Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar pizza, amit a második világháború formált ilyenné

2023. július 22. 21:56 // Forrás: Greendex
A magyar tengerhez dukál a magyar pizza, a tenger gyümölcsei helyett a tehén gyümölcseivel. Na, de ne viccelődjünk a sajtos tejfölös lángossal, mert ha máshogy forogtak volna a történelem fogaskerekei, a pizza mellett akár a lángos is meghódíthatta volna a világot.

Tekintsük meg a lángos eredetét, azt, hogy miként befolyásolta történetét a második világháború, és hogy bizony mennyi kalóriát tartalmaz legkedveltebb strandételünk!

A lángos római vagy török eredetű? Nem, magyar!

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztővel és tejjel felfuttatott kör alakú finomságot az 50-es évektől kezdve szinte kizárólag olajban sütik ropogósra. A 70-es évektől megváltoztathatatlanul bevette magát a strandételek trónjára. Az eredete korábbra nyúlik vissza. Mint sok minden másra, a lángosra is rákenik, hogy a római korból származik. Ez annyiban igaz, hogy a rómaiak is sütöttek kenyeret, ezzel ki is fújt.

Jobban közelít az igazsághoz az az álláspont, amely szerint az étel a török hódoltság eredménye, de ezt is érdemes visszafogottan kezelni. Az valós, hogy az oszmán birodalomban is jellemző lehetett a könnyed kelt tészta, de sokkal inkább a kora újkor magyar jellegzetességének, mintsem török eredetűnek kell tekintenünk. Ezekben a zivataros századokban teljesedett ki a búzatermelő paraszti kultúra, és vele együtt a ma ismert, finom lisztből kovásszal kelesztett, levegős kenyér. Nem elhanyagolható, hogy a magyar tájak kiváló minőségű búzát termettek.

1965-ben feltehetően Budapesten egy hölgyet szolgálnak ki burgonyás lángossal. Forrás: Fortepan/Bauer Sándor1965-ben feltehetően Budapesten egy hölgyet szolgálnak ki burgonyás lángossal. Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

A kenyérsütés finom mellékterméke

A lángos a kenyérsütés mellékterméke. Ha úgy mondom, langalló, sokunk szeme felcsillan, és össze is áll a kép. Anno a kenyérkészítés komoly munka volt. Jellemzően 5–7 napra előre sütöttek kenyeret, de hogy aznap ne maradjanak éhesek, és ne is menjen kárba a maradék tészta, langallót sütöttek. A dagasztóteknő oldalára tapadt kenyértészta maradékából hevenyészett lepényeket formáltak, és amíg a 3–5 kilós vekni lassan sült a kemence mélyén, addig a külső oldalra kihúzott parázson „meglángolták” a kelt tésztát. A kenyérsütés napján általában ez szolgált reggeli gyanánt, vagy magában, vagy módosabb gazdák zsírral, tejföllel, hagymával ízesítették.

És ezzel el is jutottunk a ma szerencsére ismét reneszánszát élő langallóhoz. Többnyire vásárokon hódít, bár a lángoshoz hasonlóan igazából ezt is bárhol lehetne fogyasztani.

Jó, belátom, kicsit túlzás azt állítani, hogy a lángos a pizzához hasonlóan meghódíthatta volna a világot. De ha jobban megnézzük a langallót, egy kelt tésztából készült, kemencében sütött, tejföllel, sajttal, kolbásszal megpakolt finomságot látunk, ami azért nem sok mindenben tér el egy bianca pizzától.

Hogyan befolyásolta a második világháború a lángost?

A konyhában az 1950-es évekig kizárólag zsírral főztünk. Az étolaj 18. századi találmány. A 20. század elején is főként szappanfőzés és festékgyártás alapanyagaként szolgált. Az 1940-es évek és a második világháború okozta élelmiszerhiány miatt helyettesíteni kellett a disznózsírt, így az étolajhoz nyúltak, ekkor született a margarin is. A háború után megmaradt az olcsó növényi zsiradék, így ezután a mezőgazdasági ipar is átállt napraforgótermelésre és étolajsajtolásra.

Az 50-es évektől eredeztethető a bő olajban való sütés. Az évtized végén már kisiparosok kínálták olajban kisütött lángosukat piacokon, vásárcsarnokokban. Igazán népszerűvé a 70-es évektől vált, ezután a magyar strandok kirobbanthatatlan szereplője lett.

Az 1981-es balatonfűzfői büfékínálat ma is megállná a helyét.Az 1981-es balatonfűzfői büfékínálat ma is megállná a helyét.

Az a bizonyos étolaj

A lángos árának dilemmájába nem mennénk bele… Reális az a kép, amit balatoni vendéglátósok meséltek, miszerint anyag-, munka- és energiaár tekintetében egy pizza és egy lángos nem igazán tér el.

A világ étolajtermelése kicsit több mint 20 millió tonna, aminek 2021-ben több mint 50%-át Ukrajna és Oroszország adja. Ez rá is mutat az áremelkedés okára. Egyébként Magyarország nem áll rossz helyen, 700 ezer tonnás termelésünkkel a világpiac 3,4%-át képviseljük.

Figyeljünk oda, mennyire forró az olaj!

2019-ben a Nébih alaposan ellenőrizte a balatoni lángosozókat, ekkor hívták fel a figyelmet az olajban sütés, pontosabban az égett ételmaradékok káros, rákkeltő hatására.

A problémát az akrilamid vegyület jelenti, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekben természetes módon keletkezik, ezek magas hőmérsékleten (120°C felett) történő hevítésekor alacsony nedvességtartalom mellett. A magyar élelmiszer-biztonsági szabályzat azt is előírja, hogy a sütéskor keletkező és felhalmozódó égett részecskék nem haladhatják meg az összes olaj 30%-át. Szerencsére a balatoni büfék jócskán az érték alatt maradtak. A használt olajból származó káros anyagok jó részét nem lángossal, hanem hasábburgonyával visszük be, így erre is érdemes odafigyelni.

vehir.hu
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47 Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát gasztronómia Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket. Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk. 2024. április 1. 10:38 Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának karácsony Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez. 2023. december 22. 14:08 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.