Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja

2022. május 19. 13:00
Az angolszász egyetemek képére alakítják át a Pannon Egyetem környékét, tehát növelik a zöldfelületeket, sportpályákat építenek, bővül a szabadidős lehetőségek sora, de ami az egyik legfontosabb, lebontják a kerítést az Erzsébet-liget és az egyetem területe között. A munka hamarosan elindul, a tervek szerint pedig jövő nyárra elkészül az új kampusz, egyben Veszprém új zöld övezete.

Az Oxfordi Egyetem volt a követendő példa, amikor megtervezték azt beruházást, ami hamarosan átszabja a Pannon Egyetem alsó kampuszának képét, ezzel együtt Veszprém belvárosának arculatát is. Ugyanis a következő napokban elindul a munka, aminek a végén a Zeneiskolától egészen a régi gyermekkórház – addigra az Acticity mozgásközpont – bejáratáig egy egybefüggő, számos szabadtéri elfoglaltságot kínáló zöld övezet jön létre.

A „Zöld város” néven is emlegetett projekt tehát túlmutat azon, hogy kizárólag a Pannon Egyetem környezete alakul át és mutatja még inkább egy 21. századi, modern felsőoktatási intézmény képét. Az egész belvárosra hatással lesz, hiszen egy új, kibővült zöldövezeti rész jön létre Veszprém szívében, ami nem csak az egyetemisták, hanem minden veszprémi előtt nyitott lesz.

A beruházás 15 milliárd forintból fog megvalósulni, amiben szerepet vállal Magyarország Kormánya, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program, valamint a Pannon Egyetem is saját forrásaiból.

A projektet bemutató sajtótájékoztatón csütörtök délelőtt dr. Gelencsér András, az egyetem rektora úgy fogalmazott, hiába volt eddig is szoros és együttműködő a kapcsolatuk a várossal, a térben a Pannon Egyetem némileg el volt szigetelődve. Ez szűnik meg most azáltal, hogy fizikailag is lebontják a kerítést és válik az egyetemi kampusz a városszövet részévé.

Tehát az egyik legszembetűnőbb eleme az lesz a beruházásnak, amikor az Erzsébet-liget mentén húzódó kerítés megszűnik, viszont ez csak az egyik eleme a teljes fejlesztésnek, sőt, ennél jóval komplexebb beavatkozásokra is sor kerül majd a kampusz területén.

Megépítenek egy 200 férőhelyes új mélygarázst, ezzel a felszínről eltűnnek az autók, a tetején pedig az egyetemi sportpályák kapnak helyet. 15 ezer nm2-en újul meg a zöldfelület, 16 ezer nm2-en a járdák, 1800 nm2-en alakítanak ki sportpályákat.

Ezeket a számokat már Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja osztotta meg a sajtótájékoztatón, aki kiemelte, az intézmény 1949-es megalapítása óta nem volt ilyen nagy és komplex fejlesztés a felsőoktatási intézményben. Külön kitért arra is, hogy a teljes projekthez 1 milliárd forint saját erővel a Pannon Egyetem is hozzájárul, erre pedig csak kevés intézmény képes jelenleg az országban.

Csillag Zsolt a sajtótájékoztatónCsillag Zsolt a sajtótájékoztatón

Csillag Zsolt kitért arra is, hogy a teljes beruházásnak csak az egyik pillére a kampusz megújítása. Ezen kívül magában foglalja az alsó kampusz épületeinek teljes energetikai megújítását is. Ennek keretében új fűtésrendszert szerelnek fel, leszigetelik az összes épületet és kicserélik a nyílászárókat is mindenhol. A számok nyelvén ez 13700 nm2-nyi szigetelést, 2700 nm2-en ablakcserét, 4 km-nyi fűtéscső-cserét, 800 radiátor cseréjét jelenti. A beruházás után a kalkulációk szerint az egyetem évente 100 millió forintot fog spórolni a rezsin.

A mostani zöld város projekt, bár különálló fejlesztésnek tűnik, valójában egy hosszú és egymásra épülő építkezés része. Erre Porga Gyula, polgármester hívta fel a figyelmet, aki kronológiailag vázolta fel a fontosabb mérföldköveket, kezdve a Veszprémvölgy megújításától, ami nem csak a helyiek körében népszerű, több országos díjjal is elismerték a Séd mellett húzódó sétaútvonalat. Ezt követően megújult a belváros, a Kossuth utca és környéke, amihez a Hangvilla megépítése kapcsolódott. Most pedig az Erzsébet-ligetben folytatódik ez a sor.

Porga Gyula hozzátette, amikor a projekt részleteit dolgozták ki, kikérték a veszprémiek és az egyetemisták, valamint az ott dolgozók véleményét is, hogy mivel lennének elégedettek. Ezek alapján külön figyelmet fordítanak majd a zöldterületek növelésére és minőségi megújítására, valamint a különböző szabadtéri lehetőségek fejlesztésére. „A projekt végén egy olyan minőségi zöld belvárosi övezet jön létre, amit minden irányból oktatási és kulturális intézmények vesznek körül” - zárta gondolatait a polgármester.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője és mint a Pannon Egyetem egykori hallgatója történelmi pillanatnak nevezte, hogy elindulhat a beruházás, hozzátéve, hogy ez a kijelentés az utóbbi időben többször is elhangzott már Veszprémben. Mindez pedig annak köszönhető, hogy mertek nagyot álmodni, ezen álmok megvalósításáért pedig keményen dolgoztak és a magyar kormány támogatásával az eddig lehetetlennek tűnő kihívások már realitásokká váltak.

Ovádi PéterOvádi Péter

A képviselő külön kiemelte Az EKF partnerségét a mostani projektnél is, valamint Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének és Porga Gyula polgármesternek a kemény munkáját, akik nélkül nem valósulhatna meg a mostani látványos beruházás.

Újságírói kérdésre a résztvevők kitértek az építkezés ideje alatt várható parkolási alternatívákra is. Ez nyártól, az iskolai szünidő kezdetekor lesz először aktuális, amikor a zeneiskola előtt a mostani parkoló helyén kezdődnek a munkák. Ennek a parkolónak a kiváltására a Kádár utcában már az utolsó simítások zajlanak az új parkoló kialakításánál. Csillag Zsolttól pedig megtudtuk, hogy az egyetem alsó kampuszán, amíg nem épül meg a mélygarázs, az egyetem kollégái a felső kapusz területén tudják majd megoldani a parkolást.

Ami a határidőket illeti, a tervek szerint előreláthatólag az alsó kampuszon a munkák jövő nyár elejére fejeződnek be – addig megépül a mélygarázs is – az egyetem épületeinek energetikai fejlesztése pedig 2024-re fejeződik be.

 

Porga Gyula egy látávnyos videót is közzétett Facebook-oldalán, ami összefoglalja a mostani fejlesztés lényegét:

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.