2023. június 3.
//
Klotild névnap

Elment Verancsics Faustus

Hétfő délelőtt leszerelték Veszprémben a Szabadság téren lebegő installációt. A középkori várkapitányt, Verancsics Faustust ábrázoló alak még az EKF nyitórendezvényekor került ki a belvárosba, azóta számos pro és kontra vélemény megfogalmazódott vele kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: sikerült megismertetni Verancsics Faustus elfeledett személyét a veszprémiekkel.

Amikor idén januárban megjelent a felfújható bábu a Szabadság téren, sokan csak találgattak, hogy vajon kit ábrázol ez a nem hétköznapi installáció. Aztán gyorsan híre ment, hogy ő nem más, mint a 16. században élt veszprémi várkapitány, Verancsics Faustus, akinek a nevéhez számos korabeli találmány fűződik, többek közt a mai ejtőernyők elődje is. E találmányát idézte meg a bábu is.

Hétfő délelőtt azonban munkások jelentek meg az installáció alatt, hogy leszereljék és elvigyék az ikonukussá vált alakot.

Megkerestük a VEB 2023 Zrt. sajtófőnökét, Müller Mihályt, hogy mi indokolta pontosan az installáció eltávolítását? Érdeklődésünkre elmondta, amikor januárban kikerült a közterületre a bábu, az volt a cél, hogy minél tovább maradjon, amíg a műszakilag biztonságosnak mondhatók a rögzítések. Az elmúlt hetek szeles időjárása azonban próbára tette ezeket a műszaki megoldásokat, ezért most jött el az pillanat, amikor még biztonságosan le lehet szerelni az installációt.

A célját így is elérte, hiszen formabontó módon, de sikerült mindenkivel megismertetni ennek a sokáig elfeledett veszprémi történelmi alaknak az életét.

Verancsics Faustusról egyébként a Várban, a Hősök kapujánál is megemlékezik egy bronztábla.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.