Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt

2023. február 2. 1:09
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.

A megyei könyvtár felújítását ősszel kezdték el a szakemberek, elsősorban az épület Iskola utca felöli oldalának vizesedési problémáját oldják meg, valamint az Európa Kulturális Főváros program támogatásával két új közösségi teret is kialakítanak, egyiket a fiatalok számára, valamint egy közösségi iroda lesz a könyvtárban. Ezenkívül a könyvtár digitalizációjában is várható előrelépés a jövőben.

A munkások, miközben a gyerekrészleg felújításán dolgoztak, egy kisebb aknafedélre lettek figyelmesek a földön, tudtuk meg Baranyai Tamástól, az intézmény igazgatójától, akivel a helyszínen kerestük fel ezt rejtélyes ajtót.

Az igazgató társaságában a szűk nyíláson lemászva aztán egy hamar kitágult tér és egy háromszakaszos pincerendszer tárult elénk, amely gyakorlatilag végigfut a könyvtár gyermekrészlege alatt. A falak mentén jól láthatóan a szellőzőkürtők is ki vannak alakítva, viszont van néhány árulkodó jel, ami arra utal, hogy az utolsó embert, aki itt járt nem évszázadokkal ezelőtt kell keresni.

Mindezt Baranyai Tamás mesélte nekünk a pincében, aki elmondta, vélhetően a pince egy olyan épületnek lehetett a része, ami még jóval a könyvtár megépítése előtt állhatott itt, erről a falakon talált téglák is árulkodnak, amelyekbe a W.P. kezdőbetűk vannak beleégetve, ez a Veszprémi Püspökségre utal, lévén, hogy ez a terület, ahol most a könyvtár is áll egykor egyházi birtokokhoz tartozott.

A pincét örökségvédelmi szakemberek is megvizsgálták, de megépítésének pontos dátumát ők sem tudták mindent kizáróan meghatározni, vélhetően a 18. vagy 19. századra tehető.

De, hogy miért mondtuk, hogy az utolsó emberek nem ezekben a korokban jártak itt, arról azok az új falegységek árulkodnak, amelyek láthatóan utólag lettek hozzáépítve az eredeti boltozathoz, valamint a pince alja is fel lett töltve részben betonnal.

Baranyai Tamás szerint ez minden bizonnyal a könyvtár 25 évvel ezelőtti felújítása során történhetett, de érdekes módon az erről szóló dokumentáció és feljegyzések nem kerültek elő, sőt, a könyvtár régebbi dolgozói sem emlékeztek arra, hogy egy ekkora pincerendszer húzódna a talpuk alatt.

De nem csupán az építkezések és átépítések jeleit lehet megtalálni odalent, a pince északnyugati végében egy egykori, vélhetően a 20. század első feléből származó rozsdás kazán is a mai napig ott áll, természetesen használaton kívül.

Baranyai Tamás elmondta, mivel a pince megközelíthetősége rendkívül nehézkes, valamint komolyabb beruházásra lenne szükség, hogy valamilyen közösségi használatba helyezzék, így jelenleg nem terveznek vele. Egyébként a mostani felújítási munkák várhatóan áprilisban befejeződnek.

De nem csak a megyei könyvtár főépületében folynak építkezési munkák, hanem a dózsavárosi tagkönyvtár is jelentős felújításon esik át ezekben a hónapokban, szintén az EKF támogatásával.

Baranyai Tamástól tudjuk, hogy itt, azaz a Dózsavárosban is tudnak egy föld alatti helységről, igaz, ez eddig sem volt rejtve senki elől. Ugyanis a könyvtár udvara alatt egy egykori légvédelmi bunker terül el, ennek a lejárata közvetlenül a könyvtár épülete mellett van.

Az igazgató itt is vállalta az idegenvezető szerepét és a nehéz fémajtót kinyitva lekísért minket oda, ahová vélhetően egykor a veszprémiek menekültek le a II. világháború bombázásai elől.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.