2021. április 21.
//
Konrád névnap

Az aradi vértanúk erőt adhatnak nekünk

Az aradi vértanúk nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, hogy az elkövetkezendő generációk számára ne csupán reményfoszlány legyen a szebb jövő - mondta megemlékező beszédében Hegedűs Barbara alpolgármester.

A politikus az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen mondott beszédet a Török Ignác utcai Aradi Vértanúk emlékműnél kedd délután.

Mint mondta, „minden nemzet életében eljönnek azok a sorsfordító pillanatok, melyek lehetőséget biztosítanak a nemzeti önrendelkezés megerősítéséhez, hozzájárulnak egy évtizedeken átívelő jövőkép megteremtéséhez. Olyan történelmi pillanatok, amelyek szilárd alapot biztosítanak egy nemzet nyelvének, kultúrájának megőrzőséhez, országhatárainak fennmaradásához. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hősei megérezték ezt a pillanatot. A nemzet olyan lehetőség előtt állt, amiért megéri küzdeni és a lehetetlen megkísérléséhez is erőt adott.”

Az önkormányzat megemlékezésén Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.Az önkormányzat megemlékezésén Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.

Kiemelte, a magyar történelem megannyi hőse közül az aradi vértanúk különleges üzenetet hordoznak: ők azok, akik életüket adták a hazáért a függetlenségért vívott harcért és a jövő nemzedékeiért. Ugyanezen a napon emlékeznünk kell Batthyányi Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének kivégzésére és azokra, a közel 150 mártírhalált halt hősökre, akiket a végzetes napot megelőzően, vagy az azt követő időszakban ítéltek el a nemzet totális megbüntetése és megfélemlítése céljából - mondta.

Felidézte,

a véres kivégzések a magyar nemzetre és az európai közvéleményre is sokkolóan hatottak.

„Arad nélkül nem értelmezhető a későbbi kiegyezés sem. Az 1867-es eseményeket nem a megalkuvás és a meghunyászkodás ösztönözte, hanem azt mutatta meg, hogy a megtorlás évei sem tudták térdre kényszeríteni a nemzetet. A kiegyezést csak erős, céljait jól látó nemzet léphette meg”-fogalmazott.

Hegedűs Barbara szerint a szabadságharc hősei teljesítették legfőbb célkitűzéseiket: nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, hogy a következő generációk számára ne csupán reményfoszlány legyen a szebb jövő.

Az eseményen a Szeles József színművész, Hajas Szilárd fuvolaművész (képünkön) és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre.Az eseményen a Szeles József színművész, Hajas Szilárd fuvolaművész (képünkön) és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre.

Az azóta eltelt 171 évben a világ sokat változott, Magyarország pedig megedződött, hisz eszmék és ideológiák vezetőinek sokasága küzdött meg egymással- mondta. „Napjainkban is hasonló célokért küzdünk, mint annak idején az Aradon kivégzett honfitársaink: hazánk függetlenségének, nemzeti identitásának megőrzéséért és gyermekeink, unokáink jövőjéért”-hangsúlyozta.

Az alpolgármester szerint történelmi tapasztalat, hogy nem csak az számít, hogy mi mit tartunk a saját igazságunknak, hanem a fontos az, hogy mennyire vagyunk képesek megértetni és elfogadtatni azt a körülöttünk lévőkkel. „Napjainkban is emlékeznünk kell arra, hogy a feltétlen kompromisszumkeresés erőtlenséggel párosulva meggyengíti a közösséget és a célok, értékek feladásához vezet”- mondta. Kiemelte, erőt kell meríteni a hazánk érdekeiért törekvő honfitársaink történeteiből.

Az emlékműnél koszorút helyeztek el a városi civil szervezetek, fegyveres testületek és a hivatalok képviselői is.Az emlékműnél koszorút helyeztek el a városi civil szervezetek, fegyveres testületek és a hivatalok képviselői is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt.
Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtt
Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtt
Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, szerda reggel Budapesten, a Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad.
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja tartott megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól.
Áder: a vértanúk hősi halálából erő lett
Áder: a vértanúk hősi halálából erő lett
Az aradi vértanúk hősi halálából erő lett, örök jel, hogy a magyarok szabadságharcát túlerővel le lehet törni, de szabadságvágyukat elfojtani nem lehet - mondta Áder János köztársasági elnök kedden a Kossuth rádióban.