Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt

2021. május 6. 12:25
A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.

2021. május 17-én egy olyan közösségi tervezési folyamatot indít el a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt, amelyben a  lakótelepen élők megszólításával és aktív bevonásával tervezik meg a Jutasi úti lakótelepen megvalósuló infrastrukturális beavatkozásokat - jelentették be csütörtök délelőtt a Veszprém Agóránál tartott sajtótájékoztatón. A közeljövőben egy 3 és fél kilométeres futókört és azt kísérő gyalogos útvonalat alakítanak ki a lakótelepen, amely mentén különböző szabadidős tevékenység végzésére alkalmas létesítményeket is létrehoznak. Hogy ezek a létesítmények milyenek lesznek, az az itt élőkön is múlik.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, már a 2023-as év előkészületeinél hangsúlyos elem, hogy a kultúrát tágabb értelemben fogjuk fel.

-Ez nem csak magas színvonalú programokon való részvételt és a Bakony-Balaton régió európai közvéleménynek való megismertetését jelenti, hanem azt is, hogy a projekttel hozzájáruljunk ahhoz, hogy az itt élő közösségek megerősödjenek-fogalmazott.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztosNavracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos

Mint mondta,

a Jutasi úti lakótelepen élők közösségi tervezésbe való bevonása egy olyan első mozzanat, amely az itt élők számára az igazi közösségi lét megteremtését szolgálja.

 

A lakótelep közel 50 éves történelemmel rendelkezik, mely során kialakultak emblematikus terek és események, melyek az itt élőket összekötik. A közösségi tervezés erre a múltra és erőre kíván építeni, és ezt a hagyományt szeretné átépíteni a jövővé-mondta. A közösségi bevonásról szólva kiemelte, az EKF projektben lévő munkatársak arról kérdezik majd az itt élőket, hogy mondják el, hogyan látják a lakótelepet, mit látnának jónak annak érdekében, hogy a lakótelep méginkább közösségi jellegű legyen, és még több közösségi cselekvés jelenjen meg. A most induló folyamat végcélja, hogy egy közösségorientáltabb lakónegyed és városrész jöjjön létre és erősödjön a helyi identitástudat.

Porga Gyula polgármester arra buzdított, minél több itt élő mondja el a véleményét, hisz a projekt elemei az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as év után is itt maradnak és a veszprémiek életének jobbá tételét, a közösségi élet erősítését célozzák. Úgy látja, Veszprém egy aktív kulturális fogyasztó közösséggel rendelkezik, de van még lehetőség arra, hogy ezt az intenzitást az itt lakók bevonásával erősítsék.

Porga Gyula, Veszprém polgármesterePorga Gyula, Veszprém polgármestere

3,5 kilométeres futókör épül

A közösségi bevonás technikai részleteiről Huszti László projektmenedzser beszélt. Elmondta, a 3,5 kilométeres futókör és az azt kísérő gyalogos útvonalhoz kapcsolódó terekről kérdezik majd az embereket egy május 17-én megjelenő online kérdőív formájában. A vírushelyzet függvényében tervben van az is, hogy önkéntesek segítségével személyesen is kikérjék a lakosság véleményét többek közt arról is, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. A felmérés július 5-én zárul.

Huszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program projektmenedzsereHuszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program projektmenedzsere

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Nem szégyen a futás, mert hasznos szabadidősport Nem szégyen a futás, mert hasznos A veszprémi futóközösség és a Jutasi úti lakótelep összefogásából újabb fejlesztés valósult meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával: csütörtök délután közös futással avatták fel a 3278 méter hosszúságú új futókört, mely átszeli a lakótelep szinte minden fontosabb csomópontját. 2023. június 30. 11:45 Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet. 2023. június 1. 10:54 Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg. 2022. augusztus 31. 15:10 Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben. 2022. május 17. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.