Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben

2024. február 24. 9:14
Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt. 

Porga: Mindannyian a kommunizmus áldozatai vagyunk

Délelőtt a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és Az 56-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért Alapítvány szervezésében rendeztek koszorúzással egybekötött megemlékezést a Veszprémi Törvényszék udvarán. A megjelenteket dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a törvényszék elnöke köszöntötte. Kijelentette: ahogy a mindennapokban a régmúlt történései helyett a jelenre és a jövő kihívásaira figyelünk, úgy a várbörtönben – ahol a múlt sötét eseményei történtek – is a jövőnek szóló felújítások zajlanak. Fontos azonban a folyamatosan haladó életünkben megállni néha és csendben fejet hajtania koncepciós perek áldozatainak emléke előtt. 

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

A megemlékezés szónokaként Porga Gyula polgármester azt mondta: az 1990 előtt születettek mindannyian a kommunizmus áldozatai. Még ha nem is vette el az életüket, de nagyban megnehezítette azt a diktatúra. Az áldozatokra emlékezve nem feledkezhetünk meg a világszerte elhurcolt és kivégzett milliókról, akiket egy az emberi természettől és a nemzeti karaktertől idegen ideológia fosztott meg életüktől. A kommunista gyilkosok halálos áldozatainak számát azonban messze felülmúlja azoké, akiket a rendszer megnyomorított – mutatott rá a polgármester. 

Polgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnökePolgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke

Porga hozzátette: a remény lángját 1956 dicsőséges forradalma hozta el, az tartotta a hitet a magyarokban évtizedeken keresztül. Mi itt, Veszprémben Brusznyai örököseinek valljuk magunkat, idegenkedünk a kommunizmus felbukkanásától már annak leghalványabb formájában is, gyanakvással tekintünk az egyén és a család szabadságjogait csorbító kezdeményezésekre, érkezzenek azok akár keletről, akár nyugatról. 

A kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért Szabó János,  a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke mondott imádságot, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a Törvényszék falán található emléktáblánál. 

Hegedűs Barbara: Vigyázzunk a kizárólagosságra törekvő eszmékkel!

Délután a Fidesz-KDNP helyi szervezete tartott megemlékezést Brusznyai Árpád emlékművénél, ahol dr. Hegedűs Barbara alpolgármester ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, a kommunizmus emléknapja nem csupán egy múltbéli tragédia megidézése, hanem egy fontos lehetőség arra, hogy megértsük és elutasítsuk az elnyomás és a diktatúra minden formáját. „A kommunista rezsim alatt milliók szenvedtek megfosztva alapvető emberi joguktól, a szabadságtól, a méltóságtól, és a lehetőségtől, hogy szabadon kifejezhessék véleményüket és álmaikat. A múlt tanulságait figyelembe véve felelősségünk, hogy megőrizzük és ápoljuk az emlékezetüket, hogy soha ne feledjük el az áldozatokat, és mindennap tegyünk azért, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg.”

Az alpolgármester úgy fogalmazott, a kommunizmus nem csupán egy politikai ideológia, hanem egy olyan valósággá vált rendszer, amely a gondolatok gyakorlatba ültetésével korábban nehezen elképzelhető pusztítást okozott. „A gondolatnak nagy hatalma van. Vigyázzunk, ha olyan eszméket hallunk, amelyek kizárólagosságra törekednek, elhallgattatva a kérdéseket, az észrevételeket, a vitákat!” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a kommunizmus nem vész el, csak átalakul, ezért a ma emberének ébernek kell lennie, hogy észrevegye, milyen álruhába öltözve térnek vissza a rendszer eszméi. „Hiszen mi is volt a fő célja a kommunizmusnak? A hagyományos társadalmi rendszerek szétzúzása, a nemzet, a közösségek, a család kötőszövetének szétvágása, hogy ezáltal a magányosan maradt egyén kihasználható, befolyásolható, és ha kell, elpusztítható legyen. Azonban minden olyan ideológia téved, amely úgy gondolja, hogy az ember identitás, kultúra és tartás nélkül tárgyiasítható tömeg.” Bizonyíték erre Magyarország, mely a kommunista diktatúra láncait leverve magáról ma prosperálóan és bizakodóan áll a nemzetközi kihívások előtt. Az egykori rettegett pártvezérek nevei ma már szitokszóként merülnek fel, az 56-os hősök és meghurcolt honfitársaink, úgy mint Brusznyai Árpád, előtt a legnagyobb tisztelettel adózunk, és soha nem engedjük, hogy a totalitárius rendszerek újra megjelenjenek” – zárta gondolatait a politikus, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit az 56-os Brusznyai-emlékműnél.

Bertalan Melinda
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.