Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége

2023. szeptember 23. 12:07
Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná.

A Királynék földjén program már másfél éve zajlik Veszprémben, ez az az EKF által is támogatott kezdeményezés, ahol több helyi és helyben tevékenykedő civil nő állt össze azért, hogy közös erővel bemutassák azokat az értékeket, amiket egyedül a nők képesek hordozni és átadni a helyi közösségeknek. Legyen szó fordulatos életutakról, alkotásról, lelkiségről, családról, karrierről. Szóval olyan értékekről, amelyek állandóan jelen vannak a mindennapokban, de a fogaskerekek közt nem is tűnik fel sokszor, hogy ezekben mennyi munka van.

A program másfél éve alatt több száz kisebb, nagyobb rendezvényen keresztül sikerült ezeknek nagyrészét a bemutatni és több ezer veszprémi elé tárni, de mégis ezen a héten, a Királynék hetén – ami a fináléja a programnak – még egyszer, összefoglalva is megmutatják az eredményeket.

Ennek az egyik eleme az Open galériába szervezett kiállítás is. Az Open galéria ötlete Csík Richárdtól, az Egyetemváros önkormányzati képviselőjétől származik. Lényege, hogy ebben a városrészben nyolc különböző helyen köztéri táblákon időszakos kiállításokat szerveznek, hogy az utca emberéhez is közelebb vigyék a kultúrát, a helyi értékeket.

Fél éve Kádár Tibor, helyi festőművész képeivel indultak, azóta több tárlatot is szerveztek, most viszont rendhagyó módon a Királynék földjén programjain készült fotókból nyílt kiállítás.

A pénteki megnyitón Porga Gyula polgármester, a Királynék földjén program fővédnöke úgy fogalmazott, az EKF sok nagy emlékezetes pillanatot okozott már, de ugyanennyire fontosak az olyan kisebb események is, amelyek sejtszinten formálják és teszik még élhetőbbé a veszprémi mindennapokat.

Külön kiemelte, hogy az Open galériába szervezett kiállításon két program találkozott össze, ami szintén bizonyítja, hogy az EKF milyen hatékonyan mozgatta meg a veszprémi kreativitást.

Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója, aki szintén ott volt a megnyitón ehhez kapcsolódva azt mondta, az ilyen programok mentén lehet megtalálni az utat egymáshoz, a Királynék földjén pedig speciális volt olyan szempontból is az EKF projektjei között, hogy jól behatárolhatóan a női oldalról, a nőiesség irányából közelítette meg a közösséget és a kultúrát.

A program még a következő időszakban sem ér véget, hogy mire lehet számítani, arról a honlapjukon és a Facebookon lehet leggyorsabban tájékozódni.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Akik minden nap bátorságra tanítanak – Itt a Life&Style magazin őszi száma Life&Style Akik minden nap bátorságra tanítanak – Itt a Life&Style magazin őszi száma Nap mint nap királynék földjén járunk. Olyan nők nyomában, akik bátrak voltak, inspiráltak, nem maradtak árnyékban. Csupa ilyen nőt ünnepel a Life & Style magazin őszi, tematikus lapszáma is. 2023. október 16. 15:59 Barátságok hálójában Arcok, képek, utak Barátságok hálójában Dr. Albert Fruzsina, hálózatkutató szociológus volt az Arcok, képek, utak beszélgetős est utolsó vendége. Milyen a férfi és női barátság, hány barátunk van életünk során, mitől függ ez egyáltalán? Ezekről is szó volt a beszélgetésen, amit videónkban vágatlanul megmutatunk. 2023. október 8. 17:45 Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda. 2023. szeptember 27. 14:21 Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán. 2023. szeptember 26. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.