Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Fesztiválok és beruházások váltották egymást júliusban

2022. augusztus 1. 16:00
VeszprémFest, Rozé, Rizling, Jazz Napok és Utcazene Fesztivál, a veszprémi júliusok elmaradhatatlan elemei. Idén több nagyberuházás bejelentése törte meg ezt a sormintát Veszprém, amelyeket havi hírösszefoglalónkban elevenítünk fel.

Még június végén gördültek be Veszprémbe, július első napjaiban pedig már forgalomba is álltak a V-Busz vadonatúj, tisztán elektromos meghajtással működő autóbuszai. Az öt új busz töltőállomásait a Haszkovó-buszfordulóban építették ki. Így már összesen 47 új MAN-típusú lila busz járja a veszprémi utakat, ráadásul az új elektromos járművek a környezetbarát technológia mellett további hasznos funkciókat is tartalmaznak, amikről szó volt a bemutató sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikk
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.

Akár az új elektromos buszokkal is érkezhettek a vendégek július első hétvégéjén az Óváros térre, ahol ismét megrendezték a Kenyérlelke Fesztivált, a minőségi kézműves péksütemények „ünnepét”. A fesztivál egyébként tavaly látogatott először Veszprémbe, idén pedig hasonlóan magas érdeklődés mellett tartották meg a workshopokat, bemutatókat.

Kapcsolódó cikk
Ismét feléledt a Kenyérlelke Veszprémben
Immáron második alkalommal adott otthont Veszprém a Kenyérlelke fesztiválnak szombaton az Óváros téren.

Fontos hírt kaptak elsősorban a Halle utca lakói, ugyanis az önkormányzat részéről bejelentették, hogy elkezdik építeni az 53 új parkolóhelyet, ami tovább bővíti a lakótelep parkolási lehetőségeit. A beruházás várhatóan 2022 októberében készül el.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődik a Halle utcai parkoló építése

Szintén 2022 őszén tervezik befejezni a Séd-völgy új futókörének építését. Az EKF által is támogatott projektnek köszönhetően egy 800 méteres pálya jön létre a Kolostorok és Kertek területén, ez a projekt is júliusban kezdődött el.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődik a futókör építése a Séd-völgyben
Megkezdődik a futókör építése a Séd-völgyben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Július közepén ismét nagy sikerrel rendezték meg az Óváros téren a Rozé, Rizling, Jazz Napokat, amely közel 20 ezres látogatószámával ma már az Utcazene Fesztivál mögött a második legnépszerűbb veszprémi fesztivállá nőtte ki magát, ehhez pedig az idei rendezvény is hozzátett.

Galéria
Rozé, rizling, jazz - a veszprémi nyár elmaradhatatlan velejárója

A VeszprémFest idén már hat napon keresztül töltötte meg a Historia Kertet, valamint szombaton a Veszprém Arénát. 2022-ben Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura, Gipsy Kings, Zaz és James Blunt voltak a fesztivál fellépői, a koncertekről külön galériákkal és kritikával is készültünk a Vehíren.

Kapcsolódó cikk
Érkeznek a fellépők a VeszprémFest nagyszínpadára
A Rozé Rizling Jazz Napok mellé hétfőtől csatlakoznak a VeszprémFest nagyszínpados programjai is. Röviden összefoglaljuk, kikkel találkozhatunk ezen a héten.

A koncertek közt még egy fontos bejelentés történt Veszprémben: elkezdték a Dózsavárosi könyvtár felújítását, ami jövő márciusra fejeződik be, a 326 milliós beruházás forrását pedig az EKF biztosítja.

Kapcsolódó cikk
Hozzáláttak a Dózsavárosi Könyvtár felújításához
A héten átadták a munkaterületet, jövő márciusra megújul a Dózsavárosi Könyvtár.

