Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban

2023. március 31. 21:56
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.

Nőnap alkalmából egy izgalmas előadással készült a Királynék földjén csapata, amelyen történészek idézték meg a szocialista évtizedek nőnapjait, valamint az akkori társadalmi berendezkedést. A Vehíren a teljes beszélgetés visszanézhető.

Új látványossággal bővült a veszprémi belváros, ráadásul olyan mformában, ami nem ismeretlen a helyieknek. Ezúttal a Hotel keleti homlokzatát színezték ki a Mome művészei. Egy eredei fülesbagolycsalád költözött az épület falára.

Kapcsolódó cikk
Bagolycsalád költözött a hotelbe
Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.

Izgalmas leletre bukkantak Nemesvámoson. Egy amatőr kutató 16. századi ezüstérméket talált a település közelében. A lelet összesen 154 darab érmét tartalmaz.

Kapcsolódó cikk
Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.

Március 15. a Magyar sajtó napja is, amelyen minden évben Veszprémben is átadják a Szabad Sajtó-díjat. Idén a Vehír főszerkesztője, Hajas Bálint kapta ezt az elismerést.

Kapcsolódó cikk
Főszerkesztőnk kapta a Szabad Sajtó díjat
Átadták a Szabad Sajtó díjat a frissen felújított Ruttner-házban. Az önkormányzati elismerést lapunk főszerkesztője, Hajas Bálint vehette át.

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan számos országos díj is gazdára talált, amelyek közül többet is veszprémi kötődésű személy kapott, többek közt a Kossuth-díjat és Széchenyi-díjat is.

Kapcsolódó cikk
Állami elismeréseket vehettek át Veszprém vármegye kiválóságai is
Az elismerés kötelez, akinek több adatott, annak többet is kell nyújtania közössége számára - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott kitüntetések átadásakor Budapesten.
Kapcsolódó cikk
Kossuth-díjat kapott Oberfrank Pál
A rangos állami elismeréseket kedden adták át Budapesten.
Kapcsolódó cikk
Széchenyi-díjat kapott Kahler Frigyes
A rangos állami elismerést kedden adták át.

A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

Kapcsolódó cikk
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

Márciusban átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.

Kapcsolódó cikk
Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat
Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.

A Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmet azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő, eredményes munkájukkal beírják nevüket a város történelmének térképére. Márciusban ezeket is átadták Veszprémben.

Kapcsolódó cikk
Átadták a Pro Urbe érdemérmeket
A Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmet azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő, eredményes munkájukkal beírják nevüket a város történelmének térképére. A csütörtök délutáni, ünnepélyes átadónak helyszínéül a Városháza szolgált.

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.

Kapcsolódó cikk
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.

Március a Vehír életében is egy fontos hónap, hiszen portálunk ekkor ünnepli születésnapját. 2023-ban már a tizenötödiket. Erről a kerek évfordulóról is megemlékeztünk portálunkon.

Kapcsolódó cikk
15 évesek lettünk!
2008. március 18-a számunkra egy rendkívül fontos dátum: a Vehíren ekkor jelent meg a legelső cikk, amit azóta közel 100 ezer másik követett. Tizenöt év alatt rengeteg minden változott a világban, benne Veszprémben és persze a médiában is. Egyedül a Vehír szerkesztőségének elhivatottsága nem változott, hogy gyorsan, pontosan, első kézből szállítsa a híreket a veszprémieknek, sőt élményt adjon a tájékoztatással.

Rangadót nyert a veszprémi futballcsapat, ráaádsul emberhátrányban sikerült legyőzni a Puskás Akadémia II-t.

Kapcsolódó cikk
Emberhátrányban nyert rangadót a VLS
A házigazda Practical VLS 2-0-ra nyert a remek formában lévő Puskás Akadémia II. ellen a labdarúgó NB III vasárnapi rangadóján.

Idei hetedik bajnokiját is megnyerte a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia (BFKA) Veszprém, amely négy góllal győzött a sereghajtó Ajka vendégeként a másodosztályú kézilabda-bajnokságban.

Kapcsolódó cikk
A Veszprém nyerte az NB I/B vármegyei rangadóját
Idei hetedik bajnokiját is megnyerte a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia (BFKA) Veszprém, amely szombat este négy góllal győzött a sereghajtó Ajka vendégeként a másodosztályú kézilabda-bajnokságban.

A veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) hatodik alkalommal hódította el a mezei futó bajnokság vándorserlegét.

Kapcsolódó cikk
Megvédte címét a Sportolj Velünk SE
A veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) hatodik alkalommal hódította el a mezei futó bajnokság vándorserlegét. A bakonyi atléták kiemelkedően teljesítettek az elmúlt hétvégén Gödöllőn rendezett megmérettetésen.

Szépszámú érdeklődő előtt színvonalas, élvezetes mérkőzéseket rendeztek a Veszprém Arénában a tékvandó országos bajnokságon. A gálán a veszprémi klub korábbi világbajnokait köszöntötték, a helyi sportegyesületet 1979-ben megalapító dr. Somlai János munkásságát pedig Pro Meritis-díjjal ismerte el a városvezetés.

Kapcsolódó cikk
A sportág legendái előtt küzdöttek a jelen csillagai
Szépszámú érdeklődő előtt színvonalas, élvezetes mérkőzéseket rendeztek szombaton a Veszprém Arénában a tékvandó országos bajnokságon. A délutáni gálán a veszprémi klub korábbi világbajnokait köszöntötték, a helyi sportegyesületet 1979-ben megalapító dr. Somlai János munkásságát pedig Pro Meritis-díjjal ismerte el a városvezetés.

És végül egy hatalmas győzelem is történt a veszprémi sport életében, a Telekom Veszprém oda-vissza megverte a Szegedet a kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásábhan, így a bakonyiak jutottak tovább a sorozatban.

Kapcsolódó cikk
BL-negyeddöntőben a Telekom Veszprém!
A házigazda Telekom Veszprém 38-33-ra nyert az OTP Bank-Pick Szeged ellen a kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásának csütörtök esti visszavágóján. Az „Építők” kettős győzelemmel, 74-56-os összesítéssel jutott a sorozat negyeddöntőjébe, ahol a lengyel bajnok Kielce lesz az ellenfele.

 

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.