2023. június 8.
//
Medárd névnap

Ismét a Balaton Plázába költözött a fenntartható művészet: megnyílt a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria!

Október 28-án megnyitotta kapuit a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria a veszprémi Balaton Plázában. Az időszakos kiállításon a Hybridcycle 2022-es artist-in-residence program során készült alkotásokat mutatják be, valamint a 2022-es HybridArt Camp művésztábor “The top of the wave - Hullámhát” c. köztéri szobrát.

Az EKF támogatásával 2022-ben Balatones rezidenciaprogram részeként június és október között hét művészt költözött be a köveskáli alkotóházba. A három hetes időszakokra érkező fiatal művészeknek az ország egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetőségük nyílt egy helyspecifikus, fenntarthatóság fókuszú műalkotás létrehozására.

Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitóTiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitó

A rezidenciaprogram alkotásaihoz jól köthető, az egyfajta absztrakt, sodró hullámként megjelenő “The top of the waves - Hullámhát” című köztéri szobor, mely Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készült a 2022-es köveskáli Hybridart Camp ideje alatt. Az alkotótáborban fiatal alkotók vettek részt, akik a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor gyártási folyamatainak során keletkező hulladék faanyagból, egy közös alkotói projekt eredményeként hozták létre a látványos installációt.

A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.

Egy bevásárlóközpontban nyíló pop-up galériának a célja nem más, mint a művészetet közelebb hozza a galériákba ritkábban ellátogató közönséghez is, illetve "újrahasznosítva" a teret és kiemelve a festményeket, fotókat, képzőművészeti alkotásokat a megszokott múzeumi környezetből.

A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.

Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.

A 2022-es BalaTones rezidenciaprogram és a kiállítás résztvevő alkotói:

  • Selyebi Dániel (grafikus)
  • László Kiss Dezső (képzőművész)
  • Tihanyi Anna (fotóművész)
  • Kiss Zsuzsanna (fotóművész)
  • Hatala Péter (képzőművész)
  • Kusovszky Bea (festőművész)
  • Végh Júlia (festőművész)

A kiállítás még több mint egy hónapig látogatható! További művészeti háttéranyagért, interjúkért, képekért látogasson el a www.hybridcycle.hu oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.