2022. július 1.
//
Annamária névnap

A zirci apátságból érkezik az EKF hivatalos söre

A Zirci Ciszterci Apátságban működő sörmanufaktúra egyik új terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program hivatalos söre. Vasárnap délelőtt az Óváros piacon már meg lehetett kóstolni az italt, aminek még nincs neve, ebben a veszprémiek ötleteit várják.

Az már korábban tudvalevő volt, hogy az Európa Kulturális Főváros programnak nemsokára hivatalos söre is lesz. Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az EKF-ben – ahogy Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója is elmondta vasárnap délelőtt az Óváros téren – igyekeznek a kultúrát a legtágabb módon értelmezni, ebbe pedig beletartozik a gasztronómia is, főleg az olyan tradíciókkal bíró képviselői, mint amilyen a zirci sörmanufaktúra.

Bár azt, hogy honnan érkezik az EKF hivatalos söre, csak vasárnap délelőtt leplezték le, akik korábban érkeztek a piacra, feltűnhetett, hogy a sörpult előtt egy ciszterci szerzetes is megjelent. Ő Bérczi Bernát, a zirci apátság apátja volt, aki az EKF képviselőivel együtt 10 órakor bemutatta azt a sört, amelyik nemrég készült el a manufaktúrájukban és a jövőben az EKF hivatalos söre lesz.

A sörkultúra történetéről röviden Tungli Péter, az EKF gasztronómiai projektekért felelős munkatársa beszélt. Tőle megtudhattuk, hogy Zircen már az 1700-as évektől kezdve főztek sört a betelepült a német ajkú szerzetesek jóvoltából, ezt a hagyományt pedig 2015-ben élesztették újra. A zirci sör különlegessége, hogy nem csak nevében apátsági, a sörfőzde valóban az épület egyik alagsorában működik, itt kísérletezték ki azt a receptet is, ami a mostani sör alapjául szolgált.

Ez egy 5%-os szűrt, világos, belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A pilseni malátán kívül müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett bodzás ízvilágot kölcsönöz a sörnek.

Bernát atya a bemutatókor úgy fogalmazott, hogy hasonlóan a szerzetesi élethez „lélek és idő van” az új italban, amit legalább egy hónapon át érlelnek.

A tervek szerint a VEB 2023 EKF söre június végétől már a régió vendéglátóipari egységeiben és Budapesten is kapható lesz, de vasárnap a helyszínen is meg lehetett kóstolni.

A sör bemutatójával egybekötve egy együttműködési megállapodást is aláírtak, amelyben rögzítették, hogy az EKF, valamint a zirci apátság a jövőben is együtt fognak működni a térség felemelkedése érdekében.

Az italnak egyelőre nincsenek fantázianeve, a címkén most még egy „?” szerepel csak, de ez hamarosan megváltozik, hiszen a programfelelősök egy ötletpályázatot hirdetnek az EKF oldalán, ahol várják a kreatív fantázianeveket, amelyekből kiválasztják majd a legjobbat, amit a jövőben ez a sör viselni fog.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.