Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk

2023. június 4. 13:56
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.

Ma, június 4-én a Nemzeti összetartozásunk napját ünnepeljük. Ironikus, de ez a dátum pont annak a gyalázatos eseménynek az évfordulója, amitől görcsbe rándul minden jóérzésű magyar gyomra, amit egyszerűen csak Trianonként tartunk számon – kezdte meg ünnepi beszédét Ovádi Péter országgyűlési képviselő. Erről a szóról a világ népeinek elsősorban a díszes francia kastély jut eszébe, a császári pompa, nekünk, magyaroknak, folytatta, viszont az igazságtalanság, a méltatlanság és tehetetlenség keserű érzése.

A nemzeti összetartozás napja ezen mind felülemelkedik és így felemel minket is, hogy ünnepként tudjuk megélni azt, ami más népeknek oly természetes: az összetartozásunkat, a magyarságunkat. Ovádi kiemelte, 2010-ben a keresztény-konzervatív kormányunk egyik első lépése volt, hogy június 4-ét, Trianon évfordulóját kinevezzék a nemzeti összetartozás napjává.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Ovádi úgy fogalmazott, ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk. Ma már barátként tekintünk szomszédjainkra, de ezért elvárjuk tőlük is a tiszteletet. Ma már nem hajlunk meg szolgaként egy nagyhatalom előtt sem, hanem bátran kiállunk magunkért. Ne hagyjuk, hogy Trianon keserűsége a lelkekben tovább éljen, inkább ünnepeljük azt, ami ebből kivirágzott Magyarországon. A nemzeti összetartozás napját, zárta gondolatait Ovádi.

Az ünnepségen közreműködtek a Veszprémi Petőfi Színház művészei, így Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Keresztes Gábor és Keller Márton; a MH Légierő Zenekara, valamint a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság.

Az ünnepély után az emlékező koszorúk és virágok elhelyezése következett.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.