2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Ráismerni, de mégsem ugyanolyan lett a Hangvilla

Sokkal inkább nevezhető ráncfelvarrásnak, mint átalakításnak, az ami, a Hangvillában történt az elmúlt másfél hónapban, mégis a végeredmény szemmel látható már akkor is, ha belépünk Veszprém és a régió első számú kulturális központjába. A nagyközönség számára a jövő héten induló Auer Hegedűfesztiválon debütál a megújult Hangvilla, portálunknak viszont lehetősége nyílt már most körbejárni az épületet, amit cikkünkben részletesen be is mutatunk.

Kilenc évvel ezelőtt, 2013-ban kezdődött a Hangvilla története, ekkor a belvárosi rehabilitációval együtt az egykori Séd mozi épülete is átalakult, pontosabban a helyén megépült egy olyan multifunkcionális központ, ami egyszerre ad otthont a kulturális programoknak – elsősorban zenés rendezvényeknek – konferenciákat, színházi darabokat, kiállításokat lehet benne szervezni és még kávézó és étterem is üzemel benne.

A Hangvilla egyedi épülete – amit, ha madártávlatból nézünk egy zongorát formál – építészeti Nívó-díjban is részesült akkor. Most közel 10 év elteltével elérkezett az idő és nem utolsó sorban a lehetőség, hogy néhány részletében megújítsák az épületet.

Ahogy Bélafi László, a Hangvilla igazgatója fogalmazott, amikor vendégeket várunk, a saját otthonunkat is kitakarítjuk, rendbe rakjuk, ugyanez a helyzet a Hangvillánál is, hiszen készülve a 2023-mas Európa Kulturális Főváros évre, az épület és funkciói is újabb külsőt kapott.

Mindez péntek délután hangzott el, amikor nyilvános bejárást tartottak a sajtó képviselői, valamint néhány, előzetesen regisztráló veszpréminek a Hangvillában.

Az eseményen Porga Gyula, polgármester is jelen volt, aki felidézte a 2013-mas nagyszabású városfejlesztési projektet, amiben nem kevesebb, mint 24 konzorciumi partner vett részt, az önkormányzat mellett többségében helyi vállalkozók. Összehasonlításképpen hasonló projektnél Magyarországon Veszprém után a legtöbb együttműködés összesen 4 tagot számlált.

A Hangvilla is ennek a szellemében épült meg abban az időben, viszont most az EKF-nek is köszönhetően több fontos felújítást is el tudtak végezni a komplexumon.

A bejárás során ezeket pontról pontra bemutatták a jelenlévőknek, ahol ott voltak a tervező és a kivitelező (Vemévszer Kft.), valamint a projektet lebonyolító Veszprém 2030 Kft. illetékesei is.

Már kívülről is szembetűnő, hogy az épületnek a Brusznyai Árpád út felé néző jellegzetes logója – bár formájában ismerős – de színeiben és anyagában jól láthatóan megújult. Az épületbe lépve már sokkal egyértelműbbek a változások. Rögtön feltűnik, hogy a padló néhány kivételtől eltekintve, mint például a vizesblokkok, vagy a lépcsőház, égszínkék színű lett. Bélafi László elmondta, azért döntöttek az egységes padlóburkolat mellett, mert a Hangvilla terei organikus rendszert alkotnak, az egész épület hajlik, kanyarodik, így pedig a párhuzamos és merőleges formát alkotó járólapok nem illettek bele az egészbe.

A plafonra rátérve, a zárófödémen és a lépcsőház kivételével mindenhol sötétszürke, már-már fekete színű lett, kiemelve az épület eleganciáját.

A földszinten található kávézó bárpultja „bemozdult” a vendégtér közepébe, így egy sokkal hangulatosabb tér jött létre, ráadásul az üvegfalak elé pult és bárszékek kerültek, valamint laptoptöltő állások is. Ezzel a változtatással a Hangvilla transzparenciáját igyekeztek még inkább kiemelni és becsalogatni az utcáról is a vendégeket.

Ezen kívül megújultak a közlekedők, a galéria, a kamaraterem, a konferenciaterem és hamarosan elkészül az alagsorban az Expresszó is. A Hangvillába még új spot-lámpák, digitális hirdetőtáblák kerültek a számos másik kisebb fejlesztés mellett.

A munkák március 31-én kezdődtek és június 15-ig a közönség csaknem teljes egészében használhatta a Hangvilla minden részét. Másnap a Hangvilla bezárt és 6 héten át a kivitelező vette birtokba az épületet. Ez alól csak az étterem volt kivétel, ami végig működött.

A Hangvilla felújításának volumenét jól érzékeltetik a számok is: több, mint 1100 m2 padlóburkolat kapott egyedi kék színt, 4000 m2 falat és födémet festettek át, csaknem 30 új ajtó és ablak került az épületbe. Megújult a recepciós pult, több álmennyezet és 400 m2 új faburkolatot is beépítettek. Mindez összesen 308 millió forintba került.

Képek
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Nagy ár olyan párkapcsolatban élni, ahol az ember nem lehet őszinte
Nagy ár olyan párkapcsolatban élni, ahol az ember nem lehet őszinte
Pilát Gábor író, előadó, a párkapcsolattal foglalkozó hazai irodalom egyik szereplője pénteken a Hangvillában tart előadást Kétségeink fogságában címmel.
Koncerttel zárult az autizmus világnapja köré szerveződő programsorozat
Koncerttel zárult az autizmus világnapja köré szerveződő programsorozat
Vasárnap délután a Hangvilla éttermében az Iszkiri zenekar szórakoztatta a megjelenteket.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Márton András: A KFT zenekar az életem
Márton András: A KFT zenekar az életem
Március nyolcadikán a Hangvillában koncertezik a KFT. Az 1981-ben alakult zenekar széles tömegeket megmozgató dalaival különleges koncertet ad majd a veszprémi közönségnek. A részletekről Márton Andrást kérdeztük, aki azon túl, hogy az együttes dobosa, kézbe vette a koncertekkel, lemezkiadással, színpadi látvánnyal kapcsolatos irányítást is.
Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.