2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs

16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.

Az érmékre a nemesvámosi Krámli Zoltán bukkant rá, aki a múzeummal együttműködve, szabadidejében végez kutatásokat fémkeresővel. (Ez a tevékenység egyébként szigorúan szabályozott és engedélyköteles.) Az első érme megtalálása után alaposabban is átfésülte a lelet környezetét, és miután feltérképezte azt a nagyjából 2x8 méteres területet, ahol további jelzéseket adott a fémdetektor, értesítette a múzeum munkatársait. 

A helyszínen végül 154 ezüst pénzérme és egy ón-ólom ötvözetű gyűrű került elő – mutatta be a leleteket Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. A pénzérméket 1501 és 1592 között verték, négy külföldi (lengyel) is szerepelt közöttük. Vélhetően egy bőr erszényben ásták el őket a tizenöt éves háború idején, feltehetően a közeledő török seregek elől akarták elrejteni a kincset, amiért azonban már nem tudott visszatérni a gazdája. Az évszázadok során a bőr erszény lebomlott, az érméket pedig az erózió szétszórta a talajban. 

Bár az érmék ezüstből készültek, a maguk korában sem számítottak nagyobb vagyonnak, egy kövérebb ludat lehetett vásárolni értük, így tehát nem nemesi kincsről, hanem egy módosabb földműves megtakarításáról beszélhetünk. 

A múzeumigazgató megjegyezte: 2015 óta dolgoznak együtt a régészet iránt érdeklődő önkéntesekkel, akikkel alapvetően a római kori út- és településhálózat mentén keresnek tárgyakat.  A programnak köszönhetően az években több új, korábban ismeretlen régészeti lelőhelyet is sikerült azonosítani. 

Krámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics TiborKrámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics Tibor

Az önkéntesek munkája azonban nemcsak a múlt megismerésében hasznos – vetette fel Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A beruházások, útépítések mentén az előzetes felmérések révén már jóval a munkálatok megkezdése előtt azonosítani lehet a régészek számára érdekes helyszíneket, és azokat előre fel lehet tárni, így nem lassítják az olyan útépítéseket, mint amilyen a 77-es út korszerűsítése és bővítése lesz az előttünk álló években. 

A tervek szerint a település határában megtalált leletegyüttest Nemesvámoson is kiállítják majd a jövőben – ígérte Sövényházi Balázs polgármester. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez
Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez
Laczkó Dezső és Medgyaszay István neve is egyaránt több szálon kötődik Veszprémhez, egy lapon mégis csak a városi múzeum kapcsán lehet őket emlegetni. A régész nevét viselő intézmény épületét még a híres tervező vetette papírra, idén pedig úgy újult meg kívül és belül is a szecessziós ház, hogy az mindkettejük előtt méltó tisztelgése a városnak. Portálunknak az utolsó simítások közben volt lehetősége bejutni a Lackó Dezső Múzeumba.
Megnyitott az állandó vártörténeti kiállítás a Hősök kapujában
Megnyitott az állandó vártörténeti kiállítás a Hősök kapujában
A tárlat elsősorban a veszprémi vár középkori és kora újkori történetére fókuszál.
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről
Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről
Az Árpád-kortól a török időkig követheti végig a közönség hamarosan a veszprémi vár történetét a Hősök kapujában kialakított kiállításon. A nagyközönség majd jövő tavasszal találkozhat a tárlattal, előtte viszont a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora részletesen beszámolt róla, hogy mi várható a vár bejáratánál lévő műemlékben.