Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs

2023. március 11. 11:55
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.

Az érmékre a nemesvámosi Krámli Zoltán bukkant rá, aki a múzeummal együttműködve, szabadidejében végez kutatásokat fémkeresővel. (Ez a tevékenység egyébként szigorúan szabályozott és engedélyköteles.) Az első érme megtalálása után alaposabban is átfésülte a lelet környezetét, és miután feltérképezte azt a nagyjából 2x8 méteres területet, ahol további jelzéseket adott a fémdetektor, értesítette a múzeum munkatársait. 

A helyszínen végül 154 ezüst pénzérme és egy ón-ólom ötvözetű gyűrű került elő – mutatta be a leleteket Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. A pénzérméket 1501 és 1592 között verték, négy külföldi (lengyel) is szerepelt közöttük. Vélhetően egy bőr erszényben ásták el őket a tizenöt éves háború idején, feltehetően a közeledő török seregek elől akarták elrejteni a kincset, amiért azonban már nem tudott visszatérni a gazdája. Az évszázadok során a bőr erszény lebomlott, az érméket pedig az erózió szétszórta a talajban. 

Bár az érmék ezüstből készültek, a maguk korában sem számítottak nagyobb vagyonnak, egy kövérebb ludat lehetett vásárolni értük, így tehát nem nemesi kincsről, hanem egy módosabb földműves megtakarításáról beszélhetünk. 

A múzeumigazgató megjegyezte: 2015 óta dolgoznak együtt a régészet iránt érdeklődő önkéntesekkel, akikkel alapvetően a római kori út- és településhálózat mentén keresnek tárgyakat.  A programnak köszönhetően az években több új, korábban ismeretlen régészeti lelőhelyet is sikerült azonosítani. 

Krámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics TiborKrámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics Tibor

Az önkéntesek munkája azonban nemcsak a múlt megismerésében hasznos – vetette fel Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A beruházások, útépítések mentén az előzetes felmérések révén már jóval a munkálatok megkezdése előtt azonosítani lehet a régészek számára érdekes helyszíneket, és azokat előre fel lehet tárni, így nem lassítják az olyan útépítéseket, mint amilyen a 77-es út korszerűsítése és bővítése lesz az előttünk álló években. 

A tervek szerint a település határában megtalált leletegyüttest Nemesvámoson is kiállítják majd a jövőben – ígérte Sövényházi Balázs polgármester. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. 2024. július 19. 13:01 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.