Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Elkészült a Szakipark, egy tipikus "veszprémies" álom

2022. március 24. 16:57
Az alapkőletétel után egy évvel elkészült Veszprém egyik olyan beruházása, amely nem csak a régióban, hanem országosan is egyedülálló, a megyeszékhelynek pedig olyan versenyelőnyt jelent a piacon, ami más városoknak nem adatik meg egyelőre. A Szakipark – Veszprémi Iparos Park kormányzati támogatásból a város, a helyi gazdasági szereplők és a szakképzés összefogásával jött létre.

Csütörtök délután tartották a Szakipark – Veszprémi Iparos Park ünnepélyes átadóját a Házgyári úton, ahol hosszú évek előkészítő munkája után, viszont az alapkőletételtől számítva alig egy év alatt felépült az ipari csarnok, valamint a hozzá kapcsolódó konferenciaközpont szálláshelyekkel kiegészülve, valamint megérkeztek a gépek is, amelyek így együtt nem csak a szakképzést emelik egy szinttel magasabbra a térségben, hanem a teljes CNC-iparágnak számos új lehetőséget nyitnak ki.

A beruházás ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a helyi vállalkozásoknál, akik azzal keresték meg a térség országgyűlési képviselőjét, Ovádi Pétert, valamint Porga Gyula polgármestert, hogy egy modern, a 21. század követelményeinek és technológiájának megfelelő új csarnok felépítésével segítsék a szakképzett munkaerő kinevelését a CNC-technológia területén.

A Szakipark története tehát ezzel az igénnyel kezdődött, ami nagyon hamar értő fülekre talált, hiszen a projekt koncepciója bekerült a Modern Városok Program által támogatott fejlesztések közé. (Ezek azok a beruházások, amelyekről még Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester állapodtak meg közösen 2016-ban, finanszírozásuk pedig teljes egészében állami pénzből történik.)

A teljes beruházás egy nagy összefogásnak az eredménye, nem véletlenül hangsúlyozta ezt többször is Ovádi Péter a csütörtöki megnyitóünnepségen, hiszen az érintett helyi cégek, az önkormányzat, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum mellett a VKSZ Zrt, az iparkamara és a Pannon Egyetem is részt vett a kidolgozásában.

A kezdeti alapötlet így bővült folyamatosan további elemekkel, végül egy gigaberuházássá nőtte ki magát.

Egy teljesen új képző központot építettek meg a Házgyári út 1. sz. alatt, valamint ugyanitt egy már meglévő csarnok átalakítása valósult meg. Míg a K csarnokban, a közel ezer négyzetméteres hangárban tíz modern gép, professzionális mérőszoba és 3 oktatóterem várja a diákokat, addig a C jelű épületben eltérő méretű raktárak, kollégium, és egy száz fő befogadására is alkalmas konferenciaterem is helyet kapott. Az épületek energiaellátása megújuló energiaforrással valósult meg. Ez a több lábon álló projekt a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében született meg, így energiaellátása önellátó rendszerben, napelem technológiával kerül felhasználásra. A Szakiparkban a legmodernebb környezetben, a robotika rendszerén keresztül tanulhatnak a jelentkezők, biztosítva ezzel a minőségi, igényelt szaktudáshoz szükséges gépparkot.

A Szakipark tehát egyszerre ad lehetőséget a szakképzésben résztvevő diákoknak, hogy a legmodernebb gépeken sajátítsák el ezt a hiánypótló tudást, ezáltal amikor kilépnek a munkaerőpiacra, a cégeknek már nem kell időt és energiát fordítani a betanításukra. Másrészről pedig alkalmas a továbbképzések megszervezésére is, mind elméleti, mind gyakorlati oldalról, ami szintén hatalmas helyzetelőnyt jelent a piacon a veszprémi cégek számára, amikor a szakképzett munkaerő az egyik legnagyobb fegyvertény.

Az egész beruházást Ovádi Péter úgy jellemezte, mint egy tipikus veszprémiesen megálmodott projektet, ami kicsiben indult, de helyi összefogással gigaberuházássá nőtte ki magát.

.

Mindehhez a magyar kormány 8,82 milliárd forinttal járult hozzá a Modern Városok Programon keresztül, amiből nem csak az épületeket alakították ki, hanem a legmodernebb CNC gépekkel is felszerelték őket. Olyan eszközökkel, amelyek sehol máshol az országban nem elérhetőek a képzésekben, ezzel is egyedülálló a veszprémi projekt.

A beruházás keretein belül a gépi- és CNC forgácsoló, CNC programozó, valamint szerszám- és készülékgyártó szakmát választó diákok számára lehetőség nyílik egy országosan is egyedülálló képzőközpontban elsajátítani a mai kor elvárásainak megfelelő szakmai ismereteket oly módon, hogy képzésükben vállalati szakemberek is részt vesznek. A tanműhelyi eszközparkon túl a partnercégeknél alkalmazott gépeket és tudásanyagot is megismerhetik tanulók, a robottechnika megjelenésével.

