Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

Csepp a kőtengerben

2023. augusztus 7. 15:49
Folyékony föld címmel nyílt kiállítás Néma Júlia kerámiamunkáiból a Dubniczay-palotában szombaton.

Néma Júlia évek óta gyűjt kőzeteket, agyagokat kerámiamunkáihoz, melyeket saját, fetüzelésű kemencéjében olvaszt meg. Ahogy azt a szombati kiállítás-megnyitón Tillmann József Attila filozófus is kifejtette: a kemencében vulkánokhoz hasonló folyamatok mennek végbe. A kőzetek, amelyek a vulkánokban magmaként fortyognak, megolvadnak, és így a föld folyékonnyá válik – ahogy arra a kiállítás címe is utal. A filozófus rámutatott, hogy a régi idők mestereihez hasonlóan Néma Júlia is maga gyűjti az agyagot munkáihoz, szembemenve a modern kor lehetőségeivel, amelyek révén bonyolult szállítási láncokon keresztül szerezhetné be az alapanyagokat akár világ távoli tájairól is.

A távoli tájak azért így is megjelennek Néma Júlia munkáiban: Japánba utazott tanulmányútra, ahonnan nemcsak alapanyagot hozott magával, hanem inspirációt is. Minderről már Ohtaka Masato, Japán magyarországi nagykövete beszélt. Felelevenítette, hogy a művésznő 2005-ben járt először a távolkeleti országban, mára pedig annak kerámiaművészetét beépítette saját munkásságába, ötvözte a japán hagyományokat a magyar tradíciókkal, és egyedi, fúziós stílust alakított ki, új nézőponttal gazdagítva mind a magyar, mind a japán kultúrát.  

Ohtaka MasatoOhtaka Masato

Miközben Néma Júlia kerámiái megtöltik a Dubniczay-palota padlásterét, a földszinti kávézóban rokon munkákat találhatunk. Ezek két japán művész, Aso Rando és Hioki Tetsuya alkotásai, akik a következő hetekben a Balaton-felvidéket bejárva gyűjtenek anyagot és inspirációt a Művészetek Háza Artists in Residence programjában, hogy aztán hazatérve új alkotásokat hozzanak létre Magyarországi élményeik alapján – amelyeket a jövőben Veszprémben is bemutatnak majd. Munkájukat kurátorként Néma Júlia is segíti.

A szombati kiállítás-megnyitón az önkormányzatot Brányi Mária alpolgármester képviselte, aki a város pezsgő kulturális életét méltatta, és dicsérte a Művészetek Háza csapatát, akik tartalommal töltötték meg a Dubniczay-palotát, miután néhány évvel ezelőtt László Károly gyűjteményét elszállították. 

Néma Júlia kiállítása szeptember 10-éig látogatható, míg Aso Rando és Hioki Tetsuya bemutatkozó popup tárlatát csak ezen a héten, augusztus 9-ig tekinthetik meg.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. tegnap 10:35 Törékeny víziók Törékeny víziók Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is. 2023. november 30. 23:35 Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   2023. november 29. 16:28 Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása kultúra Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása Csütörtök délután egy rendkívül különleges kiállítás nyílt a Kunszt!-ban: a 200 éves Kővágóörsi Zsinagóga fotókiállítása, melyet a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke, Jusztin Ádám nyitott meg. 2023. november 10. 6:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.