Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről

2022. november 15. 18:00
Az Árpád-kortól a török időkig követheti végig a közönség hamarosan a veszprémi vár történetét a Hősök kapujában kialakított kiállításon. A nagyközönség majd jövő tavasszal találkozhat a tárlattal, előtte viszont a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora részletesen beszámolt róla, hogy mi várható a vár bejáratánál lévő műemlékben.

„Hősök kincsei” - vártörténeti kiállítás néven lehet majd találkozni a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciójával, ami ráadásul 2023 tavaszától a múzeum állandó kiállításai közt kap helyet a vár bejáratának számító Hősök kapujában.

A múzeum archívumában számos olyan tárgyi és írott lelet szerepel, amelyek valamilyen formában a veszprémi várhoz kapcsolódnak, ezek közül a legizgalmasabbakat válogatták össze a mostani kiállításhoz.

Kedden délelőtt a „Hősök kincsei” kurátora, Pátkai Ádám Sándor és Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója tartottak sajtótájékoztatót, hogy már a kiállítás megnyitója előtt eláruljanak néhány kulisszatitkot.

A kurátor elmondta: a Hősök kapuja két szintjén a veszprémi vár két korszakából hoznak majd tárgyakat és érdekességeket. Az alsóbb részen az Árpád-kori várat mutatják be, feljebb pedig a török időkből származó leletek lesznek láthatók. Előbbinél a püspöki kor pompája mutatkozik majd meg, utóbbinál pedig a korabeli hétköznapi élet és a háborús lét kettőssége adja az izgalmakat. Lesznek például fegyverek, mellvértek, de egy középkori török pipa is szerepel a kiállított tárgyak között.

Szintén itt kap helyet annak a korabeli kislányruhának a pontos mása, amit még Laczkó Dezső talált meg a Benedek-hegyen. Habár az eredeti lelet nincs olyan állapotban, hogy ki lehessen állítani, Egervári Márta, a múzeum munkatársának jóvoltából sikerült a pontos mását megalkotni, így ez is gazdagítja majd a kiállítást, ahogy egy makett is, ami a 17. századi várat mutatja meg nagy részletességében.

Abban, hogy a Hősök kapujában a Laczkó Dezső Múzeum megnyithatja új tárlatát, a városi CLLD pályázat volt az intézmény segítségére, ennek keretében összesen 25 millió forint összegben támogatták az attrakciót.

A „Hősök kincsei” egyébként szervesen kapcsolódik a várban készülő többi kiállításhoz, amiket már az érsekség gondoz, viszont tartalmában összekapcsolódik a vártörténeti bemutatóval.

Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta: a tervek szerint november végére elkészül a kiállítás, a nagyközönség viszont majd jövő év tavaszán tekintheti meg először, tekintettel a jelenlegi energiaválság okozta zárvatartásokra.

 

Hajas Bálint
további cikkek
A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.