Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy volt a jövés-menés februárban Veszprémben

2023. március 1. 14:57
Eltűnt Verancsics Faustus a belvárosból, a Telekom Veszprém keretébe érkezett is játékos, valamint távozott is onnan, de februárban zajlott a Holtszezon fesztivál is, valamint elfogadták a város idei költségvetését. Hírösszefoglalónkban felidézzük a legfontosabb történéseket.

Rögtön a hónap elején egy izgalmas felfedezésről tudtunk beszámolni a megyei könyvtárban, pontosabban annak a pincerendszerében, amit az intézmény mostani felújításakor tártak fel ismét. Baranyai Tamás, a könyvtár igazgatója személyesen vezetett körbe ezen az részen.

Kapcsolódó cikk
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.

Ismét jósoltak a medvék, már ami az időjárást érinti. A néphagyomány szerint ha Gyertyaszentelő napján a medve előbújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor azon nyomban sarkon fordul és visszafekszik aludni, mert hosszú lesz még a tél. 

Kapcsolódó cikk
Cudar időt jósoltak a veszprémi medvék
A néphagyomány szerint ha Gyertyaszentelő napján a medve előbújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor azon nyomban sarkon fordul és visszafekszik aludni, mert hosszú lesz még a tél.

A medvék jóslatát alátámasztva február első hétvégéjén egy hidegfront miatt szélvihar söpört át az ország felett, ami rekordokat is megdöntött, ráaádsul több épületet is megrongált tombolása során.

Kapcsolódó cikk
Kab-hegynél megdőlt az új országos szélrekord
Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap. Veszprémnél 96 kilométeres lökés volt a rekord.

Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az Pannon Egyetem egyetemi vagyonkezelő alapítványának kuratóriumaiban. Rajta kívül több másik miniszter is ugyanígy tett, hogy mi áll a döntés hátterében, arról cikkünkben számoltunk be.

Kapcsolódó cikk
Lemondott Navracsics Tibor a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának éléről
A kormány szerdai ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Elfogadták Veszprém idei költségvetését, ami közel 50 milliárd forintot jelen. A büdzsé részleteiről Porga Gyula polgármester számolt be.

Kapcsolódó cikk
Csaknem ötvenmilliárdos költségvetéssel tervez a város
49,6 milliárd forintos főösszegű költségvetést terjeszt elő a polgármester – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Porga Gyula.

A Veszprémi Petőfi Színház februárban mutatta be a színházuk névadójáról szóló előadást, a Petőfifjút. Videónkban bemutattuk, hogyan dolgozta fel az életművét a Veszprémi Petőfi Színház.

Megemlékezéssel és koszorúzással hajtottak fejet a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt Veszprémben is. Ovádi Péter beszédében kiemelte:  a kommunizmus nézetei hazugságokkal fertőzték a társadalmak lelkét, a hamis tanokat megfélemlítéssel, erőszakkal, ártatlan emberi életek meggyalázásával és meggyilkolásával erőltették a népre.

Kapcsolódó cikk
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
Megemlékezéssel és koszorúzással hajtottak fejet a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt pénteken a Megyeház téren.

A Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál négy napon keresztül tizenhárom helyszínen több mint száz eseményre várta közönségét. A tél vége - mely legtöbbször a szürke, de reménykeltő várakozással telik - Veszprémben kicsit sem holt szezon. Azon túl, hogy művészek lepték el a várost a produkcióikkal, testközelbe engedték a közönséget.

A hónap végén eltűnt a Szabadság térről Verancic Faustust ábrázoló megosztó installáció. Cikkünkben utánajártunk, hogy miért.

Kapcsolódó cikk
Elment Verancsics Faustus
Hétfő délelőtt leszerelték Veszprémben a Szabadság téren lebegő installációt. A középkori várkapitányt, Verancsics Faustust ábrázoló alak még az EKF nyitórendezvényekor került ki a belvárosba, azóta számos pro és kontra vélemény megfogalmazódott vele kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: sikerült megismertetni Verancsics Faustus elfeledett személyét a veszprémiekkel.

Mozgolódás volt a Telekom Veszprém keretében. A klub három és féléves szerződést kötött a francia válogatott Nedim Remilivel, aki az idei Bajnokok Ligája kiírás egyenes kiesés szakaszában már pályára léphet az „Építők” színeiben.

Kapcsolódó cikk
Hivatalos: Nedim Remili Veszprémben folytatja!
A Telekom Veszprémben három és féléves szerződést kötött a francia válogatott Nedim Remilivel, aki az idei Bajnokok Ligája kiírás egyenes kiesés szakaszában már pályára léphet az „Építők” színeiben.

Viszont egy nagy visszhangot kiváltó távozásról is beszámolhattunk februárban, ugyancsak a Telekom Veszprémnél.

Kapcsolódó cikk
Eldőlt Petar Nenadics sorsa – hivatalos
A fegyelmi vétséget elkövető Petar Nenadics szerződését közös megegyezéssel, azonnali hatállyal felbontotta a veszprémi kézilabdaklub.

Új közéleti beszélgető-sorozat indult Veszprémben, amelyen kollégánk, Simon Dániel lát vendégül helyi sportolókat. Első alkalommal Tatai Józseffel ültek le a Jutas köztérben.

Eddigi legértékesebb sikerét aratta az NB I idei kiírásában a Fejér-B.Á.L Veszprém, amely remek egyéni teljesítményeket felvonultatva, 9-0-s második félidei sorozatával 32-24-re legyőzte a vendég Budakalászt.

Kapcsolódó cikk
Parádés második félidő, bravúros győzelem
Eddigi legértékesebb sikerét aratta az NB I idei kiírásában a Fejér-B.Á.L Veszprém, amely szombat este remek egyéni teljesítményeket felvonultatva, 9-0-s második félidei sorozatával 32-24-re legyőzte a vendég Budakalászt.

Ismét bizonyítottak a veszprémi atléták. A veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) atlétái kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Nyíregyházán rendezett fedett pályás országos bajnokságon.

Kapcsolódó cikk
Nyolc dobogós helyezést szerzett az SVSE
A veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) atlétái kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt hétvégén Nyíregyházán rendezett fedett pályás országos bajnokságon.

A VEDAC-nál is mozgalmas időszak zajlik éppen. A atlétikapályájuk több, mint félmilliárd forintból újul meg.

Kapcsolódó cikk
Több mint félmilliárd forintból újul meg az atlétikapálya
A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) közreműködésével megvalósuló beruházásról az egyesület ügyvezetőjével, Németh Attilával beszélgettünk.

 

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.