Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
-1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
-1°C

Miért kerül negyven fej a Színházkertbe?

2023. szeptember 17. 8:59
A Színházkert buszmegálló alatti részét már lezárták és intenzíven takarítják a kordon mögött. Erre szükség is van, hiszen negyven darab fejnek kelleni fog a hely.

Mielőtt bárkinek felkavarná a lelki világát, megnyugtatásképpen nem egy horrorfilm ihlette azt a szabadtéri kiállítást, amit a Színházkertbe építenek. Egy Munkácsy-díjas művész, Nagy Sándor alkotásainak fog otthont adni Veszprém belvárosa.

A 2017-ben elhunyt szobrászművész „XX. századi polgári portrék” címet viselő a kompozíciójából összesen negyven darab kőből kifaragott fej kerül Veszprémbe. Ezeket a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg és hosszabb előkészítés után végül a Színházkert északi oldala mellett döntöttek végleges helyszínéül.

A látványtervekA látványtervek

A teljes sorozat egyébként körülbelül száz ilyen kőből készült portrét tartalmaz. Nagy Sándor szobrászművész (1923-2017) az 1960-as évektől az ezredfordulóig faragta kőbe portréinak sorozatát – elsősorban ismeretleneket megjelenítő arcmásokat, illetve férfi és nőalakokat megformáló fantáziaportrékat.

A szobrokat jelenleg szakértő művészek veszik kezelésbe, hogy megkapják azt az impregnáló réteget, ami megóvja azokat az időjárási viszontagságoktól a szabad ég alatt. Amellett, hogy ezek önmagukban gyarapítják majd a veszprémi közterületi műkincseket, a város a szobrok kivilágítását is kiépíti, valamint kamerarendszert is telepítenek, ezzel is védve a szobrokat.

Jelenleg tehát ennek a kiállításnak az előkészülete zajlik a Színházkertben, várhatóan november elején nyílik meg és véglegesen itt is maradnak. 

vehir.hu
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. tegnap 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.