Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Japán-magyar talajgyakorlatok

2024. május 16. 22:15
Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében négy művész – Néma Júlia, Czigány Ákos, Aso Rando valamint Hioki Tetsuya hozott létre alkotásokat, melyek középpontjában a föld állt. Nem véletlenül: a kerámiaművészek felkeresték egymás országát, és talajmintákat gyűjtöttek, amelyekből aztán később a műalkotások készültek. A kiállított tárgyak különlegessége tehát, hogy a magyar alkotások japán földből (a Mino régióból), a japán alkotások pedig magyar földből (a Balaton-felvidékről) állnak össze. 

A tárlatot csütörtök délután japán részről Ono Hikariko, a szigetország nagykövete nyitotta meg. A diplomata most járt először Veszprémben, felkereste a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, és megtapasztalta, milyen erős a művészeti irányzatok hagyománya Magyarországon. Mint mondta, bár földrajzilag nagy távolság választja el országainkat, de a kulturális együttműködések révén ez áthidalható. Ráadásul az együttműködés nemcsak egymáshoz hozott közelebb minket a nagykövet szerint, mert más kultúrák megismerése, új gondolatok befogadása a saját kultúránknak is új dimenzióit nyithatja meg előttünk. A követségen kíváncsian várják, hogy a közös tapasztalatok milyen további együttműködéseket szülnek.

A közös munka előjelei Porga Gyula polgármester szerint is látszanak már, ennek alapjait a személyes kapcsolatok jelentik majd a városvezető szerint. Porga szerint jól látszik az, hogy az Európa Kulturális Fővárosa év után is számos program folytatódott, megvan az igény és a szellemi kör is ezek fenntartására. 2023-ban több japán program is gazdagította a kulturális évadot, és a létrejött jó kapcsolatok a jövőben is alapját jelenthetik a közös programoknak.

Ono Hikariko, Japán nagyköveteOno Hikariko, Japán nagykövete

A kiállított tárgyakról Hayashi Izumi kurátor, a Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum szakmai vezetője beszélt. Mint mondta, a művészek különös érzékenységgel rendelkeznek, képesek arra, hogy meglássanak és kiemeljenek olyan pillanatokat, akár természeti jelenségeket, amelyek mellett a hétköznapi emberek elmennének. Meglátják a lehetőséget a földben, és képesek bemutatni annak akár időbeli változásait is, amit alkotásba foglalnak és érthetővé tesznek a közönség számára. A kiállító művészek a földet választották anyagul – bejárták egymás országait, inspirálódtak, merítettek az élményekből, és bár egymás nyelvét nem beszélték, a művészeten keresztül nagyon is megértették egymást. A megtekinthető munkák apró szépségek felfedezéseiből születtek, a műalkotások beszélnek hozzánk, ahogy az alkotóikhoz is beszéltek, és ahogy az alkotók rajtuk keresztül szólnak hozzánk. A mi dolgunk csak annyi, hogy nyitott füllel és nyitott szívvel hallgassuk meg mondanivalójukat. 

A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg Veszprémben, októberben pedig Japánba utazik, és Tajimiben, a Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum lesz látható. 

Kapcsolódó cikk
Csepp a kőtengerben
Folyékony föld címmel nyílt kiállítás Néma Júlia kerámiamunkáiból a Dubniczay-palotában szombaton.
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.