Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől

2023. szeptember 27. 14:21
Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 1995-ös fennállása óta elkötelezett a helyi értékek mellett. Hűen őrzik a régieket, s időnként újakat hoznak létre. A királynék városában a tagok a hétköznapok királynői, akik hol kulturális eseményeken vesznek részt, hol könyvet adnak ki, hol a nők közéletiségének elősegítésén dolgoznak.

2000-ben Asszonyok vallomásai az utókornak címmel hirdettek pályázatot, melyre a tájjal és az asszonyok által átélt történelmi témájú írásokat vártak veszprémi és környékbeli nőktől. A pályázatra több mint ezer oldalnyi novella, vers, esszé stb. érkezett, melyeket hosszú időn keresztül az Eötvös Károly megyei könyvtárban található emlékláda őrzött, illetve „Mi visszük át” címmel 1000 példányban könyv is megjelent belőlük.

Olyan történetek ezek, amelyekről a történelemkönyvek nem beszélnek. De éppen ezért igazán őszinték. Bánat, öröm, hétköznapi hősiesség, hihetetlen kitartás lenyomatai ezek az I. világháborútól kezdve a Horthy-, Rákosi-, Kádár-korszakon és a II. világháborún át egészen a 20. század végéig. Déd-és nagyszüleink élettöredékei.

Az óriási sikerre tekintettel 2005-ben aztán újabb pályázatot írt ki az egyesület az aktuális asszonysorsokról, s ahogy az első alkalommal, ezúttal is záporoztak az írások 16-tól 100 éves korig, a legjobbnak ítélt pályaművet pedig 50 ezer forintos jutalomban részesítették.

Aztán a történetek közel 25 éven át pihentek, hogy a Királynék Földjén programsorozat részeként, a Királynék hetén a láda kinyíljon és közös emlékezés keretében hangozzanak el az írások részletei a Fügeligetben. Ahogy Törökné Katica, az egyesület jelenlegi elnöke fogalmazott, kis időzés volt ez a múltban, mielőtt a jövőbe tekintenének. A milleniumi láda ugyanis újra becsukódott, s egy új nyílt, a Láda lánya, mely immár a mai, velünk itt élő lányok, asszonyok üzenetét várja.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.