Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Bagolycsalád költözött a hotelbe

2023. március 10. 14:25
Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.

Az EKF és a MOME együttműködése már több évre nyúlik vissza, közösen indították el a „City of Light” névre keresztelt kurzust is, aminek keretében az egyetem hallgatói tervezhettek fényre, fényfestésre épülő látványelemeket Veszprémbe. Ennek az eredménye lett a péntek délelőtt felavatott falfestmény a belvárosi hotel keleti tűzfalán, ami élénk és kontrasztos színvilágával már önmagában is odavonzza a tekintetet, de hamarosan még izgalmasabb hatást kelt majd, amikor lenyugszik a Nap és a természetben is felélednek a baglyok.

Erről Mészáros Zoltán, az EKF programfejlesztési főtanácsadója beszélt a leleplezés előtt, aki hozzátette, hogy a MOME hallgatói számos izgalmas tervvel rukkoltak elő, végül Perecz Annabella koncepciója lett a befutó.

Az alkotást hosszas tervezés után alig egy hét alatt festették fel a falra, a kitalálója pedig elmondta, a festmény grafikai stílusát az 50-es évek illusztrációs világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindez az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki” – mondta el Perecz Annabella.

Az átadón elhangzott, hogy az alkotófolyamot nehezítette a hideg időjárás is, valamint a falfelület egyenlőtlensége is, de így is sikerült négyzetcentiméter pontosan azt a verziót elkészíteni, amit megálmodtak.

A leleplezésen Mészáros Zoltán még elmondta, áprilistól egy újabb izgalmas részlettel egészül ki az alkotás, ugyanis a baglyok szemeiben hamarosan elhelyezett lámpák világítani fognak miután lenyugszik a Nap, ezzel azt sugallva, mintha éjszaka is figyelnék és vigyáznának a belvárosra.

Az egyébként a természetben sem rendkívüli, ha egy város parkjában erdei fülesbaglyokkal találkozik valaki, ugyanis ezek az őshonos madarak sokszor a téli hónapokat ilyen helyeken vészelik át.

Ezt már Török László a Veszprémi Állatkert igazgatója mondta a helyszínen, aki hozzátette, 2020-ban az év madara is ez az állat volt, a jellegzetes fülük mellett pedig világító, sötétnarancssárgás szemükről is fel lehet ismerni őket.

Legutóbb Veszprémben a Cholnoky-városrészben egy óvoda udvarán lehetett észrevenni őket, itt több bagoly is megtalálta a téli odúját, mielőtt visszatértek volna az erdőkbe tavasszal.

Hogy a veszprémiek tetszését mennyire nyeri el az alkotás, arra a napokban fény derül, de elképzelhető, hogy a Kossuth utcai óra hamarosan vetélytársat kap, mint tradicionális találkozási pont, hiszen már a leleplezéskor is elhangzott egy ilyen mondat az utca emberétől: „Találkozzunk 9-kor a baglyok alatt!”

A leleplezés pillanatai alábbi videónkban:

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. tegnap 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. tegnap 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.