Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye

2023. január 27. 11:19
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) kilencedik alkalommal szervezik meg idén januárban, Veszprém második alkalommal csatlakozik az eseményhez a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében. A legfrissebb Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek mellett számos nemzetközi szakmai fesztiválok favoritjait tekintheti meg a közönség.

A csütörtöki nyitónapon dr. Navracsics Judit, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja köszöntötte a filmkedvelőket. Kifejtette: nem titkolt cél, hogy az egyetem jelenlegi és majdani hallgatóit bevonják a filmek világába valamint a fesztivál szervezésébe, ilyen módon pedig már-már gyakorlati feladatként is tekinthetnek a rendezvény lebonyolításában résztvevő közösségszervező alapszakosok, de például a kommunikáció szakos hallgatók a filmvetítések utáni moderálásban is kipróbálhatják magukat. Navracsics hozzátette: a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar hamarosan Humántudományi Kar néven fut tovább, s az a színesség, amit lefed a kar, a fesztiválra is jellemző.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője rendkívül fontosnak tartja, hogy a filmek valódi közönségre találjanak. Éppen ezért a nyitónapon az első harminc regisztrált pedagógus ingyen nézhette meg a Kölyök Platónok című, a tanárok szívéhez közel álló filmet. A történet egy ír fiúiskolában játszódik, ahol Kevin McArevey filozófia tanár alsós fiúkat oktat. Az oktat persze erős kifejezés, nem illik McArevey személyéhez, hiszen olybá tűnik, hogy a tanár az életre való nevelésre esküdött fel. Módszereiben a filozófia nagyjaihoz nyúl, s a fiúk problémakezelését azokon keresztül – nem oldja meg, hanem – elemzi. Hogy világos legyen: az osztályon belüli konfliktus kezelésére nem a szidás a válasz, hanem a gondolattérkép, ahol pontosan felvázolhatja mindenki, hogy mit élt meg egy bizonyos konfliktus során, miért tette, amit tett, és vajon mi volt a kiváltó ok. Vagyis minden szembejövő konfliktusba bele kell mélyülni, hogy pontosan rálásson a szereplő.

A vetítés után kerekasztal-beszélgetés keretében dr. András Ferenc filozófus kérdezte Vajna Szabina doktorandusz hallgatót, valamint dr. Kopházi-Molnár Erzsébetet a filmről. Izgalmas diskurálás alakult ki, melynek a fő üzenete talán az, hogy a pedagógus – de talán fogalmazhatunk összességében az emberről – egyik legfontosabb feladata a kérdésfelvetés, nem pedig a válaszadás. A filmben is jól érződik, hogy a főszereplő férfi filozófiatanár sokkal inkább gondolkodásra készteti a diákokat, és nem ad a szájukba kész válaszokat.

A beszélgetés után folytatódott az este, így az értekezés is a filmről, a jóhangulat pedig a következő három napban is garantált.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.