Porga Gyula a helyi ipar sajátosságairól úgy fogalmazott beszédében, Veszprémben a vállalatok már 21. századi modernitás szerint működnek, viszont a szakképzés sokáig így is a 20. században ragadt, kiváltképp az infrastrukturális feltételek szempontjából. A Szakipark projekt erre is kiválóan reagált, a teljes projekt pedig attól lesz biztonságosan fenntartható, hogy valós piaci igényekre adott választ. A polgármester előrevetítette, hogy valószínűleg ragadós lesz a veszprémi példa szerte az országban, viszont a bakonyi megyeszékhely így is óriási helyzeti előnybe került azáltal, hogy úttörőként vágott bele a projektbe és azt összefogással sikeresen meg is valósította.

A Szakipark - Veszprémi Iparos Park projektnek egy másik eleme a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban valósult meg. Az iskola egy új oktatási épülettel bővült, amelyben egy új szárazanyag raktár került kialakításra, továbbá a meglévő tanműhely bővítése és felújítása is megtörtént. A tanműhely eszközparkja is fejlesztésre került.

Korábban mi is több cikkben foglalkoztunk a gigaberuházással, amelyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk, hogy olvasóink még közelebbről megismerjék, miért is jelentős ennyire ez a fejlesztés Veszprémnek.

Kapcsolódó cikk
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
Kapcsolódó cikk
Megalakult az Iparos Parkot irányító nonprofit Kft.
Négy veszprémi- és Veszprém térségi kis- és középvállalkozás, valamint a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. alapításával április 1-jén létrejött a Veszprémi Szakipark Nonprofit Kft. Az alapító okiratot a GNSZ Tervező Kft., a T-NC Technika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VESZ-MONT 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., a FLEXMONT Szereléstechnikai és Automatizálási Kft., valamint a „VKSZ” Zrt. vezetői látták el kézjegyükkel. A társaság ügyvezetői feladatait Sasvári Tamás látja el.
Kapcsolódó cikk
Alapkőletétel után pár hónappal már áll a váza a Szakiparknak
Pár hónapja tették le az alapkövét az északi iparterületen épülő Szakiparknak, mostanra pedig már fel is épült az új csarnoképület szerkezete. A helyi gazdaság és a szakképzés szempontjából is kiemelkedő fejlesztésnél kedd délelőtt tartottak helyszínbejárást.
Kapcsolódó cikk
21. századi környezetben folyhat a szakképzés szeptembertől
Az utolsó simításokat végzik a Jendrassik-Venesz Technikum épülő új szárnyán, az épületegyüttes március végére készülhet el.
Kapcsolódó cikk
Megérkeztek és már helyükre is kerültek a Szakipark gépei
A Szakipark - Veszprémi Iparos Park országos mintaprojektként hamarosan megkezdi a működését. Az épületet már megépítették Veszprém határában, tegnap pedig megérkeztek azok a modern gépek is, amelyeken a fiatalok elsajátítják majd a szakmájuk gyakorlati tudnivalóit. Képriportunkban mutatjuk a látványos eseményt, ahogy a több tonnás gépeket beemelik a csarnokba.
Kapcsolódó cikk
Kis projektnek indult, végül szakképzési gigaberuházás lett a Jendrassik Venesz Technikum felújítása
Elkészült a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum vadonatúj tanműhelye, de az intézmény egy új épületszárnnyal és a magas színvonalú oktatáshoz szükséges infrastruktúrával is gazdagodott. A fejlesztés azon kívül, hogy választ ad a helyi cégek munkaerő igényére, az országos szakképzési stratégia szempontjából is iránytűként szolgál. Immáron a szakképzésre is lehet úgy tekinteni, mint karrierívre.
Kapcsolódó cikk
Szakképzés újratöltve
Jelentős átalakulás zajlik a szakképzési rendszerben, a kétkezi szakmák népszerűsítése érdekében. Pap Mátéval a Veszprémi Szakképzési Centrum új kancellárjával feladatiról és a jövő szakképzési trendjeiről is beszélgettünk.

 

 

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása útfelújítás Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása Március 18-án felvonul a kivitelező, és megkezdi a Veszprémvölgyi utca felújítását. Az utcába csak a lakók hajthatnak be a munkálatok ideje alatt. 2024. március 13. 13:18 Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka útfelújítás Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka Befejeződött a József Attila utca felújítása, de a városban nem állnak meg az útrekonstrukciós munkák, jövőre további helyszíneken folytatják. 2023. december 18. 11:29 A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Veszprémi Állatkert egyik legnagyobb és legújabb fejlesztését, a háziállat-bemutatót. A látogatók így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a legkülönfélébb magyar háztáji és haszonállatokkal, mint például a magyar tarka szarvasmarha, a szőke mangalica vagy a kendermagos magyar tyúk. Amellett, hogy számos érdekességet megtudhatnak legjellegzetesebb hazai állatainkról, igazi "állatovi" is várja az ide látogatókat, ugyanis számos kisállat: bocik, csacsik és malacok futkároznak az új kifutókban. 2023. június 22. 17:13 Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház Modern Városok Program Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz. 2023. június 7. 17:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.