Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola

2024. február 21. 15:28
Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola.

A két intézmény ezzel azt vállalja, hogy egymás szakmai, képzési-képzésszervezési támogatásával együtt fognak működni a csecsemő- és kisgyermeknevelő vagy egyéb pedagógus-, valamint szociális szakemberek képzésének szervezésében, a képzések során megszerzett szaktudás és ismeretek tartalmainak kölcsönös elismerésében.

A felek vállalják a tervszerű együttműködést az Alaptörvényben és az ágazati jogszabályokban megfogalmazott alapvető emberi, családi, nemzeti, morális, szociális és pedagógiai értékek elmélyítésében.

Kiemelt gondot fordítanak a megújult szakképzési rendszer, az új képzési szerkezet és a katolikus-keresztény felsőoktatási képzések közötti átjárhatóság biztosítására, valamint a tradicionális családi/társadalmi értékrenden és kultúrán alapuló segítői, pedagógus- és nevelői attitűd kialakulását elősegítő gyakorlati ismeretek átadására.

Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja rávilágított: ezzel az együttműködéssel egy komplett pályaívet tudnak felmutatni a szakképzésben tanuló fiataloknak, hiszen a megállapodás fő fókusza a középfokú szakmai oktatás, szakképzés pályaperspektívájának kiszélesítése a felsőoktatás felé, valamint a technikumi és szakképző iskolai tanulmányok beszámításával a felsőoktatásba belépő hallgatók tanulmányainak támogatása.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy van lehetőség továbbtanulni, ezzel viszont felhívják rá a figyelmet, sőt, a fiatalok ezzel még meg is könnyíthetik felsőfokú tanulmányaikat, hiszen előzetesen gyűjthetnek krediteket, ami még vonzóbbá teheti a továbbtanulás lehetőségét.

Pap Máté kiemelte: a technikumi képzések színvonala folyamatosan javul, és ez kiváló előszobája a főiskolának.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója is felszólalt. Kiemelte: örömteli a technikumi képzés és a felsőoktatás összehangolása, s további képzésekben is keresik az együttműködés lehetőségét. A szóban forgó megállapodás pedig remek hatással lesz a térségre, Kavalecz – pedagógus lévén – külön örül, amikor helyben indul el a pedagógusképzés.

Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora úgy fogalmazott, a magas színvonalú pedagógusképzések, illetve a humántudományi és bölcseleti kultúra vármegyei, régiós meghonosítása nem csupán a két városi felsőoktatási intézmény szívügye, hanem az egész térségé.

A keretmegállapodás apropója a Főiskola új szakjának, a csecsemő- és kisgyermeknevelő BA-szaknak, illetve a Szakképzési Centrum kisgyermekgondozó, -nevelő szakképzésének összehangolása, a felsőoktatásba való belépés támogatása – az előzetes tudás elismerésével –, valamint a szociális munka BA- és MA-szakok, illetve a szociális gondoskodás területén szerezhető szakképzettségek területén való együttműködés, végezetül pedig a szociális és rehabilitációs szakgondozó és az oktatási szakasszisztens szakképzésekben szerzett tanulmányok elismerése, beszámítása.

A szóban forgó keretmegállapodás lehetővé teszi, hogy a jövőben is közösen gondolkodjanak a felek, s ha esetleg új szakokkal bővül az érseki főiskola, akkor további megállapodás szülessen, ami kedvezően hat tehát a gyermekek továbbtanulási lehetőségeire. A rektor meglátása, hogy a mai fiatalok rendkívül tudatosan állnak a jövő előtt, s ezzel az együttműködéssel még könnyebben bebiztosíthatják helyüket a felsőoktatásba.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.