Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C

Nemzetként változtathatunk a helyzetünkön

2023. október 6. 16:01
Az aradi vértanúkra emlékeztek péntek délelőtt városunkban is, Brányi Mária alpolgármester mondott ünnepi beszédet a Török Ignác utcai emlékműnél.

Az alpolgármester beszédében felhívta a figyelmet: bár október 6-a Magyarországon nemzeti gyásznapnak számít, nem csak hazánkat érte ekkor veszteség, hanem az egész Kárpát-medencét. Így ilyenkor a dicsőséges 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar és nem magyar nemzetiségű hőseire egyaránt kell emlékeznünk, akik mindannyian egy szabad és boldog Magyarországért áldozták életüket.

„Az aradi vértanúk honvédtisztek voltak. Magyarok, lengyelek, örmények és más népek fiai. Hősök, akik közül 13 főtisztet a szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki 1849. október 6-án. Bár az Aradon megölt honvédtisztek összesen 16-an voltak, tankönyveink többsége és a nemzeti emlékezet elsősorban az ezen a napon kivégzett 13 tisztet tartja számon vértanúként. Nem szabad azonban elfelednünk, hogy névtelen szabadságharcosok ezrei, ismeretlen és ismert hősök küzdöttek azért, hogy nemzetünk lerázza magáról a Habsburg elnyomás gyötrő igáját, és önálló, szabad, független életet élhessen. Az elnyomott földművesek és polgárok milliói közül kerültek ki ők.”

Jellemző a kor viszonyaira, hogy a későbbi aradi vértanúk a szabadságharc kezdetén még aktív, vagy kilépett császári és királyi tisztek voltak. Az osztrák császár nevére esküdtek fel, ugyanakkor lelkiismeretük hangjának engedelmeskedve végül eltértek ettől, ami hősi halálukhoz vezetett.

A kegyetlenül kivégzett vértanúk között Kiss Ernő honvédtábornagy volt a rangidős. Ő korábban császári és királyi ezredes volt a közös hadseregben. A többiek ennél alacsonyabb tiszteletfokozatot viseltek halálukig.

„Az aradi események a maguk igazságtalanságában és kíméletlenségében a Habsburg és a mindenkori elnyomás komor jelképévé váltak az idők során. Az aradi tizenhármak fordulatokban gazdag életútja arra is példa azonban, hogy népként, nemzetként változtathatunk a helyzetünkön. Ha igazságérzetünk ezt megkívánja és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy kiálljunk szabadságjogainkért” – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, az Aradon kivégzett hősöket és ismeretlen szabadságharcosaink tízezreit soha nem feledjük. Ők voltak azok, akik számunkra, veszprémiek számára is elhozták a szabadság és függetlenség nagyszerű reményét, hiszen október 6. a gyász mellett a reménység napsugarával is melegíti szívünket.

Az ünnepi beszéd után az alpolgármester Ovádi Péter parlamenti képviselővel együtt, illetve a helyőrség katonái és a megjelentekkel együtt elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A műsorban közreműködött Vastag Richárd népművész, Keresztesi László színész, Takewick Muradjan, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.