Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A faragás tizenkilenc árnyalata

2024. április 13. 19:55
A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében.

A kiállításon a több mint 40 éve létrejött Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület 81 tagjából 19 alkotó osztotta meg munkáit, elsősorban a faragás területén, amely a legnépszerűbb népművészeti szakágnak számít a vármegyében. Az egyesületnek egyébként ez sorban már 12. kiállítása a Házban, de bizonyosan nem az utolsó.

Az egyesület népi iparművészeinek köszönhetően a régi mesterek, takácsok, kovácsok, asztalosok, bognárok, fazekasok, továbbá a házi specialisták, ügyes kezű gazdák és gazdasszonyok születnek újjá, miközben mindennapi tevékenységük művészi szintre is emelkedik. A tárlaton többek között gazdag díszítésű pásztorbotok, faragott és vésett sarokpadok, székek, fehér hímzésű kendők, terítők, illetve szabadrajzos hímzések, párnahajak, lepedővégek, vászonszőttesek, faragott csutorák, bőr vadásztarisznyák vagy éppen sümegi, tapolcai és városlődi kerámiák engednek betekintést a megye rendkívül sokrétű népművészeti hagyományaiba.

Mészáros Veronika, Csík Richárd, Farkas Balázsné Petrikowsky MariannaMészáros Veronika, Csík Richárd, Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna

Mészáros Veronika muzeológus a tárlat megnyitóján azonban arra is felhívta a figyelmet, a népi iparművészek célja nem a felsoroltak másolatainak elkészítése: ők a hagyományos eljárási módokat alkalmazva, a táji jellegzetességeket figyelembe véve alkotnak sokszor olyan új funkciójú termékeket, melyek a mai emberek életében is megállják a helyüket – máskülönben nem is maradnának fenn ezek a népművészeti formák.

Márpedig, ahogy arra Csík Richárd önkormányzati képviselő is felhívta a figyelmet a népművészet mai mestereinek ez az egyik legfontosabb feladata: a hagyományok ápolása és őrzése mellett egyfajta preventív tevékenységet is el kell látniuk, hogy a felnövekvő generációk, a fiatalok is meglássák bennük az értéket és tovább örökítsék e hagyományokat.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. tegnap 11:23 A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg. 2024. május 22. 17:37 Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.