Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől

2023. szeptember 27. 14:21
Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 1995-ös fennállása óta elkötelezett a helyi értékek mellett. Hűen őrzik a régieket, s időnként újakat hoznak létre. A királynék városában a tagok a hétköznapok királynői, akik hol kulturális eseményeken vesznek részt, hol könyvet adnak ki, hol a nők közéletiségének elősegítésén dolgoznak.

2000-ben Asszonyok vallomásai az utókornak címmel hirdettek pályázatot, melyre a tájjal és az asszonyok által átélt történelmi témájú írásokat vártak veszprémi és környékbeli nőktől. A pályázatra több mint ezer oldalnyi novella, vers, esszé stb. érkezett, melyeket hosszú időn keresztül az Eötvös Károly megyei könyvtárban található emlékláda őrzött, illetve „Mi visszük át” címmel 1000 példányban könyv is megjelent belőlük.

Olyan történetek ezek, amelyekről a történelemkönyvek nem beszélnek. De éppen ezért igazán őszinték. Bánat, öröm, hétköznapi hősiesség, hihetetlen kitartás lenyomatai ezek az I. világháborútól kezdve a Horthy-, Rákosi-, Kádár-korszakon és a II. világháborún át egészen a 20. század végéig. Déd-és nagyszüleink élettöredékei.

Az óriási sikerre tekintettel 2005-ben aztán újabb pályázatot írt ki az egyesület az aktuális asszonysorsokról, s ahogy az első alkalommal, ezúttal is záporoztak az írások 16-tól 100 éves korig, a legjobbnak ítélt pályaművet pedig 50 ezer forintos jutalomban részesítették.

Aztán a történetek közel 25 éven át pihentek, hogy a Királynék Földjén programsorozat részeként, a Királynék hetén a láda kinyíljon és közös emlékezés keretében hangozzanak el az írások részletei a Fügeligetben. Ahogy Törökné Katica, az egyesület jelenlegi elnöke fogalmazott, kis időzés volt ez a múltban, mielőtt a jövőbe tekintenének. A milleniumi láda ugyanis újra becsukódott, s egy új nyílt, a Láda lánya, mely immár a mai, velünk itt élő lányok, asszonyok üzenetét várja.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. tegnap 9:33 Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. tegnap 9:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.