Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C

LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek

2024. április 27. 8:28
Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.
 

A verseny idei témája a ,,A Föld szövetségesei” címet kapta, a versenyszezon alatt a csapatok ugyanis többet tudhatnak meg arról, hogy mi, emberek hogyan hatunk a természetre, illetve, hogy a természet és a természeti események hogyan hatnak ránk. Megismerhetik hogyan segíthetnek a robotok abban, hogy nagyobb harmóniában éljünk a természettel, valamint segítségünkre lehetnek-e, hogy környezetbarátabb életmódot folytassunk.

Az idén jubiláló megmérettetésen a mérnöki tervezés, csapatmunka és problémamegoldás területén ismét összemérhetik tudásukat a lelkes csapatok, három korosztályban, elementary, azaz a 8-12 év közöttiek, a junior, a 13-15 év közötti korosztály, illetve a senior 16 és 19 év között.

A RoboMission kategóriában idén 117 csapat indult, ez a tavalyihoz képest ez 40% növekedést jelent. Az itt továbbjutó csapatok egészen a világdöntőig menetelhetnek, amikor Magyarországot képviselhetik majd a Törökországi megmérettetésen.

A verseny megnyitóján Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő köszöntötte a jelen lévő fiatalokat, aki kiemelte, Veszprém, mint a tavalyi év Európa Kulturális Fővárosa cím nyertese nem csak a kultúrában erős, hanem az innováció és a tudás egyik fellegvára is, és erre országszerte büszkék lehetünk.

A képviselő gondolatait Dr. Fodor Attila a Pannon Egyetem - Műszaki Informatikai Kar dékánhelyettese fűzte tovább, aki a verseny jelentőségéről beszélt:

,, A robotok és a robottechnika, a drónok igazából megkerülhetetlenek az emberiség számára. Képesek olyan munkát elvenni az embertől, ami unalmas, monoton és senki nem akarja megcsinálni, ráadásul ezeket a feladatokat sokkal nagyobb hatékonysággal és nagyobb pontossággal fogja elvégezni. Viszont, ha megnézzük a robottechnikának a tanulási folyamatait, az éppen ilyen LEGO jellegű eszközökkel kezdődik, mint amik itt vannak előttetek. Ilyenekből lehet rendkívül érdekes, kreatív dolgokat csinálni.”

A verseny eredménye: 

Junior: 
1. helyezett: Roboys
2. helyezett: Három muskétás
3. helyezett: Eötvös Balatonfüred

Senior: 
1. helyezett: Jedlik Lego Robot Team Elite
2. helyezett: Keve Droids
3. helyezett: WMRobotX

A nemzeti döntőre továbbjutó csapatok:  
Roboys
Három muskétás
Eötvös Balatonfüred
Now You See Me
Jedlik Lego Robot Team Elite
Keve Droids

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.