Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények

2024. május 23. 21:13
Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot.

Átalakulóban van az Egry lakótelep: egyre több a fiatal, akik családalapításra készülnek vagy éppen már kisgyerekeket nevelnek, és ez érezhetően változásokat indított el a városrészben. Új igények jelentek meg, és ezek megvalósítására lehetőség is mutatkozik: a csütörtök délutáni egyeztetésen úgy tűnt, a felmerülő javaslatok nyitott fülekre találnak. 

Porga Gyula és Csik RichárdPorga Gyula és Csik Richárd

Már önmagában a helyszín is jelzi, hogy az Egry fiatalodik: a házak között található aprócska játszóteret az itt élők kezdeményezésére alakították ki, és figyeltek a kéréseikre is: bár eredetileg nagyobb játszóparkot álmodtak ide a hivatal munkatársai, a környék nyugalmát megőrzendő egy visszafogottabb valósult meg. Azóta azonban egyre több a kisgyerekes család a lakótelepen, és most már lenne igény a bővítésre, ami rövid időn belül meg is fog valósulni. A helybeliek ezzel együtt is az egyensúlyra törekszenek: azt sem szeretnék, ha a játszótér a füves, focizásra is alkalmas grund rovására terjeszkedne. 

A Botev utca 4. mögötti területen egy másik fejlesztés is megvalósul a jövő héten: bővítik a közvilágítást, új lámpákat helyeznek ki, így a park a téli estéken is használhatóbbá, biztonságosabbá válik. Ezzel együtt a már meglévő világítótesteket is kicserélik a városban jelenleg zajló, a közvilágítást teljeskörűen megújító program részeként. 

Csik Richárd arról is beszámolt, hogy új gyalogátkelőket jelölnek ki: lesz zebra a Botev utca és a Paál László utcák találkozásánál, illetve az Egry József utca és a Paál László utca találkozásánál is, illetve tervezési fázisban tart a Kemecse utcai gyalogátkelő újragondolása is, amit szeretnének biztonságosabbá tenni. 

Egyelőre kérdéses még a Bakonykarszt régi, már nem használt vízátemelő épületének a sorsa: az olyan rossz állapotban van, hogy tároláson kívül másra nem használható, és látványával csúfítja a terület képét. Felmerült a lehetőség, hogy az elbontása után pihenőparkot alakítsanak ki padokkal, sakkasztallal, rózsalugassal, ahol az idősebbeknek nyílna lehetőség arra, hogy a szabadban pihenhessenek. Ez egyébként szép példája volt annak, mennyire figyelnek egymásra az itt élők: a fiatal szülők jelezték, hogy nem szeretnének a gyerekeknek, fiataloknak szánt eszközöket az itt élő idősek ablakaihoz közel telepíteni, fontosnak tartják, hogy minden korosztály megtalálja a saját szórakozását anélkül, hogy egymás nyugalmát zavarnák. 

A fiatal felnőttek számára igény lenne egy szabadtéri edzőparkra is – ezzel kapcsolatban Porga Gyula polgármester elárulta: szerepel a tervek között az, hogy a Botev iskola udvarát a Lovassy László Gimnázium mintájára felújítsák, és ezzel együtt megnyissák a közösség számára. Itt kaphatna helyet egy edzőpark is. A polgármester szerint a következő néhány évben reálisan megvalósítható az elképzelés. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.