Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C

Hazatért a Mi-24-es

2024. május 29. 23:34
Különleges helyszínen egy különleges emlékművel lett gazdagabb a környék, bár akik régóta élnek a régióban, azoknak nem kell bemutatni, hogy milyen, amikor megjelenik egy Mi-24D típusú harci helikopter a látómezőn. A 005-ös vasmadár immáron emlékműként él tovább egykori otthonának bejáratánál, mégis olyan, mintha harcra készen emelkedne éppen a levegőbe.

Sok-sok ember összefogásának és kitartásának köszönhetően szerdán délután felavatták Veszprém határában a szentkirályszabadjai reptér bekötőútjánál a térség legújabb emlékművét, ami azoknak a katonáknak állít örök mementót, akik valaha a 87. Bakony Harci Helikopter Ezred kötelékében szolgáltak a közeli reptéren.

Ők pilótaként, vagy más műszaki feladatot ellátva egészen biztos, hogy találkoztak a 005-ös lajstromszámú géppel. Ez volt az a gép, ami elsőként érkezett a Szovjetunióból hazánkba még 1978-ban. Az emlékműként szolgáló gépre nem véletlenül festették fel ezt a számot, igaz, ez a helikopter nem szolgált a Magyar Honvédségben, mivel Németországból ékezett, viszont megjelenésében egy az egyben az ikonikus 005-ös mása, amit azóta már szétbontottak.

Szerdán ezt az emlékművet avatták fel, számos politikai és katonai elöljáró, valamint veterán jelenlétében, ahol felszólalt Vargha Tamás is, helyettes honvédelmi miniszter.

Beszédében felidézte, hogy székesfehérváriként őt is számos emlék köti a reptérhez és a gyakorlatozó helikopterekhez. Szerinte ez a méltó emlékmű nm csak azoknak büszkeség, akik az ezredben a hazájukat szolgálták, hanem mindenkin, aki tiszteli és őrzi a hagyományokat.

A hagyományok tiszteletéről beszélt Porga Gyula polgármester is, aki Morus Szent Tamást idézve úgy fogalmazott: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

A polgármester külön megemlítette Gulyás Zoltán, Kaptúr József és Simon-Jójárt Sándor nevét, akikben megfogalmazódott az emlékmű ötlete még 2017-ben, majd végig segítették annak megvalósulását. Ezt az ötletet aztán felkarolta a veszprémi önkormányzat is, majd a Honvédelmi Minisztérium is melléjük állt, így közös összefogással sikerült egy álmot valósággá váltani.

Ovádi Péter, Vargha Tamás, Porga Gyula, Kaptúr JózsefOvádi Péter, Vargha Tamás, Porga Gyula, Kaptúr József

Szintén felszólat Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki Veszprém katonai hagyományairól emlékezett meg, ami a város ezeréves történelmében végig jelen volt, egyfajta „veszprémikum” ahogy ő fogalmazott, benne van az itt élők identitásában.

Az ünnepség fényét a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának előadása is emelte, akik az ejtőernyős és Klapka-induló mellett a repülősök himnuszát is eljátszották.

Galéria
Hazatért a Mi-24-es

Az emlékmű felállításával kapcsolatban az egyik ötletgazda, Kaptúr József a közösségi oldalán is közzétett egy hosszabb bejegyzést, ebben számos érdekességet árul róla, amiből kiderül az is, hogy a helikopter nem véletlenül áll éppen abban a szögben, ahogy az emlékműre helyezték.

2017 második felében Gulyás Zoltán barátommal összeültünk és megfogalmazódott a gondolat, hogy méltó emléket kellene állítani, a dicső múltú MH. 87. Bakony Harci Helikopter Ezred személyi állományának. A város vezetés örömmel fogadta a hírt, de rendkívül sok apró dologban kellett dönteni. Kértem, hogy a gép 338 fokos felszálló iránynak megfelelően, 15 fokos bólintási szöggel és kiengedett futókkal tervezzék, mintha épen a reptérről szállna fel. Kecskeméten is kérdezték, hogy mi legyen a gép festésével és az oldalszámmal, hiszen ez egy NDK-s gép volt. Javasoltam, hogy fessék a régi magyar tarkára és kapja meg a 005-ös oldalszámot, hiszen ez volt az első gép, amely leszállt Szentkirályon. Színesben kinagyítottuk az ezred logóját, ami a pilóta kabin oldalára került, valamint egyik oldalra a „Kerecsen” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Fekete bárány” műszaki század logók, míg a másik oldalon a „Phoenix” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Vörös sárkány” műszaki század logókat festették fel. Közben Veszprémben már a negyedik kiállítási helyszín mellett mentek a pro és kontra javaslatok. Végül közös beleegyezéssel döntöttünk a 8-as út és a repülőtér leágazás melletti terültről. Mikor megakadtak a kivitelezési munkák, segítséget kértem Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől, aki nemes egyszerűséggel, segített. Felpörögtek a munkálatok és ez a csodálatos gép méltó helyére került. A sas végleg leszállt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.