Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt regény, amelyek hamarosan a filmvásznon köszönnek vissza

2022. június 19. 17:15
A filmgyártás jó ideje rászokott arra, hogy eredeti történetek helyett az irodalomhoz nyúljon témáért. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, arról hosszan lehetne vitázni, mindenesetre a nyáron is érkezik jó pár történet, amelynek az írott verzióját, ha gyorsak vagyunk, még elolvashatjuk.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens zoológusként két évtizedig tanulmányozta a vadon élő állatokat, így aztán nem véletlenül sikerült olyan érzékletesen leírnia Észak-Karolina ritkán lakott mocsaras vidékének vadvilágát debütáló regényében. A könyvnek azonban nemcsak a háttérvilága és ezáltal az atmoszférateremtése lenyűgöző, de az emberi lélek ábrázolása is legalább olyan szép Owens írásában. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki elszigetelten, szinte teljesen önellátón éli életét és neveli fel önmagát. Az első szerelem azonban kinyitja Kya világát: a közeli kisvárosban élő Tate-ben Kya rokon lélekre talál, ám nem ő az egyetlen, akinek felkelti az érdeklődését, s hamarosan egy rejtélyes gyilkosság gyanúsítottjaként találja magát.

Bemutató: július 15.

Jane Austen: Meggyőző érvek

Austen utolsó, a kritikusok szerint legjobb regényéből ezúttal a Netflix készített adaptációt Dakota Jonhson főszereplésével. A Meggyőző érvek Sir Walter Elliotról és három lányáról, Mary-ről, Elisabeth-ről és Anne-ről szól – utóbbi a történet főhőse. Bár ennek korábban lehetősége lett volna férjhez menni, családja azonban nem tartotta megfelelő partinak a vagyontalan tengerésztisztet és lebeszélték a házasságról. Anne lassan beletörődik abba, hogy vénlány lesz, nyolc év elteltével azonban a kikosarazott udvarló visszatér immár vagyonos tengerészkapitányként, s kész letelepedni és családot alapítani. Leendő felesége bárki lehet, egyetlen feltétellel: csak ne Anne Elliot legyen az.

Bemutató: július 15.

Joe Hill: Fekete telefon

Galesburg tisztes városát két éve furcsa esetek borzolják: valaki levadássza a fiatal fiúkat, akik aztán sohasem térnek vissza. A következő áldozat a tizenhárom éves John Finney: miután egy pszichopata elrabolja, Finney egy véres alagsorban találja magát, ahol csak egy ősrégi telefont talál. A telefon minden éjjel elkezd csengni, noha már régóta nincs hálózatba kötve. Helyette mintha a túlvilággal lenne összeköttetésben: a kagylóba a gyilkos korábbi áldozatai szólnak bele, és igyekeznek mindent megtenni azért, hogy John ne jusson az ő sorsukra. Ha mindezek hallatán egyébként eszünkbe jutott az Az, ne csodálkozzunk: Joe Hill valójában Stephen King középső fia, a tehetséget és a horror iránti rajongását pedig úgy tűnik, örökölte világhíres apjától.

Bemutató: június 23.

Kōtarō Isaka: A gyilkos járat

Egy több száz kilométer/órás sebességgel száguldó szupervonat, öt bérgyilkos és egy pénzzel teli aktatáska. Ezek köré épül Kōtarō Japánban bestsellerré vált szatirikus akció thrillere, ami kicsit mintha Tarantino világát idézné. Nanao, becenevén Lady Bird nem egy szokványos bérgyilkos: elege van a bizniszből és letenné a fegyvert, titkos megbízójától azonban újabb feladatot kap: el kell lopnia egy aktatáskát a Tokióból Moriokába tartó vonatról. Csakhogy az aktatáskára másnak is fáj a foga: a Tangerine és Lemon alkotta halálos duónak, a csak Hercegként emlegett Satoshinak, aki egy iskolásfiú bőrébe bújt pszichopata, valamint az őt üldöző bosszúszomjas bérgyilkosnak. Amikor pedig ők öten egymásnak esnek, kő kövön nem marad, miközben a vonat száguld tovább.

Bemutató: augusztus 4.

Joyce Carol Oates: Szőke

Vajon hány bőrt lehet még lehúzni Hollywood aranykorának csillagairól? Amíg van rájuk kereslet, valószínűleg bármennyit. Főleg ha olyan „titokzatos” körülmények között haltak meg és annyira megosztó személyiségek voltak, mint Marilyn Monroe. A filmvilág leghíresebb szőkéjéről Joyce Carol Oates írt életrajzi drámát, elsősorban a kevésbé csillogó részletekre koncentrálva: a sanyarú gyerekkorra, amikor az apa nélkül, elmebajos anya mellett felnőtt kislány négy évre árvaházba kerül, a sztárságig vezető göröngyös útra, ahol a stúdiók a „butácskának” tartott fiatal lányt egyszerre használták ki anyagilag és szexuálisan, Monroe sikertelen házasságaira, szeretethiányára és már-már skizoid személyiségére. Bár a Szőke nem titkoltan félig fiktív elképzeléseken nyugszik, abban nagyon is valósághű, ahogy a sokszor kizsákmányoló hollywoodi gépezetet és a celebeket ábrázolja.

Bemutató: szeptember 23.

Nyitókép: Ahol a folyami rákok énekelnek
- Michele K. Short 

Bertalan Melinda
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.