2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában

Balaton-felvidék ihlette műalkotásoknak ad otthont a Balaton Plaza egyik üresen álló üzlethelyisége. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű projektje a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával immár második éve valósíthatta meg sokszínű művészeti és fenntarthatósági programsorozatát a régióban. Az alkotói felhívásuk keretében készült tematikus munkákat a plázában mutatják be jövő héttől egy ingyenesen látogatható kiállításon.

A képzőművészeti élet hagyományos színtereinek - galériák, kiállítóterek, múzeumok, műtermek és vásárok - sajátos atmoszférája a művészeti közegben kevésbé jártas befogadók számára sokszor nehezen értelmezhető. A bevásárlóközpontban életre hívott művészeti kezdeményezés azonban arra tesz kísérletet, hogy közelebb vigye a kultúrát, művészetet a mindennapok világához.

Az október 28-án nyíló tárlaton a HybridCycle a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával megvalósított Tiszta Balaton, Tiszta Művészet (TBTM) programsorozat alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az elkészült műveket a fenntarthatóság, friss gondolatiság, dekoratív elemek, új alkotói módszerek és a régió környezeti értékeiből merített alkotói benyomások jellemzik.

Kusovszky Bea, művész 2022-es rezidenciaprogram Kusovszky Bea, művész 2022-es rezidenciaprogram

2021 nyarán a HybridCycle elindította első rezidenciaprogramját, ami a Tiszta Balaton, Tiszta Művészet egyik hosszú távú projekteleme volt. A program idén is a veszprémi régió kiemelkedő térségében valósulhatott meg, a Káli-medencében: a festői Köveskálon, már hagyományosan fenntarthatósági, lokális környezeti, természeti témákból építkezve. A rezidenciaprogram helyszínválasztása nem volt véletlen; a környék hegyei és lankái, a csendes elvonulás inspiratív közeget teremt az alkotásra. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

Porga Gyula polgármester megnyitja a Balaton Pláza Pop-up galériát 2021 októberébenPorga Gyula polgármester megnyitja a Balaton Pláza Pop-up galériát 2021 októberében

Júniustól-októberig 3 hetes időszakokra költöztek be a művészek a köveskáli alkotóházba, ami a kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgált. A 2022-es pályázatot elnyert alkotók: Hatala Péter (képzőművész), Kiss Zsuzsanna (fotóművész), Kusovszky Bea (festőművész), László Kiss Dezső (képzőművész), Selyebi Dániel (grafikus), Tihanyi Anna (fotóművész), Végh Júlia (festőművész).

Tihanyi Anna visitkártya kollázsfotója. A lego baba már egy másik, modern, nem fenntartható eredetet mutat. Cserélhető, nem kapcsolódik az ősi élethez, a korábbi valósághoz, hanem inkább a technológiához, műanyaghoz. Kollázsfotói az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múlttal, örökséggel kapcsolatos kérdéseket is feszegeti és többek között olyan helyi helyszíneken végzett gyűjtőmunkát, mint a káptalantóti piac.Tihanyi Anna visitkártya kollázsfotója. A lego baba már egy másik, modern, nem fenntartható eredetet mutat. Cserélhető, nem kapcsolódik az ősi élethez, a korábbi valósághoz, hanem inkább a technológiához, műanyaghoz. Kollázsfotói az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múlttal, örökséggel kapcsolatos kérdéseket is feszegeti és többek között olyan helyi helyszíneken végzett gyűjtőmunkát, mint a káptalantóti piac.

A TBTM programsorozat egyik kiemelt programja a 2022-es Hybridart Camp alkotótábor volt. A kiállítás részeként bemutatkozik majd a táborban készült látványos fiktív hullám installáció is, amit a tábor lelkes alkotói és mentora Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készítettek, a több mint 100 éves múltra visszatekintő helyi gyár, a Balaton Bútor nem használt faipari hulladékainak felhasználásával. “A hullám reflektál életünk hullámzására és kiszámíthatatlanságára, a globális válságra.” - fogalmazott Békési Ervin, a tábor mentora.

Fiktív hullám installáció az Art Market BudapestenFiktív hullám installáció az Art Market Budapesten

A tárlat december végéig ingyenesen látogatható a Balaton Plaza nyitvatartási idejében. További Tiszta Balaton, Tiszta Művészet programokért látogass el a https://www.hybridcycle.hu/tisztabalaton oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.