Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Ismét a Balaton Plázába költözött a fenntartható művészet: megnyílt a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria!

2022. november 8. 4:00
Október 28-án megnyitotta kapuit a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria a veszprémi Balaton Plázában. Az időszakos kiállításon a Hybridcycle 2022-es artist-in-residence program során készült alkotásokat mutatják be, valamint a 2022-es HybridArt Camp művésztábor “The top of the wave - Hullámhát” c. köztéri szobrát.

Az EKF támogatásával 2022-ben Balatones rezidenciaprogram részeként június és október között hét művészt költözött be a köveskáli alkotóházba. A három hetes időszakokra érkező fiatal művészeknek az ország egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetőségük nyílt egy helyspecifikus, fenntarthatóság fókuszú műalkotás létrehozására.

Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitóTiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitó

A rezidenciaprogram alkotásaihoz jól köthető, az egyfajta absztrakt, sodró hullámként megjelenő “The top of the waves - Hullámhát” című köztéri szobor, mely Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készült a 2022-es köveskáli Hybridart Camp ideje alatt. Az alkotótáborban fiatal alkotók vettek részt, akik a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor gyártási folyamatainak során keletkező hulladék faanyagból, egy közös alkotói projekt eredményeként hozták létre a látványos installációt.

A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.

Egy bevásárlóközpontban nyíló pop-up galériának a célja nem más, mint a művészetet közelebb hozza a galériákba ritkábban ellátogató közönséghez is, illetve "újrahasznosítva" a teret és kiemelve a festményeket, fotókat, képzőművészeti alkotásokat a megszokott múzeumi környezetből.

A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.

Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.

A 2022-es BalaTones rezidenciaprogram és a kiállítás résztvevő alkotói:

  • Selyebi Dániel (grafikus)
  • László Kiss Dezső (képzőművész)
  • Tihanyi Anna (fotóművész)
  • Kiss Zsuzsanna (fotóművész)
  • Hatala Péter (képzőművész)
  • Kusovszky Bea (festőművész)
  • Végh Júlia (festőművész)

A kiállítás még több mint egy hónapig látogatható! További művészeti háttéranyagért, interjúkért, képekért látogasson el a www.hybridcycle.hu oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.