Szintén júliusban a gyulafirátótiak is örülhettek egy régóta várt fejlesztésnek. Elkezdték építeni azt az 5 km hosszú kerékpárutat, ami a kádártai szakaszt köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.

Kapcsolódó cikk
Megvalósul a rátótiak régi álma
Öt kilométer hosszan épül kerékpárút Gyulafirátóton keresztül, ami a kádártai kerékpárutat köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.

Nem csak Veszprémben, de az egész országban dőltek meg melegrekordok júliusban. Arról, hogy a megyeszékhelyen hogyan alakult évtizedek alatt a hetedik hónap időjárása, Kovács Győző, meteorológus, helytörténeti kutató írt részletes elemzést portálunkon.

Kapcsolódó cikk
Aszályos évek Veszprémben
Az elmúlt napokban több híradás, tudósítás, elemzés jelent meg a sajtó-ban az idei aszályról, amely nagyobb mértékben az ország keleti felét sújtja, de a Dunántúl nagy része is szenved a csapadékhiánytól. Veszprémben július közepéig 216 milliméter eső esett, ami 83 milliméterrel kevesebb az időarányos átlagnál. Ez a csapadékhiány még nem okozna rendkívüli aszályhelyzetet térségünkben, ha nem előzte volna meg két csapadékszegény év, amihez átlag felett hőmérséklet is párosult. Kovács Győző, meteorológus, helytörténeti kutató elemzése.

Meleg, nyári időben telt az idei Utcazene Fesztivál is, csupán a szombati napot zavarta meg egy zápor. A fesztivál legjobb pillanatait galériánkon keresztül lehet felidézni.

Galéria
Elkezdődött az Utcazene Fesztivál!

Július végén kiderültek az egyetemi felvételi ponthatárok is. A Pannon Egyetemre 1369 hallgató nyert felvételt. A szám még minimálisan változni fog, hiszen a pótfelvételi ideje rövidesen megkezdődik.

Kapcsolódó cikk
A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
Csütörtökön hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat, péntek délelőtt a Pannon Egyetemen sajtótájékoztatót tartottak arról, hányan kezdik meg ősztől tanulmányaikat az intézményben, s hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek.

Véget ért a Hangvilla felújítása, vagyis ráncfevarrása is. A kulturális központ az Auer Hegedűfesztiválon debütál a nagyközönség előtt, akik már az épületbe való belépéskor szembesülhetnek az újdonságokkal.

Kapcsolódó cikk
Ráismerni, de mégsem ugyanolyan lett a Hangvilla
Sokkal inkább nevezhető ráncfelvarrásnak, mint átalakításnak, az ami, a Hangvillában történt az elmúlt másfél hónapban, mégis a végeredmény szemmel látható már akkor is, ha belépünk Veszprém és a régió első számú kulturális központjába. A nagyközönség számára a jövő héten induló Auer Hegedűfesztiválon debütál a megújult Hangvilla, portálunknak viszont lehetősége nyílt már most körbejárni az épületet, amit cikkünkben részletesen be is mutatunk.

A hónap elején sorsolták ki a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2022/2023-as idényének csoportbeosztását. A Veszprém végül az A-jelű nyolcasba került, az első kalapból a PSG és a Magdeburg, a másodikból a GOG és a Portó, a harmadikból a Bukarest, a negyedikből pedig a Plock és a Zágráb gárdáját kapta ellenfeléül.

Kapcsolódó cikk
A német és a francia bajnokkal is egy csoportba került a Veszprém
Péntek délelőtt Bécsben kisorsolták a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2022/2023-as idényének csoportbeosztását.

Júliusban rendezték meg hazánkban a vizes világbajnokságot, ahol Rasovszky Kristóffal felálló nyíltvízi váltónk ezüstérmet szerzett.

Kapcsolódó cikk
Magyar ezüstérem a nyíltvízi úszók csapatversenyében
A magyar válogatott ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a Lupa-tavon zajló világbajnokság vasárnapi nyitónapján.

 

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.