Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: Bakonykarszt, útfelújítások és átláthatóság

2022. december 15. 14:11

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás kapcsán fogalmazott meg kritikákat az Európai Csalás Elleni Hivatal – mutatott rá interpellációjában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd). Mint mondta, a szakemberek tervezési hibákat és a projektcélok megsértését állapították meg. Mekkora összeget kell visszafizetnie a társulásnak és ki viseli a költséget? – kérdezte. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a hatóság előterjesztette a beszámlóját az Európai Bizottságnak, azonban még semmilyen döntés nem született ebben az ügyben. A hulladék-kezelési társulás az irányító hatóság felé teljesítette a szükséges mérföldköveket, elszámolással rendelkezik, a támogatói szerződések teljes egészében teljesültek. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Hartmann a Bakonykarszt sorsáról zajló tárgyalásokkal kapcsolatban is interpellált. A víziközmű-szolgáltató az energiaválság miatt került nehéz helyzetbe, a közgyűlés szeptemberben felhatalmazta a polgármester arra, hogy tárgyaljon a kormánnyal a szolgáltatás fenntarthatóságáról, erről bővebben itt írtunk. Most az interpellációra válaszolva Porga Gyula ismertette: az illetékes minisztérium átszervezése lassítja az egyeztetéseket, még nem született döntés, a polgármester pedig a közgyűlés álláspontját képviseli, vagyis a szolgáltatást igen, a vagyontárgyakat azonban nem adná az államnak a város. A polgármester hangsúlyozta, hogy a megállapodásig is biztosított a Bakonykarszt ellátási területén a szolgáltatás.

A Veszprémi Polgárőr Egyesület építéséről kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd)  a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnökét, Pálinkás Rolandot (Fidesz-KDNP). Az elnök arról számolt be, hogy a terveknek megfelelően, lépésről lépésre bővül az egyesület létszáma, elsősorban a Jutasi úti lakótelepen aktívak. 

Pálinkás RolandPálinkás Roland

Zakar Csaba (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a városnak az MVM-Partnerrel kapcsolatos együttműködéséről érdeklődött, valamint azt kérdezte, mit tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a piacnál található elektromosautó-töltőállomás működjön? A polgármester azt válaszolta, hogy az MVM-Partner tíz önkormányzati intézmény energetikai auditációját végezte el, a dokumentumok utat mutatnak majd az energetikai korszerűsítésben, egyelőre azonban nem lépett megvalósítási fázisba a projekt. Ami a töltőállomást illeti, azt jelenleg egy cég üzemelteti, akinek jövő évben jár le a szerződése. Az önkormányzat ekkor tudja saját kezébe venni a kérdést, de a céggel egyeztetve addig is megtesznek mindent, hogy az állomás üzemképes legyen.

Zakar CsabaZakar Csaba

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) is két témakörben kérdezett: a Balaton Pláza melletti murvás parkoló sorsáról, valamint a városban zajló útfelújításokról. A parkolókkal kapcsolatban Porga Gyula azt mondta, hogy jelentős paroklóhely-bővítés zajlik a városban, a kérdéses területen, a bútorgyárnál várhatóan áprilisra készül el az új parkoló, amit bevonnak a város parkolási rendszerébe, tehát nem lesz ingyenes. Ami az útfelújításokat illeti, a polgármester maga is elégedetlen a munkavégzés ütemezésével, noha minőségi kifogásai nincsenek. Megjegyezte: a szerződés szerint január hatodikáig kell elkészülnie a kivitelező cégnek, és a legtöbb helyen ez tarthatónak is tűnik, azonban kétségkívül lesznek olyan utcák, ahol kötbér fizetésére kell majd kötelezni a céget. 

Porga GyulaPorga Gyula

Hartmann Ferenc mint az önkormányzat átláthatósági biztosa is felszólalt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tudományos értékű vizsgálatán ugyanis – melyben minden (több mint háromezer!) önkormányzatot vizsgáltak – Veszprém az előkelő kilencedik helyen szerepel. A biztos köszönetet mondott mindenkinek, aki aktívan hozzájárul a város átlátható működéséhez, és egyúttal szorgalmazta, hogy az előttünk szereplő településektől tanulva tovább fejlesszék ezt a területet. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.