Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Csepp a kőtengerben

2023. augusztus 7. 15:49
Folyékony föld címmel nyílt kiállítás Néma Júlia kerámiamunkáiból a Dubniczay-palotában szombaton.

Néma Júlia évek óta gyűjt kőzeteket, agyagokat kerámiamunkáihoz, melyeket saját, fetüzelésű kemencéjében olvaszt meg. Ahogy azt a szombati kiállítás-megnyitón Tillmann József Attila filozófus is kifejtette: a kemencében vulkánokhoz hasonló folyamatok mennek végbe. A kőzetek, amelyek a vulkánokban magmaként fortyognak, megolvadnak, és így a föld folyékonnyá válik – ahogy arra a kiállítás címe is utal. A filozófus rámutatott, hogy a régi idők mestereihez hasonlóan Néma Júlia is maga gyűjti az agyagot munkáihoz, szembemenve a modern kor lehetőségeivel, amelyek révén bonyolult szállítási láncokon keresztül szerezhetné be az alapanyagokat akár világ távoli tájairól is.

A távoli tájak azért így is megjelennek Néma Júlia munkáiban: Japánba utazott tanulmányútra, ahonnan nemcsak alapanyagot hozott magával, hanem inspirációt is. Minderről már Ohtaka Masato, Japán magyarországi nagykövete beszélt. Felelevenítette, hogy a művésznő 2005-ben járt először a távolkeleti országban, mára pedig annak kerámiaművészetét beépítette saját munkásságába, ötvözte a japán hagyományokat a magyar tradíciókkal, és egyedi, fúziós stílust alakított ki, új nézőponttal gazdagítva mind a magyar, mind a japán kultúrát.  

Ohtaka MasatoOhtaka Masato

Miközben Néma Júlia kerámiái megtöltik a Dubniczay-palota padlásterét, a földszinti kávézóban rokon munkákat találhatunk. Ezek két japán művész, Aso Rando és Hioki Tetsuya alkotásai, akik a következő hetekben a Balaton-felvidéket bejárva gyűjtenek anyagot és inspirációt a Művészetek Háza Artists in Residence programjában, hogy aztán hazatérve új alkotásokat hozzanak létre Magyarországi élményeik alapján – amelyeket a jövőben Veszprémben is bemutatnak majd. Munkájukat kurátorként Néma Júlia is segíti.

A szombati kiállítás-megnyitón az önkormányzatot Brányi Mária alpolgármester képviselte, aki a város pezsgő kulturális életét méltatta, és dicsérte a Művészetek Háza csapatát, akik tartalommal töltötték meg a Dubniczay-palotát, miután néhány évvel ezelőtt László Károly gyűjteményét elszállították. 

Néma Júlia kiállítása szeptember 10-éig látogatható, míg Aso Rando és Hioki Tetsuya bemutatkozó popup tárlatát csak ezen a héten, augusztus 9-ig tekinthetik meg.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Párizsi csajok Mindszentkállán Párizsi csajok Mindszentkállán ,,78 évem ráment, hogy megpróbáltam megérteni a Nőket. Rájöttem, hogy ez képtelenség. Tehát további 79-et szánok rá.” 2024. július 3. 12:19 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.