Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C

Kiderült, hogy milyen parkot álmodtak maguknak a Csermák és Csikász lakói

2023. december 13. 15:53
Néhány hónap alatt egy olyan koncepciót sikerült letenni az asztalra, ami egyszerre figyel a hagyományos stílusjegyekre, a környezeti adottságokra, mellette pedig a mai kor igényeire szabva alakítaná át az Egyetemvárosban a Csikász és Csermák utcák közötti parkot. A közösségi tervezés módszertana itt is jól vizsgázott, a tervek megvalósítása pedig akár már jövőre elindulhat.

A közösségi tervezés először a Haszkovó-lakótelepen debütált még a tavalyi évben. A lényege az volt, hogy a szakemberek nem száraz tervrajzok fölött találják ki, hogy milyen fejlesztéseket dolgozzanak ki egy területen, hanem aktívan bevonják az ott élő lakosokat is. Az aktívan szót pedig nyugodtan alá is lehetne húzni, hiszen, ahogy a Haszkovón is történt, számos fórumot, közös ötletelést szerveztek meg, ahol mindenki elmondhatta igényeit, véleményét, ötleteit. Ezekből aztán kiválasztották azokat, amelyek reálisak, amelyekben konszenzus van és ezután álltak csak neki a konkrét műszaki tervezésnek, majd a kivitelezésnek. Így épülhetett meg a futókör, újulhattak meg játszóterek, ezalapján szerveztek közösségi programokat.

A közösségi tervezés módszertanát az EKF honosította meg Veszprémben és most egy újabb városrészben vizsgázott jelesre. Igaz, ebben az esetben nem egy teljes lakótelepre vonatkozott a közös munka, csak egy kisebb parkra, ám most is számos változót jártak körül, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat.

Kapcsolódó cikk
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.

A Csikász és Csermák utcák között elterülő parkot szívesen használják, vagyis sok esetben csak használnák a környéken élők, és bár kisebb beavatkozások történtek az elmúlt időszakban, a teljes megújításához egy komplett, egymásra épülő fejlesztésre lenne szükség.

Kiváltképp azért is, mert a helyiek a mai napig értékként tekintenek erre a lakótelepi zöld területre, ezt egy ott élő lakos, Rácz Nóra is megerősítette portálunknak, aki kedden délután arra az eseményre érkezett, ahol bemutatták a szeptember óta zajló közösségi tervezés végeredményét. Ő felidézte azt is, hogy sok évvel ezelőtt felmerült, hogy a parkolási helyzet konszolidálása miatt parkolót építenek a helyén, de akkor is összefogtak a lakosok, hogy a zöld értéküket ne áldozzák így fel. Ez végül nem történt meg, most pedig eredeti funkciójában fejlődhet a park.

Az összejövetelen ott volt Porga Gyula polgármester és Csík Richárd, a városrész önkormányzati képviselője is, utóbbi végig nyomon követte a munkát, a jövőben pedig rá hárul majd a feladat, hoyg ezekből minél több megvalósuljon, de ezekről majd kicsit később.

A tervezők az igények felmérése után – volt kérdőíves felmérés és személyes fórumok is – végül öt pontba rendezték, hogy milyen újításokat álmodtak meg a parkban.

Első és talán legfontosabb a zöldfelületek kezelése. Az alapvetés volt, hogy fát nem vágnak ki, ugyanakkor talajszinten a füvet és növényzetet frissíteni kell. Szeretnék az élővilágot is fajgazdagabbá tenni, ezért madáretetőkkel igyekeznek odacsalogatni énekesmadarakat.

A második tematika a burkolatok minősége volt. Jelenleg egy gyalogossáv vezet át a parkon, ezt nem is szeretnék bővíteni, csupán a park két irányába leágazna egy-egy sáv. Ezekhez egy meleg, pasztellszínű burkolatot álmodtak meg, valamint ugyanilyen közlekedő sáv kerülne a házak lábazata mellé közvetlenül is, ami az autók elől el lenne zárva, de például a mentők használhatnák szükség esetén.

