Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

Több mint félmilliárd forintból újul meg az atlétikapálya

2023. február 8. 22:04
A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) közreműködésével megvalósuló beruházásról az egyesület ügyvezetőjével, Németh Attilával beszélgettünk.

Anno, amikor 2009-ben a klub kötelékébe kerültem elsődleges célomként tekintettem arra, hogy a kollégák igényeit – amelyek a minőségi munkához elengedhetetlenek – maximálisan kiszolgálhassuk. Egyöntetű kérdést kaptam mindenkitől: létesítményfelújításról lehet szó? Akkoriban ráadásul ez a probléma a dobópálya mellett a futófolyosót és az atlétikapályát is érintette. Ekkora horderejű beruházásra esélyünk sem volt, más lehetőségek irányába kellett tekintetünk

– emlékezett vissza megkeresésünkre Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

Forrás hiányában nem maradt más választásunk, mint szó szerint a két kezünkbe venni a dolgokat. Szemán János és Török Krisztián kollégáim vezetésével társadalmi munkában, szabadidőnkben csinosítgattuk, javítottuk a pályákat az elmúlt évtizedben. Lehetett szó a rekortán foltozásáról, vagy éppen a pályaívek felfestéséről. Miután a kormány közreműködésével az atlétika is a kiemelt sportágak közé került, lehetőség nyílt előttünk arra, hogy megpályázzunk különféle beruházásokat

– folytatta.

A  szakmai munka eredményessége mellett a Magyar Atlétika Szövetség és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club közötti remek viszony is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az igénybenyújtást követően 2016-ban pozitív elbírálásban részesülhessenek a VEDAC álmai. A történet viszont közel sem volt annyira egyszerű, amilyennek tűnik: az elvi döntést követően a forrás rendelkezésre állására is sokat kellett várni.

Több mint fél évtizedünkbe került, mire az állami forrás rendelkezésre állt. Az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma büszkén állt a kezdeményezés mellé, amely akkor úgy tűnt, magában foglalhatja a dobópálya, valamint az atlétikapálya azonos időben való felújítását is.

A folyamatos áremelkedések következtében végül két külön ütemre szakadt a beruházás: a dobópálya már három éve elkészülhetett, ám az atlétikapálya munkálatainak elkezdésére egészen tavaly tavaszig várnunk kellett. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondhassak Porga Gyula polgármesternek és Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek is, akik szintén minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy méltó körülmények között dolgozhassunk.

Németh Attilától megtudhattuk, a beruházás második üteme hiánytalanul zajlik, igaz, az időjárási körülmények miatt jelenleg nem folyik munka a területen. Tavaly tavasz óta azonban a tereprendezés és az aszfaltburkolat leöntése is megtörtént. Igaz, voltak tényezők, amelyek nehezítették a munkát.

A tereprendezés idején éles lőszerek, valamint töltényhüvelyek is előkerültek a területen, amelyeket végül szakemberek távolítottak el. A rekortánburkolat lehelyezése is megtörténhetett volna már, ám a kivitelezővel egyetértve megvárjuk vele az áprilisi időszakot, ugyanis véletlenül sem akarjuk, hogy a rosszabb időjárási tényezők kihatással legyenek az anyag későbbi tartósságára. Ha csak a sors nem szól közbe, nyárra már át is adhatjuk a területet

– fejezte ki reményét a sportvezető.

Az atlétikapálya felújítása több mint félmilliárd forintnyi támogatásból valósulhat meg. A projekt keretein belül a korábban hatsávos futóterület nyolcsávosra bővül, míg a magas- és távolugrók területe is új köntösbe öltözik. Nem feledve, hogy a megújult területen majd a gerelyhajítók is méltó körülmények között tevékenykedhetnek, éppúgy, mint a súlylökők és a kalapácsvetők.

Igaz, a VEDAC közreműködésével valósulhat meg a projekt, ám fontosnak tartom elmondani, hogy az atlétikapálya az egész város igényeit kiszolgálja majd. Más sportegyesületek mellett az iskolások, a szabadidősportot kedvelő sportolók is otthonra találhatnak itt. Elmondható, hogy ez is volt a célunk: a beruházás a mi szakmai munkánk biztosítása mellett minél szélesebb körben elégítse a sportolási igényeket a városban, hiszen véleményünk szerint csak így lépkedhetünk előre, közösen 

– zárta Németh Attila.

Galéria
Nyárig átadhatják az atlétikapályát
Simon Dani
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.