2023. március 21.
//
Benedek névnap

Bagolycsalád költözött a hotelbe

Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.

Az EKF és a MOME együttműködése már több évre nyúlik vissza, közösen indították el a „City of Light” névre keresztelt kurzust is, aminek keretében az egyetem hallgatói tervezhettek fényre, fényfestésre épülő látványelemeket Veszprémbe. Ennek az eredménye lett a péntek délelőtt felavatott falfestmény a belvárosi hotel keleti tűzfalán, ami élénk és kontrasztos színvilágával már önmagában is odavonzza a tekintetet, de hamarosan még izgalmasabb hatást kelt majd, amikor lenyugszik a Nap és a természetben is felélednek a baglyok.

Erről Mészáros Zoltán, az EKF programfejlesztési főtanácsadója beszélt a leleplezés előtt, aki hozzátette, hogy a MOME hallgatói számos izgalmas tervvel rukkoltak elő, végül Perecz Annabella koncepciója lett a befutó.

Az alkotást hosszas tervezés után alig egy hét alatt festették fel a falra, a kitalálója pedig elmondta, a festmény grafikai stílusát az 50-es évek illusztrációs világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindez az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki” – mondta el Perecz Annabella.

Az átadón elhangzott, hogy az alkotófolyamot nehezítette a hideg időjárás is, valamint a falfelület egyenlőtlensége is, de így is sikerült négyzetcentiméter pontosan azt a verziót elkészíteni, amit megálmodtak.

A leleplezésen Mészáros Zoltán még elmondta, áprilistól egy újabb izgalmas részlettel egészül ki az alkotás, ugyanis a baglyok szemeiben hamarosan elhelyezett lámpák világítani fognak miután lenyugszik a Nap, ezzel azt sugallva, mintha éjszaka is figyelnék és vigyáznának a belvárosra.

Az egyébként a természetben sem rendkívüli, ha egy város parkjában erdei fülesbaglyokkal találkozik valaki, ugyanis ezek az őshonos madarak sokszor a téli hónapokat ilyen helyeken vészelik át.

Ezt már Török László a Veszprémi Állatkert igazgatója mondta a helyszínen, aki hozzátette, 2020-ban az év madara is ez az állat volt, a jellegzetes fülük mellett pedig világító, sötétnarancssárgás szemükről is fel lehet ismerni őket.

Legutóbb Veszprémben a Cholnoky-városrészben egy óvoda udvarán lehetett észrevenni őket, itt több bagoly is megtalálta a téli odúját, mielőtt visszatértek volna az erdőkbe tavasszal.

Hogy a veszprémiek tetszését mennyire nyeri el az alkotás, arra a napokban fény derül, de elképzelhető, hogy a Kossuth utcai óra hamarosan vetélytársat kap, mint tradicionális találkozási pont, hiszen már a leleplezéskor is elhangzott egy ilyen mondat az utca emberétől: „Találkozzunk 9-kor a baglyok alatt!”

A leleplezés pillanatai alábbi videónkban:

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Megújult és közösségi térré avanzsált a balatonalmádi jezsuita kolostor kertje, a beruházást az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 120 millió forinttal támogatta.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.
Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat
Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat
Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.