Ugyan nem a közösségi tervezés része volt, de éppen kedden történt, hogy a parkba visszaültettek egy nagyobb fát. Korábban ki kellett vágni az egyik megbetegedett hársfát, Csík Richárd kezdeményezésére pedig egy hasonló méretű fával pótolták azt. A VKSZ Zrt. munkatársai egy daruval emelték be új helyére a fát, ami remélhetőleg tavasszal megered.Ugyan nem a közösségi tervezés része volt, de éppen kedden történt, hogy a parkba visszaültettek egy nagyobb fát. Korábban ki kellett vágni az egyik megbetegedett hársfát, Csík Richárd kezdeményezésére pedig egy hasonló méretű fával pótolták azt. A VKSZ Zrt. munkatársai egy daruval emelték be új helyére a fát, ami remélhetőleg tavasszal megered.

Harmadik csoportba rendezték a közösségi funkciókat, amivel fejlődne a park. Itt kétfelé lehet osztani az elképzeléseket, egyrészről lenne egy aktív kikapcsolódást segítő rész, pingpong-asztalokkal, a másik részen pedig egy nyugodtabb, új padokkal felszerelt közösségi rész.

És ha már új padok, a tervezés negyedik részében a park eszközeire is kitértek, ahol a már említett ülőalkalmatosságok mellett szemetesládákat, kutyaszemetest, kerékpártárolót is terveztek. Ezeken kívül a közvilágítást is fejlesztenék, mindent úgy, hogy azok stílusukban igazodjanak a park környezetéhez és a házakhoz, de mégis modern formát mutassanak.

Végül a vízelvezetés problémájára is kitértek, itt a megvalósítás során majd tervezőkkel találnák ki, hogy milyen megoldás a legcélszerűbb a parkban.

Az egyelőre név nélküli park tehát kapott egy olyan koncepciót a jövőjére nézve, ami a helyiekkel egyetértésben született meg, most pedig a képviselő feladata, hogy ennek a legtöbb eleméhez megtalálja a város a forrást. Csík Richárd a keddi összejövetelen megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a tervezésben és reményét fejezte ki, hogy Veszprém 2024-es költségvetésében már szerepel majd a park felújításának több eleme is.

Egy nyitott kérdés viszont még mindig van, ami nem a költségvetés része, miszerint jelenleg nincs elnevezve a terület. A közösségi tervezés szervezői ezt is szavasára bocsájtották, a közösségi tervezés erre létrehozott oldalán lehet leadni a javaslatokat.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Kedd délután a Cholnoky Jenő Általános Iskolában tartották a közösségi tervezés záró eseményét, ahol részletesen is beszámoltak arról, pontosan mire jutottak a közterületek megújításáról szóló tervezés során. 2023. december 20. 14:36 A lakosság bevonásával újítanák meg a Hóvirágtelep kedvelt parkját A lakosság bevonásával újítanák meg a Hóvirágtelep kedvelt parkját Közösségi tervezésre hívta péntek délután az önkormányzat az Egyetemváros lakóit a Csermák, Csikász és Egyetem utcák közötti belső parkba, hogy együtt gondolkodjanak arról, miként tehetnék még jobbá a helyet. 2023. szeptember 23. 16:34 Felkészül a fejlesztésre a Csermák utcai park közösségi tervezés Felkészül a fejlesztésre a Csermák utcai park Közös gondolkodásra hívja az önkormányzat a Csermák, a Csikász és az Egyetem utcák lakóit, hogy együtt döntsék el a három utca által körbezárt park jövőbeni fejlesztéseit. Az efféle közösségi tervezés a Jutas-lakótelepen már sikeresen debütált, most az Egyetemváros jön. 2023. szeptember 6. 14:54 Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai Jutasi úti lakótelep Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin. 2021. október 27. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.