2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye

A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) kilencedik alkalommal szervezik meg idén januárban, Veszprém második alkalommal csatlakozik az eseményhez a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében. A legfrissebb Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek mellett számos nemzetközi szakmai fesztiválok favoritjait tekintheti meg a közönség.

A csütörtöki nyitónapon dr. Navracsics Judit, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja köszöntötte a filmkedvelőket. Kifejtette: nem titkolt cél, hogy az egyetem jelenlegi és majdani hallgatóit bevonják a filmek világába valamint a fesztivál szervezésébe, ilyen módon pedig már-már gyakorlati feladatként is tekinthetnek a rendezvény lebonyolításában résztvevő közösségszervező alapszakosok, de például a kommunikáció szakos hallgatók a filmvetítések utáni moderálásban is kipróbálhatják magukat. Navracsics hozzátette: a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar hamarosan Humántudományi Kar néven fut tovább, s az a színesség, amit lefed a kar, a fesztiválra is jellemző.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője rendkívül fontosnak tartja, hogy a filmek valódi közönségre találjanak. Éppen ezért a nyitónapon az első harminc regisztrált pedagógus ingyen nézhette meg a Kölyök Platónok című, a tanárok szívéhez közel álló filmet. A történet egy ír fiúiskolában játszódik, ahol Kevin McArevey filozófia tanár alsós fiúkat oktat. Az oktat persze erős kifejezés, nem illik McArevey személyéhez, hiszen olybá tűnik, hogy a tanár az életre való nevelésre esküdött fel. Módszereiben a filozófia nagyjaihoz nyúl, s a fiúk problémakezelését azokon keresztül – nem oldja meg, hanem – elemzi. Hogy világos legyen: az osztályon belüli konfliktus kezelésére nem a szidás a válasz, hanem a gondolattérkép, ahol pontosan felvázolhatja mindenki, hogy mit élt meg egy bizonyos konfliktus során, miért tette, amit tett, és vajon mi volt a kiváltó ok. Vagyis minden szembejövő konfliktusba bele kell mélyülni, hogy pontosan rálásson a szereplő.

A vetítés után kerekasztal-beszélgetés keretében dr. András Ferenc filozófus kérdezte Vajna Szabina doktorandusz hallgatót, valamint dr. Kopházi-Molnár Erzsébetet a filmről. Izgalmas diskurálás alakult ki, melynek a fő üzenete talán az, hogy a pedagógus – de talán fogalmazhatunk összességében az emberről – egyik legfontosabb feladata a kérdésfelvetés, nem pedig a válaszadás. A filmben is jól érződik, hogy a főszereplő férfi filozófiatanár sokkal inkább gondolkodásra készteti a diákokat, és nem ad a szájukba kész válaszokat.

A beszélgetés után folytatódott az este, így az értekezés is a filmről, a jóhangulat pedig a következő három napban is garantált.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.