Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől

2023. szeptember 27. 14:21
Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 1995-ös fennállása óta elkötelezett a helyi értékek mellett. Hűen őrzik a régieket, s időnként újakat hoznak létre. A királynék városában a tagok a hétköznapok királynői, akik hol kulturális eseményeken vesznek részt, hol könyvet adnak ki, hol a nők közéletiségének elősegítésén dolgoznak.

2000-ben Asszonyok vallomásai az utókornak címmel hirdettek pályázatot, melyre a tájjal és az asszonyok által átélt történelmi témájú írásokat vártak veszprémi és környékbeli nőktől. A pályázatra több mint ezer oldalnyi novella, vers, esszé stb. érkezett, melyeket hosszú időn keresztül az Eötvös Károly megyei könyvtárban található emlékláda őrzött, illetve „Mi visszük át” címmel 1000 példányban könyv is megjelent belőlük.

Olyan történetek ezek, amelyekről a történelemkönyvek nem beszélnek. De éppen ezért igazán őszinték. Bánat, öröm, hétköznapi hősiesség, hihetetlen kitartás lenyomatai ezek az I. világháborútól kezdve a Horthy-, Rákosi-, Kádár-korszakon és a II. világháborún át egészen a 20. század végéig. Déd-és nagyszüleink élettöredékei.

Az óriási sikerre tekintettel 2005-ben aztán újabb pályázatot írt ki az egyesület az aktuális asszonysorsokról, s ahogy az első alkalommal, ezúttal is záporoztak az írások 16-tól 100 éves korig, a legjobbnak ítélt pályaművet pedig 50 ezer forintos jutalomban részesítették.

Aztán a történetek közel 25 éven át pihentek, hogy a Királynék Földjén programsorozat részeként, a Királynék hetén a láda kinyíljon és közös emlékezés keretében hangozzanak el az írások részletei a Fügeligetben. Ahogy Törökné Katica, az egyesület jelenlegi elnöke fogalmazott, kis időzés volt ez a múltban, mielőtt a jövőbe tekintenének. A milleniumi láda ugyanis újra becsukódott, s egy új nyílt, a Láda lánya, mely immár a mai, velünk itt élő lányok, asszonyok üzenetét várja.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.