Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alapkőletétel után pár hónappal már áll a váza a Szakiparknak

2021. július 6. 15:36
Pár hónapja tették le az alapkövét az északi iparterületen épülő Szakiparknak, mostanra pedig már fel is épült az új csarnoképület szerkezete. A helyi gazdaság és a szakképzés szempontjából is kiemelkedő fejlesztésnél kedd délelőtt tartottak helyszínbejárást.

Porga Gyula, polgármester és Orbán Viktor, miniszterelnök még 2016-ban írták alá azt a megállapodást, ami a Modern Városok Program keretében tartalmazza a Szakipark Veszprémi Iparos Park megvalósítását is. A beruházás 8,8 milliárd forint állami forrásból megvalósuló projekt tervezési szakaszát követően idén áprilisban tették le az alapkövét az épületnek, azóta befejeződtek az alapozási munkálatok és megkezdődött a vázszerkezet, valamint a kitöltő falak falazása, födémek betonozása.

A bokrétaünnepen - azaz azon az ünnepélyes alkalmon, amikor egy készülő épület elér egy fontosabb mérföldkövet - jelen volt a kivitelező képviselője, a leendő Szakipark ügyvezetője, valamint a város polgármestere és az országgyűlési képviselő is.

Utóbbi, Ovádi Péter a helyszínen emlékeztetett arra, hogy a Modern Városok Program számos olyan projektet tartalmaz, amelyek hosszú időn át meghatározóak lesznek Veszprém és a térség életében is. Ilyen az új sportuszoda, vagy éppen a tervezés alatt álló Aranyosvölgyi völgyhíd, valamint kiemelendő, a Szakipark beruházás is.

A fejlesztés kapcsán kiemelte, nagyon fontos, hogy egy projektben egyesíti a helyi gazdasági szereplők erejét és a szakképzésben rejlő lehetőségeket. "Akik a pandémia után leghamarabb tudnak ilyen nagyszabású projekteket sikerre vinni, azok fognak később az élre állni" - fogalmazott Ovádi Péter.

A Szakipark átfogó célja, hogy a szakképzésben tanuló fiatal generációnak használható, XXI. századi ipari körülményeket teremtsen meg, ahol megszerezhetik a későbbiekben szükséges szaktudásukat. A program egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy a pedagógusok és szakoktatók megismerkedhessenek a legújabb technológiákkal, iparági fejlesztésekkel, elsősorban a fémmegmunkálás területén.

Porga Gyula, polgármester szintén a bejárás előtt elmondta, a Szakipark egy olyan projekt Veszprémben, ami iránt már most is van érdeklődés más városokból és reméli, a veszprémi jó példa ragadós lesz más magyarországi városokban is.

Az eseményen végül Sasvári Tamás, a Szakipark Nonprofit Kft. ügyvezetője kalauzolta végig a sajtó munkatársait a készülő épületekben. A Házgyári út 1. sz. alatt egy teljesen új képző központot építenek fel, valamint ugyanitt egy már meglévő üzemcsarnokot is átalakítanak e célból. Eszközparkkal felszerelt logisztikai központ is létesül, az épületekben szállásokat (44 szálláshely összesen), oktatótermeket és irodákat is kialakítanak, valamint helyet kap majd egy 300 fős konferenciaterem is. Az épületek energiaellátásához megújuló energiát használnak majd. Mindemellett a legmodernebb, elsősorban CNC-megmunkálásra alkalmas gépek beszerzését is tartalmazza a projekt.

Az épülő csarnokok mellett a Szakképzési Centrumban is indultak fejlesztések a mostani projekt keretében. A Március 15. u. 5. sz. alatt egy új oktatási épület és raktár épül fel, valamint ugyanitt felújítanak egy már meglévő műhelyt, ahol az eszközparkot is bővítik majd.

A Szakipark beruházással részletesen foglalkoztunk a legújabb Ecoport magazinban is, amelyben Sasvári Tamás beszélt mélybehatóan a fejlesztés lényegéről és céljairól.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A Szakipark hozza a számokat szakipark A Szakipark hozza a számokat A Modern Városok Program egyik zászlóshajója volt a Szakipark, ahol tavaly márciusban vágták át a szalagot, hogy aztán 2022 második felétől elkezdje a termelést és a diákok oktatását párhuzamosan. Az első szemeszteren már túl van a veszprémi iparos park, ezekről a tapasztalatokról is beszélgettünk Sasvári Tamással, a Szakipark ügyvezetőjével.   2023. augusztus 2. 21:47 Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában. 2022. szeptember 25. 4:00 A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek szakképzés A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek Általános iskolások keze munkáját dicsérik azok a kis homokfutó autók, amelyeket a Szakipark projekt keretében meghirdetett pályázaton készítettek el különböző fa- és fémelemek megmunkálásával. A legügyesebb alkotásokat kedden díjazták az iparos parkban, ahol szóba került az is, hogyan kapcsolódik ez a játékos program a térség egyik legnagyobb ipari beruházáshoz. 2022. május 11. 14:57 Elkészült a Szakipark, egy tipikus "veszprémies" álom Modern Városok Program Elkészült a Szakipark, egy tipikus "veszprémies" álom Az alapkőletétel után egy évvel elkészült Veszprém egyik olyan beruházása, amely nem csak a régióban, hanem országosan is egyedülálló, a megyeszékhelynek pedig olyan versenyelőnyt jelent a piacon, ami más városoknak nem adatik meg egyelőre. A Szakipark – Veszprémi Iparos Park kormányzati támogatásból a város, a helyi gazdasági szereplők és a szakképzés összefogásával jött létre. 2022. március 24. 16:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.