Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A VEN szív örökké dobog

2022. május 4. 14:04
Fiatalság bolondság, tartja a mondás, de szerintem időnként bolondnak lenni a világ egyik legjobb dolga. A VEN-en legalábbis újra és újra erre jövök rá, meg arra, hogy ezt a vidám felszabadultságot azokra az időkre is érdemes magunkkal vinni, amikor épp nem alkonyattól pirkad.

Bár idén kevés időt töltöttem az egyetemi napokon, amikor a gálán megérkezett a négy diákrektor jelölt egymás jelmezeibe bújva, felszabadultan és összeszokottan bolondozva, és aztán az aula teljes közönségét sikerült megtáncoltatniuk, rögvest eszembe jutott, miért is akkora buli a VEN. És miért vétek kihagyni akár külsősök vagyunk, akár egyetemisták. Nem csak azért, mert kétévente ilyenkor mindennél előbb belevethetjük magunkat a fesztiválszezonba az esti koncertek és a bulik révén, kieresztve a fáradt gőzt.

A VEN valódi lényege a bolondozás. Hogy nyugodtan merj magadból – jó értelemben – akár hülyét is csinálni, hogy ne fogd vissza magad és dobd a sutba az olyan gondolatokat, hogy más majd mit gondol rólad. Hogy időnként nyugodtan ér levenni a komolyság álarcát, amihez sokszor feleslegesen és túlságosan ragaszkodunk. Mert ha mersz így tenni, észre fogod venni, hogy ez a felszabadultság, a nyíltság összekapcsol másokkal.

Mert a VEN lényege – és tulajdonképpen minden fesztiválé, amiként az egyetemi napok is aposztrofálja magát – ez is: az összetartozás, az együtt élménye. Amikor külsősként vadidegenekkel is egymásra tudtok vigyorogni, és korosztálytól függetlenül közösen szórakozni. Egyetemistaként pedig, hogy megismered a társaidat, más szakok hallgatóit, barátokra lelsz és olyan élményekben van részed, amit majd tíz év múlva is nevetve fogsz emlegetni a barátokkal sörözve vagy a tejfakasztón. Mert ugyan az egyetemi éveknek kétségtelenül fontos része az a tudás, amit ott megszerez az ember, de létezik egy másik tudás is, amit nem lehet csak a tankönyvekből és a tanórákon megszerezni: az, hogy mennyire fontos a másokkal való kapcsolódás, hogy egy közösség részei is legyünk, és hogy – amint fent írtam – képesek legyünk magunkon nevetni és az életet olykor kevésbé komolyan venni.

Ez azt hiszem, sikerült – nekem legalábbis az a siker jele, amikor mindenki együtt énekli a 2015-ös VENStreetBoys csapat és a későbbi diákrektor, Csrepka Máté által hivatalos VEN Szózattá vált I want it that way-t, vagy a bulizó tömeg, ami a péntek estét jellemezte a felső kampuszon.

Ami némi hiányt azért okozott bennem, az a témák bemutatása volt. Bár alapvetően mind a négy csapat – a Ven Dizni, az UniVENzum, a VENcanto és a VENtasy – témája érdekes volt, egy kicsit kevésbé éreztem erősnek a bevonulásokat és a témákra épített programot. A jelmezek viccesek és fantáziadúsak voltak, de kicsit több mélységet is elbírtak volna még a programok, minden potenciált itt nem sikerült kiaknázni. Mentségükre szóljon a csapatoknak, hogy az előző évekhez képest nehezítettebb pályán játszottak egy világjárvány árnyékában, s a szórakoztatás még így is jóra sikerült, az üzenet pedig átjött.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.