Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára

2022. november 29. 14:12
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.

A kiállítás összeállításánál nagy volt a múzeum felelőssége, hiszen ezen a helyen lépnek be a turisták a vár falai közé, éppen ezért több éven át tartó szakmai munka előzte meg a mostani megnyitót. Mindezt Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója mondta el kedden délelőtt a Hősök kapujában, ahol elsőként a helyi sajtó előtt mutatták be az új kiállítást.

Az eseményen jelen volt Brányi Mária alpolgármester is, aki amellett, hogy gratulált az intézmény munkatársainak munkájuk eredményéhez kiemelte, Veszprém nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is különleges hely, ha történelmére tekintünk, hiszen a környékről bronzkori leletek is sűrűn kerülnek elő.

A mostani kiállítás pedig tökéletesen leköveti ennek a több ezer éves történetiségnek középkori és kora újkori eseményeit, ami az alpolgármester szerint nem csupán az ide látogató turistáknak, hanem a helyieknek is számos újdonsággal és érdekességgel szolgál majd.

A kiállításról annak kurátora, Pátkai Ádám Sándor beszélt részletesebben a megnyitón. Tőle megtudhattuk, hogy a Hősök kapujában három egymástól elkülönülő blokkra lehet osztani a tárlatot. A földszinten az Árpád-korból mutatnak be tárgyakat, illetve azok 3D nyomtatással készült pontos mását. Itt megjelenik a Vár szakrális jellege is az egyházi vonalon keresztül, valamint annak a polgári életben betöltött központi jellege is.

A lépcsőházban, ami az emeleti térbe vezet, egy idővonalon keresztül lehet megismerni a vár, pontosabban az annak otthont adó terület 5000 éves történetét. Ezen keresztül lehet feljutni a felső emeletre, ahol már a török időkből láthatóak tárgyak, valamint a vár szintén 3D-nyomtató technológiával rekonstruált méretarányos makettje is. Külön kuriózuma ennek a teremnek egy tökéletesen rekonstruált gyermekruha, amit még a Benedek-hegyen találtak és hosszas munka során sikerült elkészíteni annak pontos mását.

Pátkai Ádám Sándor úgy fogalmazott, szeretnék, ha a város számára egyfajta „kincstár” lenne az új kiállítás, ahol a helyi történelem számos értékét őrzik és adják át az utókornak.

A kiállítás létrehozását egyébként egy TOP-os pályázatból finanszírozták összesen 25 millió forintból, a nagyközönségnek viszont pár hónapot még várnia kell, hogy megtekinthesse, tekintettel az energiaválság okozta ideiglenes intézménybezárásokra.

Kapcsolódó cikk
Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről
Az Árpád-kortól a török időkig követheti végig a közönség hamarosan a veszprémi vár történetét a Hősök kapujában kialakított kiállításon. A nagyközönség majd jövő tavasszal találkozhat a tárlattal, előtte viszont a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora részletesen beszámolt róla, hogy mi várható a vár bejáratánál lévő műemlékben.
Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.