Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 7. Ambrus
Veszprém
7°C
2025. december 7. Ambrus
Veszprém
7°C

Sertéshús édes-savanyú mártásban, párolt zöldséges sült tésztával

2011. június 19. 19:47
A szabályok azért is vannak, hogy legyen mit felrúgni! Éppen ezért az eredeti recepthez képest kicsit több hússal dolgozunk, és egyszerűsítünk.

Az eredeti receptúra 40 dkg sertéshúst, 1 tojást, 1 evőkanál bort, 10 dkg étkezési keményítőt (vagy kukoricalisztet), késhegynyi sót és egy csipet mononátrium glutamátot ír elő. (Ez utóbbi a fehérjék gyakran előforduló alkotója. Ízesítőként használják. Az idegrendszerre gyakorolt kedvező hatása is ismert. Kínai receptekben gyakran előfordul, ha elhagyjuk, sebaj, az étel akkor sem veszít különösebben értékéből.) A mártáshoz: 5 dl bor- vagy gyümölcsecet, 1–2 gerezd fokhagyma, 7,5 dkg cukor és 5 dkg sűrített paradicsom szükségeltetik

A húst felszeleteljük, kétoldalt jól kiverjük, majd 2 cm-es kockákra vágjuk. A tojást felverjük, hozzáadjuk a bort, a keményítőt, glutamátot, sót, bevonjuk vele a húskockákat. Egy wokot erősen felhevítünk, beleöntjük az olajat, mikor már majdnem füstöl, beledobjuk a húskockákat – vigyázzunk, hogy ne ragadjanak össze –, 3 percig sütjük, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. Ezután az olajat ismét majdnem füstölésig hevítjük, a húskockákat újabb 2–2 percig sütjük, majd kiszedjük. Egy másik lábasban odatesszük a főzőlét. Mihelyt forr, beletesszük a húskockákat, jó néhányszor megkeverjük, kis szezámolajjal meglocsoljuk, tálaljuk.

De mint ígértem, mi ettől eltérünk. Mi szeretjük a húst, ezért 80 dkg kicsit potyolt lapockát csíkozunk fel, meglöttyintjük fekete szójaszósszal, balzsamecettel, kicsi gyömbérolajjal, reszelünk rá egy kis szerecsendiót, szórunk rá őrölt köményt, durvára tört színesborsot, egy nagyobb gerezd apróra vágott fokhagymát, meg három thai bazsalikom szárat. Meglocsoljuk egy kis ágyas pálinkával, megkeverjük, és a hűtőbe rakjuk estig.

A szójaszószos sült tészta nem egy nagy kunszt. Főzzünk ki egy csomag kettétört spagettit utasítás szerint (általában 5–8 perc).

Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd beleteszünk 20 dkg szeletelt gombát. Vagy 2 dkg beáztatott szárítottat. Kábé 10 percig pároljuk együtt a kettőt (ha friss gombával dolgozunk), majd dobunk hozzá csíkozott zöldségeket (kel, sárgarépa, káposzta, ki mit szeret, rövid pirítás után felöntjük kb. 3 evőkanál szójaszósszal. Beletesszük a lecsepegtetett tésztát, sózzuk, és egy pici cukrot teszünk rá, majd még pár percig együtt sütjük a tésztával. Általános köret.

Ehhez hozzákeverjük a többit – adagonként – wokban vagy mély serpenyőben, mindig annak a szája íze szerint, akinek éppen kiadjuk az ételt… Ha valaki a csípőst szereti, konyhai ollóval vágunk rá chilit!

Lustáknak, ateistáknak és egyetemistáknak tudom ajánlani a legrapidabb megoldást:

Felteszed a spagetti tésztát lobogó vízbe, forró olajban megpirítod az apróra kockázott disznóhúst, megszórod kevés cukorral, karamellizálod, rádobod a szeletelt sárgarépát, vöröshagymát, kelt, gombát, fokhagymát, mogyorónyi gyömbért, meg ami még otthon van. Lepirítod, barna szójaszósszal megborítod, összerittyented, és hozzákevered az eddigre fogkeményre főtt, lecsöpögtetett tésztát, dobsz rá thai bazsalikomot, oregánót, chillit. Összepirítod, tálalod…

(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.