Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C

Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti

2024. április 26. 18:01
Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját.

Jelképekkel megmutatni a hovatartozásunkat már az őskorban is bevett szokás volt: elődeink akkor még különböző állatbőröket festettek meg, jelezve, melyik törzshöz tartoznak, majd az évezredek és évszázadok során a zászlók váltak elsősorban egy közösséghez, településhez vagy éppen nemzethez való tartozásunk jelképeivé.

Erre a hagyományra alapozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az önkormányzat is, amikor 2022-ben a lakosságot bevonva megálmodták, majd elkészítették Veszprém egyes városrészeinek zászlóit. A lobogók először a Gizella-napokon voltak láthatók, idén pedig már az egyes körzetekben is megjelentek – a Kertvárosban például márciusban avatták fel ünnepélyes keretek között az ottanit, mostantól pedig a Jutasi lakótelep zászlóját is bárki megcsodálhatja, aki a Kálvin János park felé veszi az irányt.

Jung Edina, a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke elmondta: a lobogó motívumaival a lakótelep meghatározó elemeire szerettek volna reflektálni: a március 15. úti uszodára, ahol olyan sokan tanultak meg úszni, a Kiserdő fáira, a magas kockaházakra és a kézilabdacsapatra, mely ugyancsak az itteni sportcsarnokban kezdte meg diadalútját.

Rektor DóraRektor Dóra

Rektor Dóra, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje felidézte az 50 évvel ezelőtt mezőgazdasági területre épített, Jutas vezérről, Árpád nagyfejedelem fiáról elnevezett lakótelep történetét, ahol ma 18 ezer fő, a város lakosságának egyharmada éli mindennapjait. Mint mondta, panelban és lakótelepen élni egyáltalán nem ciki, hanem menő és kényelmes: semmiért nem kell messzire menni, hiszen van itt posta, bölcsőde, óvoda, uszoda, sportcsarnok, cukrászda, parkok, ahol a családok játszhatnak a gyerekekkel, vagy éppen kutyát lehet sétáltatni, netán csak egyszerűen pihenni az árnyas fák alatt. Itt van az Agóra gazdag kulturális kínálattal, a KRESZ park, ahova más városrészekből is szívesen eljárnak, illetve ma már futókör és közbringa rendszer is elérhető itt – az egykor ide tervezett, de pénzhiány miatt meg nem valósult 24 emeletest pedig senki sem hiányolja.

Jung Edina, Pálinkás Roland, Rektor DóraJung Edina, Pálinkás Roland, Rektor Dóra

Ezt szeretnék tehát hirdetni a zászlóval is, amelyet az ünnepség végén a Báthory iskola tanulói átadtak Pálinkás Rolandnak, a körzet önkormányzati képviselőjének, ő pedig jelképesen továbbadta Jung Edinának és a Virágzó Veszprém Egyesületnek, akik ma a legtöbbet tesznek azért, hogy a lakótelep még élhetőbb és pezsgőbb legyen.

Bertalan Melinda
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. ma 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. ma 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. ma 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. tegnap 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.