Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elment Verancsics Faustus

2023. február 27. 12:30
Hétfő délelőtt leszerelték Veszprémben a Szabadság téren lebegő installációt. A középkori várkapitányt, Verancsics Faustust ábrázoló alak még az EKF nyitórendezvényekor került ki a belvárosba, azóta számos pro és kontra vélemény megfogalmazódott vele kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: sikerült megismertetni Verancsics Faustus elfeledett személyét a veszprémiekkel.

Amikor idén januárban megjelent a felfújható bábu a Szabadság téren, sokan csak találgattak, hogy vajon kit ábrázol ez a nem hétköznapi installáció. Aztán gyorsan híre ment, hogy ő nem más, mint a 16. században élt veszprémi várkapitány, Verancsics Faustus, akinek a nevéhez számos korabeli találmány fűződik, többek közt a mai ejtőernyők elődje is. E találmányát idézte meg a bábu is.

Hétfő délelőtt azonban munkások jelentek meg az installáció alatt, hogy leszereljék és elvigyék az ikonukussá vált alakot.

Megkerestük a VEB 2023 Zrt. sajtófőnökét, Müller Mihályt, hogy mi indokolta pontosan az installáció eltávolítását? Érdeklődésünkre elmondta, amikor januárban kikerült a közterületre a bábu, az volt a cél, hogy minél tovább maradjon, amíg a műszakilag biztonságosnak mondhatók a rögzítések. Az elmúlt hetek szeles időjárása azonban próbára tette ezeket a műszaki megoldásokat, ezért most jött el az pillanat, amikor még biztonságosan le lehet szerelni az installációt.

A célját így is elérte, hiszen formabontó módon, de sikerült mindenkivel megismertetni ennek a sokáig elfeledett veszprémi történelmi alaknak az életét.

Verancsics Faustusról egyébként a Várban, a Hősök kapujánál is megemlékezik egy bronztábla.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.