Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!

2022. december 1. 12:57 // Forrás: HybridCycle
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.

A Nébih adatai szerint Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne. Az ünnepek idején, az ízletes ételektől és italoktól roskadozó asztalokról még több élelmiszerhulladék kerül a szemetesbe.

Hogyan tudjuk elkerülni a túlfogyasztást és a pazarlást az ünnepi forgatagban? Hogyan csökkentsük a vásárlási lázunkat a ránk zúduló marketing kampányok ellenére? Hogyan tudunk új életet adni egy kidobásra ítélt tárgynak?

3 tipp a tudatos ünnepi vacsorához

  1. Tervezzük meg előre a menüt! Számoljunk a létszámmal és a szükséges hozzávalók mennyiségével potosabban, akár a korábbi évek tapasztalatai szerint! Az előre kitalált adagokat vásároljuk meg hulladékmentes boltban és vigyünk annyi üveget, zsákot amennyire szükségünk van.
  2.  A maradékból lehet ajándék! Ha mégis több étel készül, csomagolhatunk a vendégeknek is.
  3. A megmaradt ételekből kreativitással új fogások is készülhetnek. Az ünnepek előtt érdemes átlapozni a maradékmentéssel foglalkozó receptfüzeteket.

A karácsony közeledtével gyakran akkor is költünk, ha nem is akarunk. Az ajándékok beszerzésére buzdító marketing kampányok már hónapokkal az ünnepek előtt indulnak és a kisebb-nagyobb meglepetések beszerzése vásárlási lázhoz vezetnek.

 

3 tipp a tudatos ajándékozáshoz

  1. Figyelj egész évben! A tudatos ajándékvásárlásnál jó tipp lehet, ha már előzetesen felmérjük, hogy mire is lehet szüksége családtagjainknak, barátainknak, így elkerülhetjük a felesleges tárgyak halmozását.
  2. Vegyél hazait! Érdemes szétnézni a magyar márkák, kisvállalkozók kínálatában, ahol sok kreatív, szép apróságot találhatunk. A termékek vásárlásával pedig támogathatunk egy hazai alkotót.
  3. Csináld magad vagy legyen közös élmény! Az újrahasznosítás menő, az újrafelhasznált pedig sokszor jobb mint a vadonatúj. Nem beszélve arról, ha még egy közös élményt is ajándékozhatunk.

Kiégett villanykörte, üres borospohár, elszakadt tollaslabda? Nem is gondolnánk, de egy-egy kidobásra ítélt tárgyat könnyedén formálhatunk karácsonyi dekorációvá, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató program lehet.

 

3 tipp kézműves karácsonyi díszek elkészítéséhez

1. Villanykörte mikulás

Kiégett villanykörtéknek könnyűszerrel adhatsz új jelentést. Fess rá tetszés szerint mikulást, angyalkát, rénszarvast, jegesmedvét és már akaszthatjuk is a fára. Rögzítéshez használj cérnát, szalagot, zsinórt.

2. Borosüveg festés

Mielőtt az üveg szelektívbe vinnéd a üvegeket, a téli hónapokra könnyedén karácsonyi dísszé alakíthatod őket. Az üvegek festéséhez használj természetes alapú festékeket, dekoráláshoz pedig vattát, gombokat, parafadugót.

3. Tollaslabda Angyalka

A gyerekeknek kifejezetten érdekes kézműves program lehet a kidobásra ítélt, elszakadt tollaslabdák újraformálása angyallá. A angyalszárnyak kivágásához türelmet, pontosságot gyakorolhatnak játékos módon.

Borosüveg, újragondolvaBorosüveg, újragondolva

Tudatos karácsonyi készülődéssel Vár a Manófaktúra!

December 18-án egy igazi “zöld karácsonyi” program várja az ünnepre készülődő családokat Veszprémben, a Hangvillában. A Manófaktúrában kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a környezettudatos dekoráció és ajándék készítés fortélyaival. A kreatív kézműves foglalkozásokon és zenés programokon megtanulhatják a gyerekek, hogyan is lehet okos ötletekkel a hulladékból ajándék.

Műanyag préselése a Precious Plastic workshopján, a Trash Art MeetuponMűanyag préselése a Precious Plastic workshopján, a Trash Art Meetupon

Hamarosan további részletek a Manófaktúra programokról a HybridCycle közösségi oldalain.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.