2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Műgyűjtők napja – különleges együttműködés

Péntek délután a Dubniczay-palota a szokásosnál is jobban megtelt, hiszen a németországi Soest városból egy különleges kiállítás érkezett, több mint 100 nemzetközi kortárs művészeti alkotással.

A Kultur Kontakt Konkrét címmel ellátott kiállításmegnyitó egyik főszereplője Carl-Jürgen Schroth műgyűjtő volt; a Schroth Collection művészeti gyűjtemény több mint 100 nemzetközi kortárs művészeti alkotásból áll, s a németországi Soest városából érkezett, hogy Veszprémet színesítse. A tárlat a Modern Képtár Vass Gyűjteménnyel együttműködésben valósul meg.

Mike Friderika, az EKF programfejlesztésért felelős igazgatója elmondta: izgatott előkészületekben volt részük, a sok álom, tervezgetés végre rendezvényekben is megmutatkozik. A Művészetek Házáról mint az egyik legaktívabb partnerükről beszélt, ami több tucat kiállítást és programot jelentett korábban, mígnem elérkezett a 2023-as év. Olyan kortárs művészeti élményekkel gazdagodhatnak az érdeklődők, amelyek meghatározóak lehetnek.

Mike FriderikaMike Friderika

Carl-Jügen Schroth háláját fejezte ki, amiért Veszprém városában is kiállíthat, s minden szervezőnek, együttműködőnek köszönetet mondott. Vass Lászlóval való kapcsolatáról is beszélt, kapcsolatuk gyümölcsöző volt, segítettek egymásnak, táplálkoztak egymás szenvedélyéből.

Carl-Jürgen Schroth több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállításának középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból.

Carl-Jürgen Schroth és a Vass-gyűjtemény kidolgozott egy közös csereprogramot, 2023. március 26. – június 11. között a Vass-gyűjtemény művei lesznek láthatók a RAUM SCHROTH-ban, a németországi Soestben.

Kiállító művészek: 

Chul Hyun Ahn, Douglas Allsop, Antje Blumenstein, Hartmut Böhm, Hellmut Bruch, Spencer Finch, Gál András, Frank Gerritz, James Howell, IEPE, Callum Innes, Jo Kuhn, Markus Leitsch, François Morellet, Blinky Palermo, Anton Quiring, Winston Roeth, Klaus J. Schoen, Heiner Thiel, Günther Uecker, Ignacio Uriarte, Victor Vasarely, Pieter Vermeersch, Ulrich Wellmann, Martin Willing, Joan Witek

A Schroth-gyűjtemény különleges részét képezi a száz műtárgyból álló „CENTURY. idee bauhaus.“ sorozat, amelyből egy kurátori válogatás látható a veszprémi kiállításon.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.