Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C

Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek

2023. szeptember 15. 20:27
Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában.

A YOUTH+ - Tőlünk Nektek program résztvevői nehéz sorsú - nevelőotthonban nevelkedő, telepi, bevándorló és vidéki fiatalok - voltak, akik az Élményakadémia és partnerei trénereinek mentorálása mellett, teljes felelősséget kaptak több napos önkéntes programok megtervezésében és megszervezésében.

A magyar és az erdélyi résztvevők háromszor 5 napos önkéntes akció során játékos programokat tartottak nehéz sorsú gyerekeknek Ózdon, Egerben és Marosvásárhelyen. A spanyol önkéntesek fiatal migránsok csoportjának tartottak workshopokat, hogy segítsék boldogulásukat az új hazában. Lett fiatalok függőségek megelőzéséről tartottak képzéseket kortársaiknak, míg német fiatalok a kultúrák közötti párbeszédet erősítették a zene segítségével Kleve (Németország) városában.  A képzéssorozat augusztus közepén egy lettországi ifjúsági vezető képzéssel és a YOUTH+ Nemzetközi Ifjúsági Fórum és Szakmai Konferenciával ért véget, ahol a résztvevők nemzetközi szakmai közönség előtt tartottak workshopot és beszélgettek jövőbeli terveikről.

Ez a folyamat egy első lépés volt afelé, hogy a fiatalok felfedezzék, hogy bennük is van egy szupererő, hogy az ő tetteiknek és gondolataiknak is hatása van a világra. A saját erőnk felfedezése ugyanis hosszú távon sokkal inkább tud üzemanyagként működni és az időről időre kikerülhetetlenül visszatérő nehezebb időkben előre vinni, mintha valaki mindig fogná a kezünket.

Az Élményakadémia pont ezért szervez 17 éve élményekben gazdag, informális oktatási módszereket használó sorsfordító programokat gyermekotthonban élő, mélyszegénységben, szegregátumban nevelkedő, nehéz helyzetből induló fiataloknak és a velük dolgozó segítő szakemberek számára – tudtuk meg Czinger Erzsébet projektmenedzsertől, az Élményakadémia munkatársától. A program végére a hátrányos helyzetből induló fiatalok kortárs példaképpé válnak, megerősödik az önérvényesítő képességük, fejlődik a kreativitásuk és a kezdeményező képességük, IFI+ csoportokat létrehozva megvalósítják saját projektjeiket, mely során segítik sorstársaiknak is felfedezni a bennük rejlő erőt, alternatívákat mutatnak, támogatják őket a felnőtté válásban, az önállósodásban, a diszkriminációval való megküzdésben, a korai iskolaelhagyásban vagy éppen a munkanélküliség elkerülésében.

A folyamatot bemutató SZEMTŐL SZEMBEN - HÉTKÖZNAPI SZUPERHŐSÖK című interaktív, dokumentarista jellegű kiállítás során a látogatók megismerkedhetnek a program részleteivel, a résztvevő fiatalokkal - miközben ők maguk is elgondolkozhatnak, olyan kérdésekről, mint például: mi a jele annak, hogy jobb irányba változik a világ, mi köt össze minket, embereket vagy éppen hogy milyen lesz a fiatalokért való munka jövője?

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a kiállítás megnyitón elmondta, az EKF révén az ifjúságsegítés és az önkéntesség náluk is nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években, sok új barátra, ismerősre tettek szert, jó személyiségformáló gyakorlatokban volt részük, így örömmel fogadták be az Élményakadémia tárlatát, mely október közepéig tekinthető meg a Dubniczay-palotában.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02 Párizsi csajok Mindszentkállán Párizsi csajok Mindszentkállán ,,78 évem ráment, hogy megpróbáltam megérteni a Nőket. Rájöttem, hogy ez képtelenség. Tehát további 79-et szánok rá.” 2024. július 3. 12:19 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.