Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Tiszta Balatonról és tiszta művészetről mesél az új kiállítás a Kossuth utcán

2022. augusztus 30. 21:45 // Forrás: Hybridcycle
Keramikusok, ékszertervezők, különleges lakberendezési tárgyak, textil termékek, gyermekjátékok alkotói, designerek és művészek. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozatának középpontjában a fenntartható művészet áll és olyan képzőművészeti, alkotói, tervezői munkák, módszerek, amelyek a terület jó gyakorlatait, látványos, dekoratív eredményeit sorakoztatják fel. Ezt mutatja be a tematikus vándorkiállítás is, amely vasárnap érkezett Veszprémbe.

Az úgynevezett Káli Collection tíz kiválasztott tervező munkáját gyűjti össze, amik egyfajta ízelítőt nyújtanak a hazai design trendekkel kapcsolatban. A válogatásba olyan hazai brandek kerültek be, amelyeknek különleges kötődése van a balatoni, balaton-felvidéki régióhoz, annak természeti értékeihez és a fenntartható alapelvekhez.

2022 augusztusában a Jókai 7 design boltjában mutatkozhatott be a HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet projektjének részeként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Káli Collection. A frissen bemutatkozó kollekciónak helyszínt biztosító Jókai 7 szintén nyár végén nyitotta meg első alkalommal kapuit és a két nyitóhétvégén sokszínű programot kínálva, a meghitt hangulatú kis település utcáját pezsgő kulturális, művészeti csomóponttá változtatta. Weiler Péter tematikus, Kulcs a kő alatt című kiállítása jó apropónak bizonyult a művészet kedvelők számára ellátogatni Mindszentkálla legújabb helyére, amely a jövőben szálláshelyként, kávézóként és alkotóházként is funkcionál majd.

A programok iránt érdeklődők az egykori pajta épületben berendezett kiállítótérben igazi balatoni ízelítőt kaphattak, ahol a hely által szervezett Weiler Péter kiállítás retro nyaralásokat idéző alkotásai között ízléses egységként fértek meg a design bútorokon elhelyezett kollekció darabjai, valamint a kapcsolódó tervezői bemutatkozókat tartalmazó plakettek.

A 2022-es Káli Collection márkái: Eperfa Design, Gulipan Design, Viaplant, Hugi Ceramic Design, Silk&More, RePityke, Plantethics, Nemes Anita, Mirc Jewellery, LZs Kerámia.

Augusztus utolsó hétvégéjén a HybridCycle szervezésében a Káli Collection egyik tervezője Réthy Orsolya fenntartható művészeti workshop foglalkozást tartott a helyszínen az érdeklődőknek. Orsi munkáit a természetes anyagok tisztelete ihlette, ezzel az elvvel készíti a Gulipán design kerámia tárgyak mindegyikét és ezt az egyedi tudást igyekszik átadni a kerámia készítés folyamatát bemutató tanfolyamain is. A hétvégi foglalkozáson gyerekek és felnőttek ismerkedhettek meg a kerámiával, mint alapanyag és a különleges festések technikájával.

A Tiszta Balaton tiszta művészet programjainak kiemelt célja, hogy az alkotók és a művészet iránt érdeklődők, a Veszprém-Balaton régió lakói és a térségbe érkező látogatók is felfedezhessék a fenntartható művészet módszereit, lehetőségeit és látványos eredményeit. A Jókai 7-ben bemutatkozó design kollekció alkotóit a nyári szezon végétől egy vándorkiállítás részeként ismerhetik meg az érdeklődők.

A kiállítás olyan kérdésekre adhat választ, hogy mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért. Hogyan lehet egy szobor, festmény vagy egy giga fesztivál fenntartható, illetve arra, hogy mit is jelent a fenntartható művészet és mi maga a Tiszta Balaton, tiszta művészet projekt. Az ingyenesen megtekinthető színes, informatív tárlat egy újonnan alakuló világszemléletet fejteget, amely egy olyan rendszert körvonalaz, ahol az ember, az alkotó nem rombolja le a környezetét és nem veszélyezteti a jövőjét. Egy olyan kapcsolatot vázol, ahol lehetőség van a művészeteken keresztül, műalkotások üzenetein át megmutatni az ember és a természet kapcsolatát.

A szervezők a Káli Collection alkotóin és a hazai designer trendeken kívül, bemutatnak ismert és kevésbé ismert példákat a külföldi és hazai kulturális szférából, illetve a projekt tavalyi, valamint a 2022-es év rezidenciaprogramos művészei mesélnek a művészet szemléletformáló erejéről, a Balatonról, globális környezeti problémákról és fenntartható, tudatos alkotásról.

“A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás egy szokatlan találkozás, ahol a nézelődő betekinthet a művészet és a fenntarthatóság érzékeny kapcsolatába” - fogalmaznak a szervezők a programot ismertető leírásban.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 6-ig Veszprémben a Szent Imre téren, majd 10 napig Tapolcán és 10 napig Tihanyban.

(A fotók a balatonalmádi kiállításon készültek.)

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.