2023. január 29.
//
Adél névnap

gasztronómia

Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
Krumplifesztivált tartottak Olaszfalun
Krumplifesztivált tartottak Olaszfalun
Igaz, hogy a krumpliföldeken még javában zajlik a betakarítás, Olaszfalun vidám fesztivál keretében ünnepelték meg szombaton ehhez a terményhez fűződő tradicionális kapcsolatukat a helyiek.
Balaton Wine & Gourmet: itt a veszprémi gasztro ünnep teljes programja
Balaton Wine & Gourmet: itt a veszprémi gasztro ünnep teljes programja
A balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, több mint 50 étterem és borászat várja szeptember 29. és október 2. között Veszprémben, a Séd partján a Balaton Wine & Gourmet látogatóit. A kiállítók mellett a négy nap során összesen mintegy félszáz izgalmas program közül lehet válogatni: a kínálatban lesznek Michelin-csillagos séfek és japán mesterszakács élményétkezései, bor, sake, whiskey, cava és jerez mesterkurzusok és vezetett kóstolók, borszakmai élménysátor, nagyszínpadi étel és ital bemutatók, valamint többek között a két vendégország, Japán és Spanyolország kulturális és kulináris programjai, kimono show, taiko dobkoncert, flamenco előadás, paella és susi show.
1 2 3 4 5