Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: Bakonykarszt, útfelújítások és átláthatóság

2022. december 15. 14:11

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás kapcsán fogalmazott meg kritikákat az Európai Csalás Elleni Hivatal – mutatott rá interpellációjában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd). Mint mondta, a szakemberek tervezési hibákat és a projektcélok megsértését állapították meg. Mekkora összeget kell visszafizetnie a társulásnak és ki viseli a költséget? – kérdezte. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a hatóság előterjesztette a beszámlóját az Európai Bizottságnak, azonban még semmilyen döntés nem született ebben az ügyben. A hulladék-kezelési társulás az irányító hatóság felé teljesítette a szükséges mérföldköveket, elszámolással rendelkezik, a támogatói szerződések teljes egészében teljesültek. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Hartmann a Bakonykarszt sorsáról zajló tárgyalásokkal kapcsolatban is interpellált. A víziközmű-szolgáltató az energiaválság miatt került nehéz helyzetbe, a közgyűlés szeptemberben felhatalmazta a polgármester arra, hogy tárgyaljon a kormánnyal a szolgáltatás fenntarthatóságáról, erről bővebben itt írtunk. Most az interpellációra válaszolva Porga Gyula ismertette: az illetékes minisztérium átszervezése lassítja az egyeztetéseket, még nem született döntés, a polgármester pedig a közgyűlés álláspontját képviseli, vagyis a szolgáltatást igen, a vagyontárgyakat azonban nem adná az államnak a város. A polgármester hangsúlyozta, hogy a megállapodásig is biztosított a Bakonykarszt ellátási területén a szolgáltatás.

A Veszprémi Polgárőr Egyesület építéséről kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd)  a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnökét, Pálinkás Rolandot (Fidesz-KDNP). Az elnök arról számolt be, hogy a terveknek megfelelően, lépésről lépésre bővül az egyesület létszáma, elsősorban a Jutasi úti lakótelepen aktívak. 

Pálinkás RolandPálinkás Roland

Zakar Csaba (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a városnak az MVM-Partnerrel kapcsolatos együttműködéséről érdeklődött, valamint azt kérdezte, mit tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a piacnál található elektromosautó-töltőállomás működjön? A polgármester azt válaszolta, hogy az MVM-Partner tíz önkormányzati intézmény energetikai auditációját végezte el, a dokumentumok utat mutatnak majd az energetikai korszerűsítésben, egyelőre azonban nem lépett megvalósítási fázisba a projekt. Ami a töltőállomást illeti, azt jelenleg egy cég üzemelteti, akinek jövő évben jár le a szerződése. Az önkormányzat ekkor tudja saját kezébe venni a kérdést, de a céggel egyeztetve addig is megtesznek mindent, hogy az állomás üzemképes legyen.

Zakar CsabaZakar Csaba

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) is két témakörben kérdezett: a Balaton Pláza melletti murvás parkoló sorsáról, valamint a városban zajló útfelújításokról. A parkolókkal kapcsolatban Porga Gyula azt mondta, hogy jelentős paroklóhely-bővítés zajlik a városban, a kérdéses területen, a bútorgyárnál várhatóan áprilisra készül el az új parkoló, amit bevonnak a város parkolási rendszerébe, tehát nem lesz ingyenes. Ami az útfelújításokat illeti, a polgármester maga is elégedetlen a munkavégzés ütemezésével, noha minőségi kifogásai nincsenek. Megjegyezte: a szerződés szerint január hatodikáig kell elkészülnie a kivitelező cégnek, és a legtöbb helyen ez tarthatónak is tűnik, azonban kétségkívül lesznek olyan utcák, ahol kötbér fizetésére kell majd kötelezni a céget. 

Porga GyulaPorga Gyula

Hartmann Ferenc mint az önkormányzat átláthatósági biztosa is felszólalt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tudományos értékű vizsgálatán ugyanis – melyben minden (több mint háromezer!) önkormányzatot vizsgáltak – Veszprém az előkelő kilencedik helyen szerepel. A biztos köszönetet mondott mindenkinek, aki aktívan hozzájárul a város átlátható működéséhez, és egyúttal szorgalmazta, hogy az előttünk szereplő településektől tanulva tovább fejlesszék ezt a területet. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása közgyűlés Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket. 2023. szeptember 28. 22:23 Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját közgyűlés Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját Maratoni, csaknem negyven napirendi pontból álló közgyűléssel zárta a szezont a veszprémi képviselő-testület. 2023. június 29. 14:45 Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára. 2023. június 2. 14:01 Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF közgyűlés Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön. 2023. május 25. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.