott területre jellemző motívumokat hirdették és megalkotásukban részt vettek a városrészek civiljei is. A fesztivál forgatagán túl idén is átadták a Gizella-díjakat, amelyeket 2022-ben tánccsoport, környezetvédő és víziközmű-szolgáltató igazgatója kapták.

Kapcsolódó cikk
Tánccsoport, környezetvédő és víziközmű-szolgáltató igazgatója kapta a Gizella-díjakat
A Szilágyi Táncegyüttes, dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület vezetője és Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. igazgatója vehette át idén a Gizella-díjakat a felvonulást követő gálán, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet.
Kapcsolódó cikk
Egyszerre dönti le a különbségeket és erősíti az egyediséget
Hétvégén bemutatták Veszprém 13 városrészének zászlóit. A Gizella-napok kísérőprogramja azonban jóval magasabb szellemiséget hordozott magában, mint egy látványos felvonulás a belvárosban.

A Pannon Egyetemen is több év után sikerült ismét megszervezni az egyetemi napokat. A fesztivál hangulatáról, benyomásairól és az általa közvetített üzenetről kollégánk személyes tapasztalatain keresztül írt.

Kapcsolódó cikk
A VEN szív örökké dobog
Fiatalság bolondság, tartja a mondás, de szerintem időnként bolondnak lenni a világ egyik legjobb dolga. A VEN-en legalábbis újra és újra erre jövök rá, meg arra, hogy ezt a vidám felszabadultságot azokra az időkre is érdemes magunkkal vinni, amikor épp nem alkonyattól pirkad.

Új rendezvényhelyszínként debütált a Szabadság-tér, ahol első alkalommal szervezték meg a jótékonysági adománygyűjtéssel egybekötött Dzsemborit. A helyi vállalkozók összefogásával létrehozott rendezvény várhatóan havonta megjelenik majd a veszprémi programfüzetben.

Kapcsolódó cikk
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Állatvédelmi adománygyűjtő napot és egyben utcabált rendeztek szombat délután a Szabadság téren.

Május utolsó hétvégéjén szintén a helyi kötődést erősítve kihirdették az EKF hivatalos sörét. A zirci apátság sörmanufaktúrájában készült alkoholos italt először az Óváros piacon lehetett megkóstolni, egyelőre név nélkül, hiszen a sör elnevezésében a veszprémiek segítségét kérik a programfelelősök.

Kapcsolódó cikk
A zirci apátságból érkezik az EKF hivatalos söre
A Zirci Ciszterci Apátságban működő sörmanufaktúra egyik új terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program hivatalos söre. Vasárnap délelőtt az Óváros piacon már meg lehetett kóstolni az italt, aminek még nincs neve, ebben a veszprémiek ötleteit várják.

Eközben a városi fejlesztések sem álltak le, sőt, új bejelentésekről is lehetett olvasni májusban. Az EKF kiemelt beruházásainál a civil lakosság számára szerveztek bejárást, elsőként a Ruttner-házba, ezt majd a régi gyermekkórház követi hamarosan.

Kapcsolódó cikk
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.

A másik nagy érdeklődést kiváltó esemény az a bejelentés volt, ahol a Pannon Egyetem alsó kampuszának és a környező zöldterületeknek a felújítását mutatták be. A Zöld város projekt alig másfél év múlva teljesen átrajzolja majd a belváros képét azáltal, hogy egy egybefüggő, számos szabadidős tevékenységet kínáló parkot hoz létre.

Kapcsolódó cikk
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Az angolszász egyetemek képére alakítják át a Pannon Egyetem környékét, tehát növelik a zöldfelületeket, sportpályákat építenek, bővül a szabadidős lehetőségek sora, de ami az egyik legfontosabb, lebontják a kerítést az Erzsébet-liget és az egyetem területe között. A munka hamarosan elindul, a tervek szerint pedig jövő nyárra elkészül az új kampusz, egyben Veszprém új zöld övezete.

A város keleti határában is elkezdődött egy beruházás, itt hamarosan felépül az új veszprémi labdarúgó stadion, a földmunkák már zajlanak.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.

A választások után szűk két hónappal az új kormány is megalakult, valamint döntés született a feladatkörök elosztásáról is. Veszprém két honatya által is érintett volt ebben a folyamatban, Navracsics Tibor az EU-s fejlesztésekért felelős miniszter lesz, Ovádi Péter pedig magasabb szinten, immáron kormánybiztosként segítheti az állatvédelem témáját.

Kapcsolódó cikk
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.

Sajnos a májusi hírösszefoglalót egy tragikus esemény is beárnyékolja, ugyanis az egyik helyi cég öltözőjében gyilkosság történt, az elkövetőt a rendőrség nem sokkal a bűntett után elfogta és már előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.

Kapcsolódó cikk
Megöltek egy nőt egy veszprémi cég öltözőjében
Késsel szúrta meg munkatársát egy férfi Veszprémben – közölte a rendőrség.

Ami a veszprémi sportéletet illeti, a város két kézilabdaklubja is remekelt májusban. A Telekom Veszprém az Aalborgon túljutva kvalifikálta magát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyesdöntőjébe, így ismét lesz Kölnben magyar csapat. Élesék pedig bravúrosan a kupa után a bajnokságban is legyőzték a bronzérmes Tatabányát.

Kapcsolódó cikk
Fél lábbal a négyes döntőben – hét góllal nyert a Telekom
A házigazda Telekom Veszprém idei legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtva 36-29-ra nyert a dán Aalborg ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csütörtök esti, első negyeddöntőjében. Az idegenbeli visszavágót jövő szerdán rendezik.
Kapcsolódó cikk
Bravúr a javából: Élesék a kupa után a bajnokságban is legyőzték a Tatabányát!
A Fejér-B.Á.L. Veszprém – Széles Ákos és Vajda Huba vezényletével – 33-31-re legyőzte a Grundfos Tatabánya együttesét a férfi kézilabda élvonal vasárnap esti meccsén.

A csapatsportok mellett egyéni sportolóként Birnbauer Botond, paraúszó ért el figyelemreméltó eredményeket májusban. Az országos bajnokságban Hódmezővásárhelyen nyolc úszószámban indult, öt bajnoki cím mellett, amelyből az egyiket felnőtt kategóriában szerezte három ezüstéremnek is örvendhetett.

Kapcsolódó cikk
Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond
A tizenhárom éves veszprémi paraúszó végigsöpört a mezőnyön a hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezett országos bajnokságon. Birnbauer Botond nyolc úszószámban indult, öt bajnoki cím mellett, amelyből az egyiket felnőtt kategóriában szerezte három ezüstéremnek is örvendhetett.

 

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.