Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
15°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
15°C

Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov

2024. június 4. 0:36
Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül.

Veszprémben már tavaly elindult egy sorozat, aminek a lényege az volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program során felújított épületekbe vagy közösségi terekbe még jóval az átadásuk előtt, de már javában az építkezés ideje alatt tematikus sétákat szerveztek, amikre bárki jelentkezhetett. Aztán, ahogy egyre több ilyen fejlesztés készült el és vették birtokba a veszprémiek, úgy ezek a túrák is ritkábbak lettek. Most viszont ismét aktuálissá vált, hiszen a Dimitrov épületében már javában zajlanak a munkák és a kivitelezők szerint ősszel megnyithat a CODE névre hallgató új digitális élményközpont.

Hétfőn itt tartottak tematikus sétát a jelentkezőknek, amelyen az egyik idegenvezető Porga Gyula polgármester volt.

Porga Gyula és Markovits AlízPorga Gyula és Markovits Alíz

Ő még az épületbe való belépés előtt felidézte, hogy az EKF infrastrukturális fejlesztéseinél nem azt az utat követték, hogy zöldmezős beruházásokkal a semmiből építsenek fel grandiózus épületeket, sokkal inkább Veszprém rozsdafoltjaihoz kívántak hozzányúlni és azokat új tartalommal megtölteni. A sor pedig hosszú, kezdve a régi gyermekkórház épületétől a Ruttner-házon át egészen a Gyárkertig, most pedig egy újabb csatlakozhat hozzájuk, amikor még az idei évben elkészül a régi Dimitrov épületében a digitális élményközpont, amire kicsit később még kitérünk, hogy pontosan mit takar.

Porga Gyula a jelenlévőknek elárulta, hogy kezdetben ezt a beruházást az egykori Szikvíz parkoló helyére álmodták meg, de az a projekt meghaladta volna a pénzügyi lehetőségeiket, viszont a Dimitrov üresen álló épületrésze idővel előtérbe került és mivel az álmot nem engedték el addig sem, így végül ide költözhet be az Európában is ritkaságszámban lévő attrakció.

Az idegen kifejezéssel csak immerzív térnek nevezett helyszínek olyan kiállítóterek, ahol teljes mértékben kizárják a külvilágot, se fény, se zaj nem jut be, ellenben a legmodernebb fény- és hangtechnikával egyedi világot teremtenek, akár háromdimenziós technológiát is alkalmazva.

Képzeljük el, hogy ott sétálhatunk Van Gogh napraforgói közt, vagy éppen az űrben lebegünk a saját naprendszerünk bolygói közt, megérintve a Szaturnusz gyűrűit! A CODE kiállítóterei ilyen és ehhez hasonló élményeket fognak kínálni.

A bejárás során Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mesélt arról, hogy még 2023 előtt Újvidéken tettek látogatást, amikor éppen a szerbiai város viselte az EKF-címet és ott találkoztak hasonló megoldással, amikor egy üresen álló gyárépületben rendeztek be egy ilyen digitális kiállítást ideiglenesen. Az ötlet ott fogalmazódott meg bennük, hogy Veszprémben is meg kell találni a lehetőségét annak, hogy itt már állandó jelleggel felépíthessenek egy ilyen komplexumot.

Hogy hogyan esett a Dimitrovra a választást, arról már írtunk, bár azt bizonyára a tervezők sem gondolták volna, amikor 1966-ban elkezdtek dolgozni az épületen, hogy eljön az idő, amikor a kor legmodernebb kulturális termékeit vonultatják majd itt fel. Pedig az épület kialakítása a saját korában rendkívül innovatívnak számított. Erről már Lamos Péter a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője beszélt a helyszínen, aki felidézte azt is, hogy a Dimitrov nevet az épület még a hírhedt bolgár kommunista főtitkártól kapta és máig így él a veszprémi közbeszédben.

Lamos PéterLamos Péter

A felújítás során amellett, hogy megerősítették az épület szerkezetét igyekeztek megőrizni a régi jegyeit, azokat a lépcsőket, folyosókat és tereket, amiket megismertek az emberek. Az egykori nézőtér és színpad helyén például egy nagy, 360 négyzetméteres és hatszögalakú teret hoztak létre, ami az egyik fő attrakciója lesz a CODE-nak, de mellette egy digitális élményfolyosót és egy kisebb kiállítóteret, egyfajta stúdiót is létrehoztak.

Ami pedig a technikai megoldásokat illeti, azokról már Tóth Adorján a CODE operatív vezetője beszélt.

Tóth AdorjánTóth Adorján

A megelevenedő képek hatását speciális 4K-s vetítőkkel érik el, amikből a hatszögalakú terembe – ez lesz a Hexagon – tizennégyet is felszerelnek majd, ezek gondoskodnak a látványról a közel hatméteres falakra és a padlóra vetítve. Ez egészül ki tizenkilenc egyedi hangszóróval is, amik tovább fokozzák majd az audiovizuális élményt. Ráadásul mindez háromdimenziós szemüvegeken keresztül a térben is meg tud elevenedni majd.

A Hexagon teremA Hexagon terem

Hasonló élményközpont eddig még nem volt Magyarországon, de még a régióban sem, legközelebb az ausztriai Linzben van, a világon pedig olyan nagyvárosokban, mint New York vagy Tokió.

A CODE küldetése azonban nem merül ki annyiban ott, hogy egy unikális kulturális központ legyen. A hosszú távú cél az, hogy ne csak idehozzák Veszprémbe ezeket az egyedi vetítéseket, hanem hogy itt helyben is készüljenek ilyenek grafikusok és informatikusok kreativitása által. Ezek pedig akár innen indulhatnak el világkörüli útjukra, a digitális megoldásokon keresztül hirdetve a magyar és a veszprémi kultúrát. A már említett digitális stúdió a Hexagon mellett éppen ebből a célból jött létre, a Pannon Egyetemmel pedig már folynak az egyeztetések, hogy az ott zajló kutatások is vegyenek ilyen irányt, betörve, vagyis inkább utat törve a kreatív iparban, ahogy az anno az EKF célkitűzései közt is szerepelt.

A teljes beruházás egyébként 2,1 milliárd forint állami támogatásból valósult meg és várhatóan idén ősszel el is készül.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. tegnap 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. tegnap 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. tegnap 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.