Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész

2023. szeptember 19. 9:58 // Forrás: HybridCycle
Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat.

Mindák Gergely a 2023-as rezidencia program művésze egy négy tárgyból álló sorozatot készített el Köveskálon, amely a keresztény kultúrára reflektál. Koncepcióját Gergely mutatta be.


A rezidencia időszak alatt készített munkám minden darabja egy a kereszténységben, közelebbről a római katolikus liturgiában használt kultikus tárgy a monstrancia újraértelmezése. A tárgyak megalkotásához - mivel betonból készültek - a rezidencia helyszínén, és környékén fellelhető alapanyagokat használtam fel, úgy, mint a mára bezárt balatonrendesi kőfejtőből származó vörös homokkövet, és bazaltzúzalékot az uzsai bányából. A tájat felépítő kőzetek markáns használata egyúttal az alkotói koncepcióm fontos eleme is.

Törekszem a természethez szorosan kapcsolódó alkotások létrehozására, és a Káli medence rendkívül változatos geológiai múltjával remek kiindulási alap ehhez. Az általam készített monstrancia vagy “úrmutató” formailag követi a liturgikus tárgy struktúráját: az ostyatartó rész egy napkorongra emlékeztető gyűrű. Munkámban ezt a gondolatot szerettem volna kicsit kiragadni a kizárólag keresztény egyházi kontextusból, és bizonyos szempontból megmutatni azt az általános érvényességet, ami az említett idézetben rejlik. Eszerint az elképzelésem szerint a már emberi fogyasztásra előkészített ostya helyét egy vörös homokkő töredék foglalja el. Felmutatva, hogy ez a kőzet, mint a “föld csontja” számtalan módon segíti az életünket, építőanyagként, útburkolatként vagy az aprózódásával keletkező föld, majd termőtalaj részeként épp úgy táplál minket ahogy a szimbolikus kenyér. Jelenünkben, amikor minden aggasztó tudásunk ellenére még mindig felelőtlenül kezeljük a természetes javainkat szerintem igen fontos, hogy mielőbb, vallási meggyőződéstől függetlenül észrevegyük hogy a Föld, ez a bolygó az
a “test ami értünk adatott”.

A 2023-as rezidencia program Szilágyi Csilla alkotóházban töltött heteivel zárult. Csilla szobrot készített újrahasznosított üveg és beton felhasználásával, a munkáról és a műről pedig ő mesélt.

A művésztelepen egy új szobor sorozatom első darabját készítettem el a tervezéstől az utómunkálatokig. Betont és újrahasznosított üveget használtam alapanyagul, mely utóbbihoz régi törött üvegtárgyaim adták a kiindulópontot. Számomra az újrahasznosítás egyik fontos része a szépség. Igazán rajongani a szép tárgyakért tudunk, persze még lehetnek viccesek, hasznosak, meg kedvesek, de alapvetően szükséges egy olyan esztétika, amivel azonosulni tudunk ahhoz, hogy ragaszkodjunk is ahhoz a tárgyhoz. Ezekhez az üvegdarabokhoz, amiket a projekthez használtam fel, emlékek kötnek: voltak olyan poharak, amiken sokat dolgoztam, de sajnos darabjaira törtek. Nehezen tudom elengedni ezeket az eltört álmokat, így gyűlnek a polcaimon, várnak a sorsukra. Ezért érthető módon nagy örömmel fogtam hozzá az újrahasznosításuknak. Végül új formájukban, kiemelt helyet kaptak a szoborban. A szobor sorozatnál a természetben ismétlődő, több helyen megjelenő, organikus mintázat hatott rám legerőteljesebben.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15 Balatones: bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei HybridCycle Balatones: bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat.   2023. augusztus 16. 10:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.