Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát

2024. április 1. 10:38
Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket. Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk.

A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek. A Rama hasznos, az egészséget, a változatosságot és a hagyományokat egyszerre szem előtt tartó tippeket gyűjtött össze az idei húsvétra.

Minél színesebben

A tojás hosszú idő óta az újjászületés, a gazdagság szimbóluma, így elmaradhatatlan a húsvéti asztalról akár töltött formában, akár krémként tálalva. Ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyük a klasszikusokat, nem kell nagy dologra gondolnunk: az ünnep során a színek egyébként is hangsúlyos szerepet kapnak, ráadásul ezekkel úgy csempészhetünk vitaminokat és rostokat ételeinkbe, hogy azokat akár a gyerekek is örömmel fogyasztják. A tojáskrémhez például mennyiségtől függően adhatunk néhány mokkáskanál kurkumát, melytől élénk sárga színt kap az étel, ráadásul a kurkuma elősegíti a gyomor számára egyébként megterhelő étel emésztését. Szervezetünk az ünnepi időszakok bőséges lakomái miatt jobban kitett a különböző gyulladásoknak, puffadásnak, a jótékony fűszerek beépítése előnyös: a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert kurkuma mellett használhatunk például céklaport is, mellyel a vasbevitelt is pótoljuk. De a cékla levében akár zöldségeket, sőt, főtt tojást is pácolhatunk.

Krémek és saláták – használjuk a fantáziánkat

A mediterrán és közel-keleti konyháktól is szerezhetünk inspirációt, a zöldségkrémek, humuszok, ajvárok jól illenek a különböző húsokhoz, sonkákhoz. Ha valaki ragaszkodik a hagyományos receptekhez, mégis szeretne melléjük egy-két könnyedebb, új fogást, érdemes kipróbálni olyan zöldségeket, melyekről nem is gondolnánk, milyen finomak salátaként. Az egyik az antioxidánsokban gazdag cékla, melyet lereszelve, tormával, citromlével, fokhagymával, mustárral, almával, valamint köménnyel és valamilyen joghurttal összekeverve kiváló fogást kapunk.

Hasonlóan izgalmas lehet a padlizsánból és cukkíniből is elkészíthető hűsítő joghurtos saláta, melyhez a zöldségeket először érdemes kicsit meggrillezni. A tavasszal már frissen is kapható fűszernövényekkel se spóroljunk – ízletes, egészséges kence készíthető egy-egy kis csokor petrezselymet, kaprot, medvehagymát felaprítva és összekeverve néhány evőkanál puha margarinnal, valamint néhány csipet sóval és borssal. Ha olyan vegán, tojásmentes ételt készítünk, melyből hiányoljuk a tojásos ízt, adjunk hozzá egy-két csipet himalájai fekete sót, mely a benne található természetes anyagok miatt a tojás ízéhez hasonlít. A hamis tojáskrémhez vegyünk két bögre főtt csicseriborsót, majd keverjük hozzá kedvenc növényi joghurtunkat, mustárt, citromlevelet, fekete himalájai sót, és borsot.

Tekercsek, töltelékek

A különböző húsos, sajtos tekercsek is figyelmet érdemelnek. A bevált szénhidrátgazdag töltelékek helyett vagy mellett, használjunk különböző gombákat, melyeket érdemes néhány teáskanál vajon pár percet píritani, hiszen így jön ki leginkább az ízük. A pirított gombához adjunk fokhagymát, reszelt répát, és máris tökéletes töltelékalapot kapunk, melyet akár kivájt burgonyákba, paradicsomba is tölthetünk. Tojás helyett kísérletezzünk különböző magvakkal, melyek segítik összefogni a tölteléket: áztassunk két evőkanál vízbe egy evőkanál lenmagot, majd várjunk néhány percet. A zselészerű, magos keverék gazdag fehérjeforrás, valamint jótékonyan olajokat is tartalmaz, amelynek emésztéssegítő hatása is ismert.

Sokak egyik kedvenc húsvéti fogása a sonkatekercs. A fogás egyik könnyedebb párja lehet a padlizsán- és cukkínitekercs is: szeleteljük fel a zöldségeket hosszában kb. fél centi széles szeletekre. Grillezzük vagy süssük serpenyőben őket egy-egy percig mindkét oldalon, majd hagyjuk kihűlni. Fűszerekből és egy kevés zsírszegény túróból készítsünk lágy tölteléket, majd helyezzünk belőle egy-egy evőkanállal a puha zöldségszalagokra. Tekerjük fel őket, és pihentessük hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Az édesség sem maradhat el

A frissen sült kalács konyhában terjengő édes illata valóban utánozhatatlan. Amennyiben kicsit túlvállaltuk magunkat, és a kalács elkezd kiszáradni, akkor se hagyjuk kárba veszni. Ha a kalács még az ünnep utolsó napján sem fogy el, szeleteljük apró kockákra, adjunk hozzá néhány darabka margarint, egy kevés növényi tejet, fahéjat, valamint reszelt almát. A keveréket tepsiben 15 perc alatt süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha inkább a szeletes sütemények, torták hívei vagyunk, akkor is készíthetünk némi újdonságot a tartalmas, ízletes krémesek mellé. Remek választás lehet például a brownie, melyet akár babból vagy cukkíniből is elkészíthetünk. Bár elsőre szokatlannak tűnhet ez a párosítás, az ízük nem érződik az elkészült süteményben, viszont még szaftosabbá és puhábbá teszik a tésztát. Legyen szó akár apró változtatásokról, akár teljesen új fogásokról, az ünnep ízekben és színekben is gazdag lehet.

vehir.hu
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. 2024. október 1. 21:22 Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd. 2024. augusztus 30. 15:18 Marcipánban az olimpia legszebb pillanata Párizs 2024 Marcipánban az olimpia legszebb pillanata Veszprémi szemszögből kétségkívül a nyíltvízi úszók, Rasovszky Kristóf aranya és Betlehem Dávid bronzérme volt a párizsi olimpia legszebb pillanata. Illetve az azt követő „egymásba borulás”, melyet a Kokó Cukrászda munkatársa marcipánba is öntött. 2024. augusztus 22. 11:53 Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta Az Év strandétele Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú, 40 nevező közül kiválasztott díjazottokat a balatonvilágosi Lavender Teraszon tartott szerdai eredményhirdetésen mutatták be. 2024. július 31. 12:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.