Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben

2024. április 18. 1:47
Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet.

Az első Veszprémi Borszalon rendezvényének ötletéről és tematikájáról nem is olyan régen mi is beszámoltunk, amikor Zsandár Tamással, a belvárosi Wine&Vinyl tulajdonosával és a borszalon ötletgazdájával készítettünk interjút. Most viszont egy sajtótájékoztató keretében több érintett résztvevő is elmondta, hogy a gasztro- azon belül is a borkultúra és a veszprémi polgári értékek szempontjából milyen fontos ennek a rendezvénynek a létrejötte.

Szerda délután a Wine&Vinylben ugyanis a május 24-én esedékes rendezvény információi mellett az is elhangzott, hogy a 2023-as év alatt kialakult, vagy megerősített veszprémi közösségek képesek fennmaradni, sőt növekedni, ha van, aki az élükre áll és előre mozdítja őket.

Ezt Porga Gyula, polgármester mondta, előtte viszont még az ötletgazda, Zsandár Tamás számolt be a borklub most már véglegesnek tekinthető tematikájáról.

Május 24-én a Várban található MTA VEAB székház borospincéjében – ez a Vár utca 37. szám alatti épület – megnyílik az első Veszprémi Borszalon, hogy aztán negyedéves rendszerességgel újra és újra, de különböző bortematika mentén hívja a borkultúra iránt érzékeny közönséget egy találkozásra, mindezt egy sétáló kóstoló keretében.

Első alkalommal tizenegy borász közel 50 különböző bort fog felvonultatni, akik között a környékbeliek közül itt lesznek a Csopaki kódex borászai, vagy éppen a Veszprémi Érseki Borászat képviselője, de érkeznek borászok az ország több borvidékéről is, sőt a nemzetközi vonal is képviselteti magát, de erről kicsit később.

Zsandár Tamás a borszalon kapcsán elmondta, az igazi veszprémi polgári értékeket szeretnék felkarolni elsősorban a borkultúrán keresztül, találkozási lehetőséget kínálva az azonos érdeklődésű embereknek, akik így egymással és a szakma legnevesebb hazai képviselőivel tölthetnek el egy izgalmas estét.

A borszalon ötletét egyébként a már két éve zajló borklubok hívták életre, amelyeknek szintén a Wine&Vinyl ad otthont, igaz, kisebb közösségben, viszont töretlen népszerűséggel, utóbbira pedig jó bizonyíték az, hogy van olyan városi intézmény, név szerint a Pannon Egyetem, amelynek saját borklubja is van, ahová kifejezetten az egyetem dolgozói hivatalosak.

Az egyetemi, pontosabban az akadémiai kapcsolódást a borszalon esetében a helyszín is megadja, ugyanis az MTA VEAB székháza már önmagában is illusztrisabb atmoszférát kínál a rendezvénynek, a borospince és az előtte lévő panorámás kert pedig ezt csak tovább erősíti.

Éppen ezért a sajtótájékoztatón dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és az MTA VEAB elnöke is jelen volt. Ő méltatta azt, hogy a bor kultúrája mára kezd beférkőzni a mindennapokba, szociológiai megközelítésből pedig örömtelinek nevezte, hogy az elidegenedő világban vannak még olyan közösségek, akik egy érdeklődés mentén össze tudnak jönni,  így pedig örömmel állt a borszalon kezdeményezése mellé.

Porga Gyula polgármester – ahogy idéztük már – az EKF pozitív hagyatékának nevezte a borszalon koncepcióját, ami bebizonyítja, hogy mindaz, amit a programmal elindítottak meg tud ragadni Veszprémben, ha valaki eltökélten és kellő minőséggel társulva áll mellé. Hiszen pont a helyi közösségek megerősítése volt az egyik jelmondata az EKF-nek, ami most úgy tűnik, hogy a borkultúra szempontjából megvalósul.

A mostani eseményen ott volt Szittnyai Zalán is, a Zwack Izabella borkereskedés borszakértője, aki május 24-én kiállítóként tér vissza Veszprémbe majd. Ő személyes tapasztalataként elmondta, hogy mióta rendszeresen tart borkóstolókat a Wine&Vinylben látja, hogy a veszprémi közönség mennyire nyitott erre a kultúrára, a borszalon pedig egy űrt tölt be a városban.

Ő egyébként a borszalonon igazi nemzetközi kuriózumokkal is készül, például egy szűretlen proseccóval, az olasz Lemos-szal , vagy éppen a Lanson-ház francia Champagne-jával. Utóbbi 1977 óta a wimbledoni tenisztorna hivatalos pezsgője, amit most Veszprémben is meg lehet kóstolni.

Fotók: Vámosi Patrik

Hajas Bálint
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13 A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. tegnap 11:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.